Henkeäsalpaavan kaunis Vallisaari haastaa nyt Suomenlinnan – uusi turistikohde aukeaa tänään

Kaikille avoin ja säännöllinen vesibussiliikenne Kauppatorilta alkaa toukokuun puolivälissä.

Helsingin edustalla Suomenlinnan vieressä sijaitseva Vallisaari avautuu yleisölle tänään. HS vieraili saarella muutama viikko sitten – saari on henkeäsalpaavan kaunis vaihtoehto Helsingin uudeksi turistikohteeksi.

Vallisaaressa vierailevat ihmiset tuskin tajuavat, miten suuri työ saarella on viime vuosina tehty. Vielä kaksi vuotta sitten vanhat tienpohjat puskivat monin paikoin miehenmittaista heinää, jota piti niittää kahdesti kesässä.

Nyt kolmen kilometrin kiertoreitillä on tukeva sorapohja, jolla pystyy työntämään lastenrattaita tai pyörätuolia. Metsähallituksen talkoissa saareen on tuotu yhteensä 270 tonttia soraa.

Suomenlinnan avovankilan vangit ovat rakentaneet tukevia pöytiä ja penkkejä Vallisaaren lammen rantaan ja piknik-niitylle Aleksanterinpatterin läheisyyteen. Pattereiden ympäristöstä on setvitty pusikoita siten, että kivimuurien rakenteet ovat tulleet näkyviin.

Saaren tärkeimmälle näköalapaikalle Aleksanterinpatterille on rakennettu portaat ja käytävät, jotka toisaalta estävät maaston kulumista, toisaalta turvaavat vieraiden liikkumista.

Kuivakäymälöitä on ilmaantunut kymmenittäin. Viitoituksia, info-kylttejä ja turva-aitoja on pystytetty strategisiin paikkoihin. Kaikesta näkee, että tämä takavuosina vain harvoille avautunut kohde valmistautuu nyt suurten joukkojen tuloon.

”Me ajattelemme hyvin vahvasti, että Vallisaaren rikas luonto rikastuttaa meidän kaikkien elämää. Siksi on hyvin tärkeätä tuoda se mahdollisimman monen ihmisen ulottuville”, sanoo Metsähallituksen projektipäällikkö Minttu Perttula.

Vierailijoille on tarjolla kesän aikana myös monenlaisia opastuksia, joissa keskitytään sotahistoriaan ja luonnon erityispiirteisiin.

Mutta vanhassa armeijasaaressa on vielä paljon tehtävää, jotta se kykenee vastaamaan innokkaitten turistien tarpeisiin. Saaren vesi- ja viemäriputket ovat niin rapistuneita, ettei niitä enää voi käyttää. Myös sähköt pitäisi uusia.

Kun Vallisaareen odotetaan jopa 300 000 kävijää vuodessa, kahvilapalvelut, jätehuollon järjestelyt ja vesihuolto ovat toimenpidelistan kärjessä.

Metsähallitus ja Helsingin kaupunki ovat avanneet Puhdas Vallisaari -innovaatiokilpailun, jossa etsitään saaren luontoon sopivia käytännön ratkaisuja. Suunnittelijoilla on aikaa toukokuun 23. päivään saakka jättää ehdotuksensa.

”Vallisaari on oivallinen paikka tällaiselle kilpailulle, koska me tilaajana emme välttämättä tiedä, mitä uusia tekniikoita on edes tarjolla”, sanoo yritysasiamies Päivi Piispa Helsingin kaupungilta.

Pelkästään omiin eväisiin ei Vallisaaren kävijöiden tarvitse tänäkään kesänä luottaa. Lonnan saaren palveluita pyörittävä Fregatti Oy avaa touko-kesäkuun taitteessa kahvilat sekä päälaiturin että vierasvenesataman läheisyyteen. Kahvilapalveluita tarjoaa toukokuun aikana kuunari Linden.

Vaikka saari jo nyt pystyy vastaanottamaan hyvin monenlaisia kulkijoita, esteetön se ei ole. Asiakasneuvoja Katerina Evangelia Stergaki luontokeskus Haltiasta testasi kulkureittejä keskiviikkona. Vallisaaren mäkisessä maastossa Stergaki tarvitsi avustajan työntämään pyörätuolia.

”Olen yllättynyt, että täällä pääsee näinkin hyvin kulkemaan. Vammaisia on kuitenkin hyvin monenlaisia eivätkä kaikki pysty nousemaan tuolista ja käymään puuceessä”, Stergaki sanoo.

Lisätietoja Vallisaaresta: www.luontoon.fi/vallisaari

Vesibussit lähtevät Kauppatorilta

 JT-Linen vesibussiliikenne alkaa 14. toukokuuta Helsingin Kauppatorin Kolera-altaalta.

 Päivittäin on 11 lähtöä tunnin välein alkaen kello 10.15. Matka Vallisaaren päälaituriin kestää 20 minuuttia.

 Paluumatkalla Vallisaaresta Kauppatorille vesibussi pysähtyy Suomenlinnan Tykistölahdessa, joten paluu kestää noin 30 minuuttia.

 Meno-paluulippu maksaa aikuisille 7 euroa ja lapsille 3,5 euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  5. 5

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  10. 10

   Yhdysvallat näytti voimaansa ja lensi sotilaskoneilla Pohjois-Korean rannikon tuntumassa – Pohjois-Korean ulkoministeri: Ohjusten ampuminen Yhdysvaltoihin ”yhä väistämättömämpää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhdysvallat näytti voimaansa ja lensi sotilaskoneilla Pohjois-Korean rannikon tuntumassa – Pohjois-Korean ulkoministeri: Ohjusten ampuminen Yhdysvaltoihin ”yhä väistämättömämpää”
  3. Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?
  4. Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon
  5. Saksa äänestää tänään tärkeissä vaaleissa, niiden jälkeen on edessä vaikea vääntö hallituskokoonpanosta – minkä diilin Merkel tekee?
  6. Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi
  7. Tätä on maailmantalous vuonna 2017: Atrian johtajan oli syötävä sonnin penistä, jotta sianlihaa saadaan vihdoin viedä Kiinaan – seurasimme pohjalaisen potkan matkan kiinalaiseen pöytään
  8. Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty
  9. Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa
  10. Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”
  11. Maanjäristyksen runtelemaan Meksikoon iski voimakas jälkijäristys – useita ihmisiä kuoli
  12. Näytä lisää