Valikko
Kaupunki

Helsinkiä syytetään hätämajoitusta hakeneiden romanien jättämisestä yöksi 25 asteen pakkaseen

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies tutkii, rikkoiko Helsinki perustuslakia, kun se ei tarjonnut yöpaikkaa Hietaniemenkadun palvelukeskuksesta yöpaikkaa hakeneille.

Helsinkiä syytetään hätämajoitusta hakeneiden Itä-Euroopan romaneiden jättämisestä yöksi paukkupakkaseen.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle tehtyjen kantelujen mukaan Helsinki ei päästänyt tammikuussa yöpaikkaa hakeneita romaneita kaupungin ylläpitämään Hietaniemenkadun palvelukeskukseen. Romaneilla ei ollut vakinaisia tuloja, joten he eivät ole rekisteröineet oleskeluaan Suomessa.

Syyksi mainittiin, että Hietaniemenkadun palvelukeskus tarjoaa palveluja ainoastaan helsinkiläisille.

Pakolaisneuvonnan tekemän kantelun mukaan 12 romania joutui viettämään 7.–8. tammikuuta välisen yönsä ulkona 25 asteen pakkasessa, sillä Hietaniemenkadun palvelukeskus ei päästänyt heitä sisään.

Kaksi erityisen huonossa kunnossa olevaa hakijaa majoitettiin Diakonissalaitoksen päiväkeskus Hirundon työntekijöiden kotona.

Kantelun mukaan romanit pyysivät torstaina 7. tammikuuta Hirundosta apua hätämajoituksen järjestämiseen.

Hirundon työntekijä kysyi Helsingiltä apua majoituksen järjestämiseen, mutta sitä ei tarjottu. Syyksi kerrottiin se, etteivät hakijat ole helsinkiläisiä. Seuraavana päivänä 8. tammikuuta kaikille hakijoille oli löydetty yksityinen majoitus.

Toisen, Yhdenvertaisuusvaltuutetun tekemän kantelun mukaan tilanteeseen ei ollut tullut parannusta vielä tammikuun loppupuolellakaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun tekemä kantelu lähti liikkeelle Helsingin vasemmistoliiton valtuustoryhmän johtajan Veronika Honkasalon yhteydenotosta.

Kanteluissa moititaan myös Helsingin oleskeluluvattomien ulkomaalaisten tilapäismajoitusta koskevaa ohjetta. Pakolaisneuvonnan kantelun mukaan hätämajoituksen ehdoksi asetetaan ohjeessa se, että majoituksen saaja sitoutuu palaamaan kotimaahansa.

Ohjeen mukaan hätämajoitusta hakeva henkilö ohjataan ensisijaisesti hakemaan apua oman maansa suurlähetystöstä. Hätämajoitusta myönnetään vain kerran. Jos henkilö ei suurlähetystöön ohjaamisesta tai matkakustannusten maksamisesta huolimatta poistu Helsingistä, hän ei ole enää oikeutettu kunnan hätämajoituspalveluihin.

Sekä Pakolaisneuvonta että Honkasalo syyttävät Helsingin toiminnan olevan perustuslain vastaista. Perustuslain mukaan kaikilla, jotka eivät kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin pyysi helmikuun lopussa Helsingin vastausta asiaan. Hän halusi vastauksen kolmeen kysymykseen. Ensimmäiseksi hän halusi selvitystä siitä, kuinka Helsinki täyttää velvollisuutensa tarjota hätämajoitusta kaikille sitä tarvitseville yhdenvertaisesti?

Toinen kysymys koski Hietaniemen palvelukeskuksen tilojen riittävyyttä. Hän halusi tietää, pystytäänkö siellä tarjoamaan hätämajoitusta kaikille avun tarvitsijoille? Jos ei, niin miten Helsinki järjestää jatkossa tarvittavia lisätiloja?

Lisäksi hän halusi tietää, onko ulkomaalaisten tilapäistä majoitusta koskeva ohje ja sosiaalipäivystyksen toiminta lainmukaista?

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kaupungin apulaisoikeusasiamiehelle antamaa vastausta. Apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyn (kok) muotoilemassa vastausluonnoksessa todetaan, että Helsinki on toiminut hätämajoituksen järjestämisessä ”asianmukaisesti eikä kantelujen tulisi antaa aihetta enempiin toimenpiteisiin”.

”Helsingin kaupungin palveluissa kaikkia ihmisiä kohdellaan yhdenvertaisesti. Marraskuussa 2015 Helsingissä oli asunnottomia 3 550”, Räty kirjoittaa.

”Kanteluissa tarkoitetuille romaneille ei ole kaupungin järjestämisvastuuseen kuuluvia omia palveluja. Kaupunki kuitenkin avustaa järjestöjä, joilla on palveluja nimenomaan romaneille.”

Rädyn esittelytekstissä kirjoitetaan myös, ettei Pakolaisneuvonnan kantelussa 7. tammikuuta kuvattua yhteydenottoa ole kirjattu Hietaniemenkadun palvelukeskuksen vuorokausiraporttiin.

Hietaniemenkadun palvelukeskus tarjoaa yhteensä 104 yöpaikkaa. Puolet paikoista sijaitsee maksullisissa yhden hengen huoneissa. Huoneet on tarkoitettu asunnottomien tilapäistä asumista varten. Puolet paikoista sijaitsee maksuttomassa asumispäivystyksessä. Asumispäivystykseen voi majoittaa tilapäisesti myös yli 52 ihmistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romanit
 • hätämajoitus
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  2. 2

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää