Kaupunki

Vuoden 1878 Helsinki kuului sotilaille ja ylioppilaille – tunnistatko kaupungin paikkoja vanhasta pienoismallista?

Pienoismalli tulee näytteille kokonaisena ensi kertaa neljännesvuosisataan.

Iso Roobertinkatu on täynnä bordelleja. Niille riittää kysyntää, koska Helsingissä asuu paljon miespuolisia opiskelijoita. Touhua yritetään kontrolloida, mutta ei se laitontakaan ole.

Näin siis vuonna 1878, kertoo tutkija Jari Harju.

Harju osoittaa pienoismallikaupunkia, josta Isoa Roobertinkatua ei tunnistaisi ilman asiantuntijaa. Jotain tuttua kaupunkikuvassa kuitenkin on. Tuossa on Ruotsalainen teatteri! Tässä kulkee Espa! Ja kirkot, suurimpina Uspenskin katedraali ja Tuomiokirkko, eivät ole juuri muuttuneet 138 vuodessa.

Vuoden 1878 Helsinkiä kuvaava pienoismalli tulee 13. toukokuuta pitkästä aikaa ihasteltavaksi kokonaisuutena Jari Harjun tuottamaan näyttelyyn Helsingin valitut palat. Pienoismalli on tilattu 1920-luvulla ja sitä tehtiin lähes kymmenen vuotta. Edellisen kerran sen joitain paloja esiteltiin Laiturilla pari vuotta sitten.

Kokonaisena se oli viimeksi Ratikkamuseon seinällä ja sitä ennen Hakasalmen huvilassa 1990-luvun alussa.

Ennen näytteille pääsyään minikaupunki työllistää konservaattori Tarja Viitalaa. Hän puhdistaa, korjailee ja paikkailee pienoismallia.

”Yksi piharakennus Yrjön­kadun sisäpihalla napsahtaa aina irti, kun liitämme osia toisiinsa”, Viitala kertoo.

Hän on saanut liimailla irronneita taloja, suoristaa puita sekä puhdistaa pölyjä pienellä imurilla ja siveltimellä. Yhteensä työhön on kulunut noin kuukausi.

”Kaikkia pudonneita savupiippuja en millään ehdi laittaa paikoilleen. Tärkeintä on kullata isojen kirkkojen kupolit. Pistäisi silmään, jos se jäisi tekemättä”, Viitala sanoo.

Kun pienoismallia katsoo ­kauan, se alkaa näyttää kummituskaupungilta. Mitä tuon ajan Helsingin kaduilla sitten todella näkyi – muuta kuin bordelleissa käyviä miesopiskelijoita ja univormupukuisia sotilaita? Ainakin hevosia, sanoo Jari Harju.

”Takseina ja tavaroiden kuljettajina toimivat hevoskärryt. Ensimmäisiä polkupyöriäkin näkyi, mutta niillä ei käyty töissä vaan poljettiin vapaa-ajalla trendikkäästi parhaisiin pukeutuneina.”

Muutakin vapaa-ajan huvia kaupunki tarjosi: Sokoksen ja Postitalon kohdalla oli 1900­luvun alussa rullaluistelurata. Myöhemmin sen tilalle tuli sotasairaala.

Ensimmäinen puhelinliike oli perustettu, mutta puhelimia oli vielä alle kymmenkunta. Jokainen puhelinlinja oli oma lankansa. Jos halusi soittaa ystävälle, piti käydä vetämässä lanka­yhteys hänen puhelimeensa.

”Olemme pohtineet, kellehän ensimmäisten puhelimien omistajat soittelivat. Toisilleen varmaan”, Harju sanoo.

Puhelinlinjoja pienoismallissa ei näy. Muuten kaikki yksityiskohdat on askarreltu käsin aina pahvisia ikkunaruudukkoja myöten. Jonkun talon seinää vasten nojaavat pienen pienet tikapuut.

Pienoismalli on hieno mutta mykkä. Sen oheen tarvitaan selittävää materiaalia, jonka museo aikoo tarjota iPadeilta esimerkiksi digitaalisina karttoina.

Aiemmin minikaupunkia on pidetty esillä ilman suojaa. Nyt se peitetään lasilla. Kaupunki valaistaan niin, että valo vaihtuu vuorokaudenajan mukaan.

”Pienoismallissa uppoaa helposti paikkaan, josta löytää jotain tuttua. Kaupungin totaalinen muutos on kuitenkin hämmentävän iso”, Harju toteaa.

Helsingin valitut palat -näyttely aukeaa 13.5. kaupungin­museossa (Aleksanterinkatu 16). Vapaa pääsy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  5. 5

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  6. 6

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys käynnissä: Turun uhreja muistetaan Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää