Kaupunki

Poikkeuksellisen kova koulukiista Helsingissä – vanhemmat pitäisivät Meilahden ja Pikku Huopalahden koulut erillään

Koulut yhdistämällä olisi myös mahdollista tasoittaa ulkomaalaistaustaisten oppilaiden osuuksia

Meilahti / Ruskeasuo. Lähekkäin sijaitsevat koulut, joista toinen on liian täysi ja toinen vajaakäytössä, aiheuttavat päänvaivaa Helsingin kaupungille. Tilanne kärjistyi huhtikuun lopussa Meilahdessa, jossa pidettyyn asukasiltaan kaupunki toi suunnitelman yhdistää Meilahden ja Pikku Huopalahden ala-asteen koulut.

”Meilahden ala-asteen koulu on jo nyt täynnä, ja lähivuodet näyttävät vielä hurjemmilta. Puolentoista kilometrin päässä Pikku Huopalahden ala-asteen koulussa on tilaa”, perusopetuksen aluepäällikkö Arjariitta Heikkinen Helsingin opetus­virastosta perustelee.

Koulut yhdistämällä olisi myös mahdollista tasoittaa ulkomaa­lais­taustaisten oppilaiden osuuksia kouluissa. Tällä haavaa Pikku Huopalahdessa lähes puolet oppilaista on ulkomaalaistaustaisia, Meilahdessa vain noin 10–11 prosenttia.

Oppilaiden vanhemmat kokevat, että yhdistämispäätös yritetään viedä väkisin läpi, kertoo asukas­illassa ollut kahden Meilahden ala-asteen koulun oppilaan äiti Hanna Paatela.

”Vanhemmille ei meinattu antaa puheenvuoroja alustuksen aikana. Jouduimme vaatimaan niitä huutaen”, hän kuvailee.

Vanhempien pyynnöstä koulujen yhdistämisen rinnalle nostettiin toinen vaihtoehto, jossa Pikku Huopalahden vetovoimaa nostettaisiin esimerkiksi painotuksilla. Myös koulun oppilaaksiottoaluetta laajennettaisiin.

”Vanhemmat järjestivät – opetusviraston estelystä huolimatta – äänestyksen vaihtoehdoista. Lähes kaikki paikalla olleista ­äänestivät koulujen yhdistämistä vastaan”, Paatela sanoo.

”Kaupungin linjaus on, että asukkaita kuullaan päätöksen­tekoprosesseissa. Meistä vanhemmista tuntuu kuitenkin, että meitä ei kuunnella.”

Pikku Huopalahden ja Meilahden ala-asteen koulujen yhdistäminen synnyttäisi 700 oppilaan suurkoulun, joka toimisi kahdessa eri rakennuksessa. Vanhempien on hankala ymmärtää, miksi näin tehtäisiin.

”Suurkoulu ei ole tavoiteltava asia. Opetusvirasto ei ole pystynyt selkeästi kertomaan, mitä hyötyä tästä olisi oppilaille”, Paatela sanoo.

Virasto perustelee koulujen yhdistämistä uudella opetussuunnitelmalla ja koulujen tilojen joustavalla käytöllä. Paatelan mukaan vanhemmat ovat huolissaan siitä, että yhdistämisellä tavoitellaan myös säästöjä ja opetuksesta leikkaamista.

”Usein koulujen hallinnollisten yhdistämisten yhteydessä on leikattu niin sanottuja tunti­kehyksiä”, Paatela sanoo.

Konkreettisia huolia ovat mahdollisesti pidentyvät koulumatkat ja se, että sisarukset eivät välttämättä pääsisi samaan kouluun.

”Opetusviraston edustajat eivät asukasillassa kertoneet, millä perustein oppilaita sijoitettaisiin suurkoulun kahteen toimipisteeseen. Yhdistäminen luo perheille epävarmuutta lasten koulun sijainnista.”

Paatela on keskustellut tilanteesta myös lastensa kanssa.

”Koulurakennuksen vaihto ei ole heille pieni asia.”

Opetusvirasto vakuuttaa, ettei rakennuksesta toiseen tarvitsisi siirtyä keskellä päivää eikä yllättäen.

”Vanhemmat saavat kyllä hyvissä ajoin tiedon siirroista. Nämä eivät ole mitään äkkiratkaisuja”, Arjariitta Heikkinen opetusvirastosta sanoo.

Luokka voidaan esimerkiksi siirtää viimeisiksi alakouluvuosiksi kouluun, jossa on enemmän tilaa. Siirtymisille keskellä päivää ei pitäisi olla tarvetta, koska Meilahden koulussa ja Pikku Huopalahden koulussa on omat käsityöluokkansa ja muut tarvittavat tilat. Ensimmäisen luokan kaikki aloittaisivat Heikkisen mukaan lähimmässä koulussaan.

Keskustelussa on tuotu esiin myös Pikku Huopalahteen suunnitteilla oleva uusi asuin­alue. Sinne muuttavat koululaiset tulisivat vajaakäytössä olevaan kouluun. Heikkisen mukaan uusi asuinalue ei ratkaise ongelmaa tarpeeksi nopeasti.

”Voisimme joutua odottamaan kymmenenkin vuotta, ja Meilahden koulussa on tilapula jo nyt.”

Heikkisen mukaan aiheesta kannattaa päättää nyt, koska muuten siitä pitäisi keskustella vuoden kuluttua tai viimeistään kahden vuoden kuluttua uudestaan.

Pikku Huopalahdessa on tilaa, koska sen nykyisellä oppilaaksiottoalueella ei ole tarpeeksi oppilaita. Väännön taustalla ei ole ero koulujen houkuttelevuudessa, vaikka toisessa vaihtoehdossa suunnitellaankin Pikku Huopalahden koulun vetovoiman kasvattamista, Heikkinen sanoo.

”Jos katsotaan lähikoulu­prosentteja, eli sitä, kuinka paljon kummaltakin alueelta menee oppilaita lähikouluunsa, niin tilanne on melkein tasan.”

Opetusvirasto kiistää vievänsä koulujen yhdistämistä läpi väkisin. Heikkisen mukaan esillä olevat kaksi vaihtoehtoa ovat tasavahvoja.

”Katsotaan nyt, kuinka tässä käy”, Heikkinen sanoo.

Lopullisen päätöksen tekee perusopetuksen linjanjohtaja Outi Salo, joka esittää ratkaisuehdotuksensa eteenpäin opetuslautakunnalle.

Vaihtoehdot ovat nyt asukkaiden kommentoitavissa esimerkiksi kaupungin Kerro kantasi -palvelussa 17. toukokuuta asti.

Sunnuntai-iltaan mennessä esitykset olivat keränneet lähes 150 kommenttia.

”Mielipiteiden vaihto on ollut vilkasta, mutta keskustelussa voisi olla mukana enemmänkin ihmisiä ja näkökulmia”, Heikkinen sanoo.

Oikaisu klo 9.35: Meilahden ala-aste on liian täynnä, ei liian tyhjä kuten kirjoituksen alussa luki.

 

Tausta: Opetusvirasto tarjoaa kahta vaihtoehtoa

Meilahden ja Pikku Huopa­lahden alueen kouluverkkoa on pohdittu vuoden 2015 syksystä lähtien. Pääongelma on, että Meilahden ala-asteen koulu on liian täynnä, kun taas Pikku Huopalahdessa tilaa riittää liikaakin.

Huhtikuussa järjestettyyn asukasiltaan tuotiin jatko­työskentelyä varten vain suunnitelma koulujen yhdistämisestä. Vanhempien vaatimuksesta kommentoitavana on nyt kaksi vaihtoehtoa, joista jälkimmäinen sai asukasillassa valtaosan äänistä: 

Vaihtoehto 1

Pikku Huopalahden ala-asteen koulu ja Meilahden ala-asteen koulu yhdistyvät 1.8.2017 ­alkaen. Alueelle syntyy noin 700 oppilaan ala-asteen koulu, joka toimii kahdessa toimi­pisteessä. Koulussa on rehtori ja virka-apulaisrehtori.

Painotukset, kuten kielikylpy ja kaksikielinen suomi–kiina-opetus, säilyvät yhteisessä koulussa.

Vaihtoehto 2

Meilahden ala-asteen koulu ja Pikku Huopalahden ala-asteen koulu säilyvät edelleen erillisinä kouluina. Pikku Huopalahden ala-asteen kouluun kehitetään painotuksia, kuten kuvataide ja varhennettu englannin kieli. Pikku Huopalahden ala-asteen koulun oppilaaksiottoaluetta laajennetaan Ruskeasuolle ja jonkin verran eteläisen Pikku Huopalahden suuntaan.

Lähde: kerrokantasi.hel.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulu
 • Peruskoulu
 • Helsinki
 • Pikku Huopalahti
 • Ruskeasuo
 • Meilahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  4. 4

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  5. 5

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  6. 6

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Melania Trump puhui YK:ssa nettikiusaamista vastaan – riko vaikka miehesi puhelin, vastasi internet

  9. 9

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  10. 10

   ”Jos potilaan mieli olisi antanut periksi, tarina olisi voinut päättyä toisin” – Ihmishenkiä pelastavat ammattilaiset kertovat, mitä työ on opettanut elämästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  9. 9

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää