Kaupunki

Merimiina kasteli Suomeen tarkoitetun kehitysavun – ja siksi Lauttasaareen viritettiin maailman pisin pyykkinaru

1946 Suomi oli kehitysmaa, joka sai hätäapua lapsille. Vaatelastissa ollut laiva ajoi miinaan ja vaatteet piti kuivata. Se tehtiin Lauttasaaressa.

Nyt ollaan jännän äärellä.

On valokuva 1940-luvulta. Siinä nainen ripustaa valtavaa kasaa pyykkiä kuivumaan naruille, jotka kiertävät puiden välissä.

Kuva on tarina, johon liittyy sota, lapset, Suomen saama kehitysapu, miinaan ajanut laiva, Lauttasaari ja ehkä maailman pisin pyykkinaru.

Oli vuosi 1946.

Nykyisin Lauttasaari on yli 20 000 asukkaan vilkas kaupunginosa, kohta sinne pääsee metrollakin. Mutta sodan jälkeen, 1940-luvun pulavuosina saaressa oli rauhallisempaa.

”Se oli hirveää aikaa”, Rafael Wardi puuskahtaa puhelimeen. 87-vuotias kuvataiteilija Wardi asui Lauttasaaressa jo silloin ja asuu siellä yhä.

Wardi jatkaa: ”Toisaalta siihen aikaan elämä itsessään riitti. Minäkin vain seisoin rannalla ja odotin saapuvia laivoja. Kukaan ei nykyään ole onnellinen.”

Aina laiva tuli. Mutta yhtä laivaa Wardi ei muista, ja se liittyy valokuvaan, josta kerrottiin ihan alussa.

Tarina menee näin: 1940-luvun loppupuoliskolla Suomi tarvitsi apua sodan runteleman maan lapsille. Tarpeet ovat tämän päivän ulkomaanuutisista tuttuja: maitopulveria, vauvojen huopia, pesusaippuaa pikkulapsille.

Nykymittareilla mitattuna Suomi oli tuolloin kehitysmaa. Siksi vuonna 1946 s/s Lord Delaware lastattiin Yhdysvalloissa kehitysavulla, ja se aloitti merimatkan kohti Pohjolaa.

Tanskan salmissa täydessä lastissa ollut laiva ajoi miinaan. Pääosin Lapin lapsille tarkoitetut vaatteet kastuivat pahoin.

Lasti pelastettiin myöhemmin. Osa vaatteista oli yhä kelpoja, mutta märkiä. Siksi Lauttasaaren rannoille ripustettiin kymmenen kilometriä pitkä pyykkinaru.

Narun pituus oli epävirallinen maailmanennätys.

Lasketaanpa. Jos maailman pisin pyykkinaru viritettiin vuonna 1946, siitä tulee tänä keväänä kuluneeksi tasan 70 vuotta.

Sen voisi hyvin vielä joku aikalainen muistaa.

Wardi?

”Minulla ei ole tästä pyykkinarusta minkäänlaista muistikuvaa”, mies pahoittelee.

Wardi oli narun aikaan teini ja sanoo, ettei sen ikäisenä ehkä katsonut pyykkejä sillä silmällä – vaikka naru olisikin ollut ennätyspitkä.

”Tuohon aikaanhan kaikkien pihalla riippui kuivuvia vaatteita kaiken aikaa.”

Mutta soita Nappukselle! Wardi ehdottaa. ”Nappus tietää usein kaiken! Nappus on sata.”

Soitan Nappukselle. Hän on oikealta nimeltään Torsten Liljeberg ja käy nopeasti ilmi, että Wardi oli oikeassa: Nappus täyttää tänä vuonna pyöreitä. Hän on asunut Lauttasaaressa sata vuotta.

Vaimo Haga vastaa puhelimeen. Liljebergit ovat juuri pysäköimässä autoa Helsingin keskustassa. He ovat menossa ompelijalle.

Maailman pisin pyykkinaru! Muistatteko?

Haga kysyy Nappukselta, joka istuu vieressä. He pähkivät ja pohtivat, tarkentavat vuotta – mutta ei. Eivät he muista.

”Ja Nappus kun muistaa aina kaiken! Hänellä on uskomaton muisti”, Haga Liljeberg sanoo.

Vieressä Nappus itsekin epäilee, että jos tarina pyykkinarusta olisi totta, hän kyllä todennäköisesti muistaisi sen.

”Tosin siihen aikaan Nappus oli juuri tullut sodasta pois ja urheili hirveästi, jotta pääsi eroon sotatraumoista. Ehkä hän ei nähnyt narua”, Haga pohtii.

Torsten Liljebergistä tuli maajoukkuemeloja.

Lauttasaari-seurassakaan kukaan ei muista pyykkinarua. Moni kehottaa kysymään Ville Elomaalta, joka on Lauttasaaren historiaguru. Elomaa ei ole kuullutkaan koko narusta.

Kysytään asiaa Facebookin Laru-liike-ryhmästä. 53 ihmistä tykkää julkaisusta, mutta kukaan ei tiedä ketään asian mahdollisesti muistavaa.

Alkaa epäilyttää koko pyykkinaruhomma. Liekö sittenkin vain legendaa?

Katsotaanpa, mitä oikeasti tiedetään.

Narusta on olemassa mustavalkoinen kuva. Se on Unicefin arkistosta, ja kuvan tietojen mukaan se on otettu Lauttasaaressa vuonna 1946. Sen kummempia lisätietoja kuvassa ei ole. Eikä kuvasta sinänsä varmaksi näe, missä paikassa tai tilanteessa se on otettu.

Pyykkinaru on mainittu myös ulkoministeriön Kehitys-­Utveck­ling­-lehdessä muutama vuosi sitten, mutta melko samoin tiedoin kuin Unicefillakin.

Eikö kukaan tiedä tarkemmin? Onko vain tuo yksi kuva? Jutuissa kerrotaan, että pyykkiä ripustamassa oli nelisenkymmentä Unicefin edeltäjän UNRRA:n vapaaehtoista.

Eikö kukaan todista pyykkinarua todeksi?

Lopulta vastauksia alkaa löytyä niin ilmiselvästä paikasta, että melkein hävettää.

Jos tapaus on totta, siitä kirjoitettiin todennäköisesti sanomalehdissä. Lehtiarkiston selaaminen vaatii työtä ja tihrustamista, mutta lopulta uurastus palkitaan.

Lauttasaaren pyykkinaru on totta!

Ilta-Sanomat 12.2. 1946:

”UNRRA:n Suomea koskeva ns. hätäapuohjelma käsittää 2 1/2 milj. dollaria. Ensimmäinen laivanlasti avustustavaroita lähtee Yhdysvalloista lähipäivien sisällä.”

 

Helsingin Sanomat 26.3. 1946: ”Osa Suomeen tarkoitetuista avustuksista oli amerikkalaisessa s/s Delawaressa, jonka on ilmoitettu ajaneen miinaan Tanskan salmissa. Lastin kohtalosta ei täkäläisillä UNRRA:n virkailijoilla ole vielä varmaa tietoa.” 

 

Helsingin Sanomat 8.5. 1946: ”Eilen saapui Helsingin Länsisatamaan kaksi amerikkalaista alusta ’Lord Delaware’ ja ’Hunter Victory’” 

 

Helsingin Sanomat 11.5. 1946: ”Vain pieni osa ’Lord Delawaren’ vaatelastista pilaantunut. Tosiasia on, että aivan vähäinen osa vaatteista on kastunut ja pilaantunut. Kastuneestakin erästä saadaan suurimmasta osasta käyttökelpoista tavaraa.” 

 

Helsingin Sanomat 23.5. 1946: ”Osa Amerikan-vaatteista pilaantunut. Nyt kuivatetaan vähemmän vahingoittuneita vaatteita Lauttasaaressa, jossa ne riippuvat 10 km pitkällä pyykkinarulla. Parin päivän kuluttua voitaneen ne ottaa alas.”

Suomi sai apua

 Suomi vastaanotti apua vuosina 1946–1951.

 Suomi oli Unicefin ensimmäisiä avunsaajia, sitä ennen apua antoi UNRRA.

 Apu oli pääosin kenkiä ja vaatteita, rokotteita, lastentarvikkeita ja lisäravintoa. Myös meijeriteollisuutta ja terveydenhoitoa tuettiin.

 Suomi pääsi jaloilleen 1951 ja samana vuonna hallitus ryhtyi samantien auttamaan muita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauttasaari
 • Toinen maailmansota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  6. 6

   Hillary Clinton: Donald Trumpin käytös vaaliväittelyssä ahdisti – halusi sanoa ”peräänny, senkin hyypiö”

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  10. 10

   Turun puukotuksiin reagoitiin vahvasti mediassa ja somessa – osa meni överiksi, listasimme räikeimmät ylilyönnit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  7. 7

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  10. 10

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  11. Näytä lisää