Kaupunki    |   Helsingin vappu

Frozen ja Ryhmä Hau ovat vappupallosuosikit – katso video ihmisenkokoisen foliopallon seikkailusta Helsingissä

Päiväkoti Ratikan pienten ryhmä innostui erityisesti koiranpentupalloista.

Frozen! Minion! Ryhmä Hau!

Tämän vuoden suosituimpien vappupallojen kärkikolmikossa on prinsessoja, koiranpentuja ja keltaisia kätyreitä. HS kysyi kolmelta vappupallotukkurilta tämän vapun foliopallohittejä, ja alun kolmikko nousi selvästi esiin.

Ja hei hyvä Suomi: tänäkin vuonna myös Muumit ja Angry Birds -aiheiset pallot kolkuttelevat kärjen tuntumassa.

HS:n kyselyyn vastasivat Ilmapallokeskus Balloon Center, Ilmapallokauppa ja Ilmapallomestarit. Tietävätköhän he, mistä puhuvat?

Kävimme päiväkoti Ratikassa selvittämässä, mitä oikeat asiantuntijat tuumaavat palloista.

Päiväkodin pihassa vapputunnelma on jo korkealla, vaikka itse juhlaan on vielä pari päivää. Ilmaan kohoavat alun listauksesta tutut koirat ja neidot –pienten asiantuntijoiden maku mukailee ilmapallokauppiaiden näkemystä.

Töötit, päiväkodin nuorimmat hoidokit, ovat erityisen innostuneita Ryhmä Hau -palloista. ”Niitä on tilattu määrällisesti eniten”, kertoo vanhempainyhdistykseen kuuluva Elina Kumpulainen.

Huoneesta, jonka ikkunasta vanhempainyhdistys palloja myy, löytyy tietenkin myös Frozenin hahmoja. Pihalla vanhemmat pojat juoksevat Star Wars- ja Turtles-pallojen kanssa. Niiden lisäksi suosittuja ovat Autot-elokuvien hahmot, delfiinit ja sudenkorennot sekä tietysti Muumit.

Pihalla kolmevuotias Anselmi Kivistö juoksee ympyrää foliopallo kädessään. Terävät nykäisyt narusta saa foliopallossa komeilevan Darth Vaderin pomppimaan holtittomasti.

”Mä voitan sen, mä voitan sen”, Kivistö huutaa – ja niin käy. Pimeä puoli on kukistettu.

Suomessa myydään vappuna ja sitä edeltävillä viikoilla satojatuhansia vappupalloja.

Se on erityispiirre, jota maailmalla on joskus kummeksuttukin. Että jossain kaukana maa, jonka vuoden liki kaikki foliopallot myydään käytännössä muutamassa päivässä.

Vappupallojen suhteen pätee markkinatalous: myyjä päättää hinnan. Vappuaattona Mantan lakituksen aikaan katukaupassa pallosesonki on kuumimmillaan – ja hinnat kovimpia.

Esimerkiksi samppanjapullon muotoinen perinteinen pallo maksaa tyypillisesti noin 10–20 euroa, mutta hittihetkinä hinta voi pompsahtaa kolmeenkinkymppiin. Vertailun vuoksi: päiväkoti Ratikan vanhempainyhdistys myi palloja tasahintaan kymmenen euroa per pallo.

Ilmapallokeskus Balloon Centerin Jonna Nieminen näkee, että Suomessa pallojen hintakehitys on ollut pysynyt aisoissa.

”Suuri tarjonta pitänyt kuluttajahinnat meillä Suomessa ihan Euroopan edullisimpien joukossa.”

Tämän vapun erikoisempiin hittipalloihin lukeutuu noin ekaluokkalaisen kokoinen hahmopallo, joka seisoo ”omin jaloin” ja ”osaa kävellä”. Suosittuja ovat myös pallot, joiden sisällä alkaa välkkyä valo, kun niitä koskettaa.

Pallokauppiaiden kannalta kurjempi piirre on piraattipallot. Ne tulevat usein Kiinasta, ovat halvempia ja kestävät kehnosti käyttöä.

”Ikävä ilmiö, joka on lisääntynyt parin viime vuoden aikana”, Ilmapallomestareiden Jouni Kämäräinen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  2. 2

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  3. 3

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  4. 4

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  5. 5

   Robin jää toistaiseksi keikkatauolle – laulaja jättää jäähyväiset faneilleen areenakonsertilla

  6. 6

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  7. 7

   Legendaarinen hippipaku tulee takaisin – VW julkaisee sähköversion Kleinbusista

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää