Kaupunki

Helsingin vanhin kävelykatu myllätään – Ison Roobertinkadun puurivi kaadetaan

Iso Roobertinkatu menee remonttiin vasta syksyllä yrittäjien toiveesta. Kävelykatuosuudella aiotaan uusia esimerkiksi valaistusta.

Punavuori. Lyhtypylväät seisovat kallella kypärin, pakettiautot peruuttelevat harvojen ihmisten keskellä. Kadunpätkän pitkäikäisin baari Black Door on sulkenut ovensa.

Olemme huhtikuisena maanantaina Helsingin vanhimmalla kävelykadulla Isolla Roobertinkadulla, sen Yrjönkadun ja Fredrikinkadun välisellä osuudella, ja kaikki näyttää vähän surumieliseltä. Mutta syksyllä kaikki on toisin. Silloin alkaa kävely-Roban remontti.

Puita kaadetaan, penkit ja valaisintolpat uusitaan, kiveys vaihdetaan. Lopulta vuoden 2017 kesällä uusitun yli 30-vuo­tiaan kävelykadun on tarkoitus avautua elävänä ja valoisana.

Näin uskoo Ison Roobertinkadun peruskorjauksesta vastaava projektinjohtaja Tomas Palmgren Helsingin rakennusvirastosta.

”Katu on huonokuntoinen. Se on suurin syy remonttiin. Valaisintolpat ovat vinksin vonksin, puunsuojat ovat rikki. Lisäksi siellä on maanalaisia tarpeita”, Palmgren kuvaa remontin lähtötilannetta.

Maanalaisilla tarpeilla Palmgren tarkoittaa esimerkiksi kaukolämpöputkia, jotka ovat uusimisen tarpeessa.

”Samalla vedetään kaapeleita tulevaisuuden tarpeisiin. Tehdään kaikki samalla, niin ei tarvitse heti taas uudestaan avata.”

Katuremontin piti alkaa jo kuluvana keväänä. Rakennusvirasto kuunteli Ison Roban yrittäjiä, ja varsinkin ravintoloitsijat saivat viraston myöntymään siihen, että kadunavaus siirrettiin terassikesän tuolle puolen.

Mutta miksi kauniit raidat pitää hakata nurin?

”On oltu sitä mieltä, että ne peittävät liikaa yleisnäkymää pitkittäissuunnassa. Siellä on nyt kaksi riviä kadun etelä- sekä pohjoislaidalla. Etelärivin puut poistetaan”, Palmgren kertoo.

Isolla Roobertinkadulla on kuutisenkymmentä kivijalan yritystä. On baaria, ravintolaa, kukkakauppaa, kioskia, kenkäkauppaa, sisustuskauppaa ja kampaajaa. Roba on elävää Punavuorta, vanhaa kunnon Helsinkiä, jonka kivijalassa kauppa käy vilkkaana.

Vai käykö? Helsingin Sanomat käveli tuolloin noin 10-vuotiaan Ison Roobertinkadun päästä päähän vuonna 1994 ja kirjasi ylös kaikki kadunvarren liikehuoneistot.

Sama toistettiin tänä vuonna huhtikuun lopussa: Ison Roban noin 60 liikehuoneistosta vain kahdeksassa oli sama yritys kuin 22 vuotta sitten: McDonald’s, Black Door, Etola, Tuomas Grilli, Kello & Kulta Pörssi, R-kioski, UFF ja Nectarine.

Näistäkin McDonald’s ja Black Door ovat sulkeneet taloremontin vuoksi, ainakin Black Door tosin palatakseen remontin valmistuttua takaisin evakosta Kaisaniemenkadulta.

Eikä tarvitse edes mennä noin kauas ajassa havaitakseen, että yrittäjien vaihtuvuus on ollut kävely-Roballa vilkasta. Googlen katunäkymäpalvelusta voi todeta, että vuoden 2012 jälkeen noin puolet liikkeistä on vaihtunut, tai ainakin vaihtanut ni­meään.

Yksi parikymmentä vuotta samalla paikalla yrittäneistä on Margit Ngangjoh. Hän avasi Maffi-kampaamoliikkeensä vuoden 1997 alussa.

”Jos on lähtenyt, on lähtenyt muusta syystä kuin että kadulla olisi jokin ongelma”, hän sanoo yrittäjien vaihtuvuudesta.

Ngangjohin mukaan Iso Roobertinkatu on aivan viime aikoina kohentunut ja rauhoittunut. Baari- ja bilekadun maineessa olleelle Isolle Roballe on asettunut uusia laatumyymälöitä ja korkea­luokkaisia ravintoloita.

”Ja jos jokin liikehuoneisto onkin jäänyt tyhjäksi, aina se on heti täyttynyt”, hän toteaa.

Isoja taloja on Isolla Roobertinkadulla remontissa. Se näkyy nostureina ja työmaa-ajoneuvoina kadulla. Muutoinkin autoliikenne on huhtikuisena tiistai­päivänä kävely-Roballa vilkasta. Etenkin peruuttelevat huolto­autot ovat ärsyttäneet jalankulkijoita.

Kuljettajien on ollut pakko peruutella, koska liikenteen hillitsemiseksi kävelykadun päädyt ovat olleet suljetut, ja vain Annankatu on ollut autoille auki. Tähän on projektinjohtaja Tomas Palmgrenin mukaan tulossa muutos.

”Kadun päihin asennetaan maasta automaattisesti nousevat pollarit. Ne päästävät ulos, mutta eivät sisään. Sitten ei tarvitse peruutella”, Palmgren kertoo.

Hän saa kiitosta eräältä pakettiautonsa Roballe pysäköineeltä ammattikuljettajalta.

”Vihdoinkin joku on jossain ajatellut”, mies sanoo, nousee autoonsa, sulkee oven, käynnistää moottorin ja ryhtyy vääntämään rattia.

Isolla Roobertinkadulla vuodesta 1950 asunut Anneli Tuomi on samaa mieltä.

”Sen olisi alun pitäenkin pitänyt olla niin. Oli suunnitteluvirhe, että huoltoautot joutuivat peruuttelemaan”, hän sanoo.

Kukkakauppias Paula Schaffter tulee vastaan Living Room -liikkeensä ovissa maljakollinen kukkia sylissään. Hän on viemässä niitä asiakkaalle Korkeavuorenkadulle.

Kauppa käy kuulemma kohtalaisesti, vaikka paremminkin voisi mennä. Viidettä vuotta kävely-Roballa yrittävä kauppias on tyytyväinen katuun, vaikkei remonttikaan pahaa tee.

”Ehkä tämä vaatii nyt vähän kasvojenkohotusta. Olen ihan varma siitä, että kun tämä remontti tehdään, tämä on houkuttelevampi kauttakulkukatu.”

 

 

Oksasen kaupunki -videosarja vie katsojan Helsingin seudun mielenkiintoisimpiin paikkoihin ja kiinnostavimpien ihmisten luokse. Sarjan uusin osa näyttää, miltä Iso Roobertinkadulla näyttää.

Helsingin kävelykatuja

 Iso Roobertinkatu on Helsingin vanhin kävelykatu. Avajaiset olivat 14. syyskuuta 1985.

 Keskuskatu valmistui kävelykaduksi vuoden 2014 heinäkuussa.

 Sofiankadulla on historian muistumia.

 Salomonkatu muutettiin kävelykaduksi yhdessä Kampin keskuksen valmistumisen kanssa vuonna 2005.

 Kalevankatu on porrastettu kävelykatu Mannerheimintien ja Yrjönkadun väliseltä osuudeltaan.

 Kluuvikatu, Yliopistonkatu ja Mikonkatu ovat Kluuvin kävelykatuja. Mikonkadulla on myös raitiolinja.

 Autoilta vuonna 2011 suljetulla Katariinankadulla on raitiolinja.

 Aleksanterikadun levennetyt jalkakäytävät valmistuivat vuonna 1986. Aleksilla on raitioliikennettä, ja siellä saavat ajaa myös taksit.

 Siltasaarenkadun pohjoinen mäkiosuus on kävelykatua.

 Vaasankadulla oli lyhyt kävelykatukokeilu vuonna 2013.

 Valtuusto päätti tänä keväänä, että Hämeentie muutetaan joukkoliikenteen ja pyöräilyn kaduksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkisuunnittelu
 • Helsinki
 • Liikenne
 • Remontti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  7. 7

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  8. 8

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  9. 9

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  10. 10

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää