Kaupunki

Helsingin aitiopaikalle suunnitellaan isoa hotellia – Norjalaissijoittaja: Hakaniemenranta tuntuu nyt kuolleelta

Jätkäsaareen tornihotellia rakennuttava norjalaisomistaja tähyää toiselle hotellille paikkaa Hakaniemenrannasta.

Hakaniemenrantaan saattaa nousta uusi hotelli, jos norjalaisen hotellisijoittajan Arthur Buchardtin suunnitelmat käyvät toteen. Buchardt havittelee rakennukselle tonttia nykyisen hotelli Hiltonin läheisyydestä.

Buchardtin ensimmäisen Helsingin hotellin rakennustyöt ovat loppusuoralla Jätkäsaaressa. Tornihotelli ja siihen liittyvä kongressikeskus avataan ensi lokakuussa.

Hakaniemeen norjalaisen As Invest -sijoitusyhtiö haluaisi rakentaa ”vihreän” hotellin, jossa on noin 400 huonetta.

”Nyt ei ole kyseessä luksus­hotelli, vaan moderni 20–65-vuotiaille tarkoitettu hotelli”, kertoo Buchardt, 67, joka omistaa 18 hotellia Pohjoismaissa.

Hotellista tulisi suuri: esimerkiksi viereisten Hiltonin ja Cumuluksen huonemäärät jäävät alle 200:aan.

Buchardt on käynyt jo vuoden ajan keskusteluja Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajan Anni Sinnemäen ja kaupunkisuunnittelupäällikkö Mikko Ahon ja kiinteistöviraston päällikön Jaakko Staufferin kanssa.

Hän haluaa hotellista ympäristöystävällisen ja energiapihin.

”Aurinkokeräimillä ja maalämmöllä yritettäisiin saada aikaan suurin osa hotellin ja vieraiden tarvitsemasta energiasta.”

Sisustuksessa Buchardt aikoo suosia nuoria suomalaisia muotoilijoita ja tuoda esille suomalaista suunnittelua.

Kaupunkisuunnitteluvirasto valmistelee parhaillaan Hakaniemenrannan ja Merihaan täydennysrakentamista sekä Hakaniemen sillan uudelleen rakentamista. Hotellihanke liittyisi tähän kokonaisuuteen.

Jos hotelli saa Helsingiltä paikan suunnitteilla olevan rantakävely- ja pyöräreitin varresta, sen pohjakerrokseen voisi tulla kahviloita ja muita palveluja, hotellisijoittaja suunnittelee.

”Tavoitteena on luoda uusi olohuone veden äärelle ja saada nyt aika kuolleen tuntuinen paikka eläväksi”, hän kertoo.

Mahdollisen hotellin länsipuolelle suunniteltu vesiallas voisi houkutella veneilijöitä laituriin ja näin tuomaan oman lisänsä tunnelmaan.

”Minusta Hakaniemen torilta pitäisi avautua näkymiä Siltavuorensalmelle”, Buchardt sanoo.

Arkkitehtitoimisto on jo suunnitellut vaihtoehtoja.

”Odotellaan ensin, mitä kaupungin päättäjät sanovat. Näytetään niitä vasta sitten, kun aloitetaan neuvottelut”, hotelli­sijoittajan hoviarkkitehti Aki Davidsson kommentoi.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) suhtautuu myönteisesti Hakaniemenrannan hotellihankkeeseen.

”Helsingillä on mahdollisuuksia lisätä matkailua samaan tapaan kuin muut pohjoismaiset pääkaupungit ovat jo tehneet ja lisänneet työpaikkoja”, Sinnemäki sanoo.

Hänen mielestään on tärkeää, että ulkomaiset sijoittajat osoittavat uskovansa Helsingin mahdollisuuksiin.

Sinnemäki pitää hyvänä myös sitä, että Hakaniemeen viriäisi uutta elämää.

Kesäkuussa kiinteistölautakunta päättää tontin suunnitteluvarauksesta, jonka jälkeen kaavoitus voisi alkaa.

Mikäli Helsinki on valmis kaavoittamaan yhtiölle tontin, rakennustyöt voisivat alkaa vuonna 2018. Uusi hotelli avattaisiin vuonna 2020.

Sitä ennen, 17. lokakuuta ensi syksynä vietetään Jätkäsaaren Clarion-ketjun hotellin avajaisia.

”Uskon sen vetävän asiakkaita. Jos vielä saatte Helsinkiin Guggenheim-taidemuseon, menestys on taattu teille ja meille”, Buchardt arvioi.

Taidetta, arkkitehtuuria ja muotoilua rakastava Buchardt on vauhdittanut kiisteltyä museohanketta lahjoittamalla varojaan yksityiseen keräykseen.

Museohankkeelle kerätään parhaillaan yksityistä rahaa.

Kävipä Guggenheim-hankkeelle miten tahansa, norjalainen tähyää mahdollisuutta rakentaa vielä kolmaskin hotelli Helsinkiin.

Jos kolmaskin hotellihanke toteutuu, Arthur Buchardt suhaa Oslon ja Helsingin väliä vielä neljä vuotta joka keskiviikko.

”Jos en jaksa, minulla minulla on poika Anders, joka jatkaa”, hän nauraa.

Helsinkiin nousee nyt rytinällä hotelleja

Helsinkiin syntyy nyt enemmän hotelleja kuin vuosikausiin. Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran toimitusjohtaja Timo Lappi pitää buumia jopa historiallisena.

”Takana on tietysti vuodesta 2008 alkanut jakso, jolloin elettiin hiljaiseloa. Nyt majoituskapasiteetti kasvaa, koska matkailu kansainvälisenä liiketoimintana kasvaa. Suomeen tulee koko ajan enemmän turisteja, jotka yöpyvät ainakin yhden yön.”

Viime vuonna valmistuivat Restel-ketjun Indigo Bulevardille ja Kämp Groupin Lilla Roberts Kasarmitorin tuntumaan. Indigossa on 120 huonetta ja Lilla Robertsissa 130.

Toukokuussa avautuu Tullinpuomin Cumulus-hotelli, joka on remontoitu vanhaan toimistotaloon Tukholmankadun alkupäässä. Huoneita 11-kerroksisessa hotellissa on yhteensä 188.

Lokakuussa valmistuvat peräkanaa norjalaisen Nordic Choice -hotelliketjun kaksi Clarion-hotellia: Jätkäsaareen ja Vantaan Aviapolikseen. Hotellihuoneita näissä on yhteensä yli 700.

”Nordic Choice on ilmoittanut tavoittelevansa ainakin kymmentä hotellia Suomessa, joten lisää on tulossa. Ulkomaisen pääoman luottamus Suomen matkailuun on hyvä”, Lappi sanoo.

Kämp Group rakennuttaa hotellia Vanhan kirkkopuiston laidalle. Fabianinkadulle on tulossa F6-designhotelli.

”Kauppakeskus Rediin Kalasatamaan pitäisi tulla yksi hotelli ja Keski-Pasilan Triplaan kaksi. Jätkäsaaressa on tontit vielä kahdelle hotellille”, Lappi listaa.

Espoossa valituskierre West­endin Marriott-hotellista ratkesi viime vuonna, mutta hotelliketju ei ole vielä ilmoittanut, eteneekö hanke.

”Valitettavinta on, että yksikin valittaja voi viivästyttää hotellihanketta 3–4 vuotta. Sitten on epävarmaa, toteutuuko hotelli enää ollenkaan”, Lappi harmittelee.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset: ”Tämä on šokki, unelmani on murskana”

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  8. 8

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  9. 9

   EU tekee paljon terroristien estämiseksi – mutta avoimet rajat ja kehno tiedonkulku ovat hyödyttäneet pahantekijöitä

  10. 10

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se paikkansa, sitä tarkastellaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  9. 9

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Androidin ylivalta älypuhelinten käyttöjärjestelmissä jatkoi kasvuaan – Samsung jyllää ja kiinalaisvalmistajat huohottavat Applen niskaan
  3. Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se paikkansa, sitä tarkastellaan”
  4. Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset: ”Tämä on šokki, unelmani on murskana”
  5. EU tekee paljon terroristien estämiseksi – mutta avoimet rajat ja kehno tiedonkulku ovat hyödyttäneet pahantekijöitä
  6. Pääministeri Sipilä: Suomi siirtyy nyt saneerauksesta kehittämisvaiheeseen – hallituksen pöydällä ovat nyt työelämän muutos, perustulo, sosiaaliturvan uudistus ja eriarvoistumisen ehkäisy
  7. Poliisi epäilee: 19-vuotias tehtaili verkkohyökkäyksiä Salon kaupunkia vastaan, aiheutti satojentuhansien eurojen vahingot
  8. ”Tulos tai ulos”, Juha Sipilä lupasi – mutta pääministerin puheissa on ristiriita
  9. Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson
  10. Poliisi toteuttaa ”nopeusvalvontamaratonin” keskiviikkona: – Kaikki kamerat päällä samaan aikaan
  11. Tupakka-askin kallistuminen edes dollarilla tekee lopettamisesta 20 prosenttia todennäköisempää
  12. Näytä lisää