Kaupunki

Lisää epäiltyjä tuhopolttoja Helsingissä – ”Eivät nämä autot ole itsekseen voineet syttyä”

Kuusi henkilöautoa ja kaivinkone paloivat Helsingin Myllypurossa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä

Helsingissä roihusi jälleen maanantain vastaisena yönä tulipaloja, joiden epäillään olevan tahallaan sytytettyjä. Jo aiemmin viikonloppuna oli useita tulipaloja, joilla ei viranomaisten arvion mukaan ole luonnollista syttymissyytä.

Viimeisimmässä tulipalossa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tuhoutui kuusi kerrostalon parkkipaikalla Helsingin Myllypurossa seisonutta autoa. Samana yönä Myllypurossa paloi myös kaivinkone.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Heikki Sandberg Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että kaikkia viime päivien tulipaloja tutkitaan tuhotöinä. Sytyttäjää tai sytyttäjiä ei ole saatu kiinni.

Sandbergin mukaan tutkinnan aikana ei ole tullut esiin merkkejä siitä, että Myllypuron epäillyt tuhopoltot liittyisivät aiempiin Koillis-Helsingin tulipaloihin.

”Ei sitä ole kuitenkaan voitu poissulkeakaan”, Sandberg sanoo.

Poliisi on saanut Sandbergin mukaan jonkin verran vihjeitä paloihin liittyen, mutta kaikki lisähavainnot ovat vielä tervetulleita. Poliisi tavoittelee läpimurtoa myös omien taktisten ja teknisten keinojensa avulla, ja selvityksessä ovat lisäksi olleet henkilöt, joiden tiedetään syyllistyneen aikaisemmin vastaavanlaisiin tuhotöihin.

”Vakavista asioista on nyt kyse, joten tähän kyllä satsataan poliisin resursseja”, Sandberg kertoo.

Pelastuslaitos hälytettiin Myllypadontielle Helsingin Myllypuroon maanantain vastaisena yönä noin kello 2.20.

Kuusi autoa paloi kerrostalon parkkipaikalla, ja tuli oli levinnyt hieman myös viereiseen metsään. Autot vahingoittuivat pelastuslaitoksen arvion mukaan käyttökelvottomiksi.

”Arvioni on, että kyseessä on tuhopoltto. Eivät nämä autot ole itsekseen voineet syttyä”, kommentoi paikan päällä ollut palomestari Ilpo Lehtonen Helsingin pelastuslaitokselta.

Lähin kerrostalo sijaitsi vain kolmen metrin päässä ensimmäisestä autosta. Mikäli palo olisi jatkunut pidempään, olisi myös talo uhannut syttyä palamaan.

Palomiehet saapuivat Myllypadontielle läheiseltä Viikintieltä, jossa kaivinkone oli yritetty polttaa. Lehtonen arvioi, että myös kaivinkone oli sytytetty tuleen tahallaan.

”Siinä on niin paksut renkaat, etteivät ne noin vain syty palamaan”, Lehtonen sanoo.

Viime perjantain ja lauantain välisenä yönä palomiehet sammuttivat kahdeksan pienehköä tulipaloa Koillis-Helsingissä. Palot tapahtuivat runsaan 200 metrin matkalla Malmin Syystiellä ja Tapaninkylän puoleisella Leppätiellä.

Paloja sytytettiin neljässä osoitteessa. Syystien kerrostalokiinteistössä Malmin puolella yritettiin sytyttää kaksi risukasaa, ilmoitustaulu ja rakennuksia kahdesta kohtaa.

Leppätiellä Tapaninkylässä paloi lautakasa. Samalla kadulla sytytettiin tuli talon seinustalla olevaan autokatokseen ja omakotitalon pihakompostiin, jota herätetyt asukkaat sammuttelivat itse pelastuslaitoksen ohjeiden mukaan.

Rikoskomisario Heikki Sandbergin mukaan Malmilla paloi jo viikkoa aiemmin perjantain ja lauantain välisenä yönä autokatos ja roskakatos.

Tuhopolttojen sarjoja on esiintynyt keväisin aiemminkin. Esimerkiksi vuosi sitten poltettiin useita autiohuviloita Kruunuvuoren historiallisten huviloiden alueella Helsingin Laajasalossa.

”Kevät tuntuu aktivoivan näitä henkilöitä”, toteaa päivystävä palomestari Vesa Berg Helsingin pelastuslaitokselta.

Rikoskomisario Sandbergin tiedossa ei ole, että tahallaan sytytetyt tulipalot olisivat erityisen yleisiä juuri jonain tiettynä vuodenaikana.

Rikoskomisario Anne Hietala puolestaan kommentoi HS:lle viime vuoden huvilapalojen jälkeen, että havainto siitä, että tahallaan sytytetyt tulipalot yleistyisivät keväisin ja kesäisin, pitää paikkansa. Tuleen tuikataan usein esimerkiksi roska-astioita.

”Ihmiset liikkuvat enemmän ulkona ja alkoholia nautitaan, mikä antaa mahdollisuuden hetken mielijohteisiin”, Hietala sanoi.

Hietala kertoi, että tahallaan sytytetyt tulipalot ovat yleisimmin juuri ”porukoissa tehtyjä tyhmyyksiä”. Pyromania sairautena on harvinaisempaa.

Pyromaani saa toiminnastaan psyykkistä mielihyvää ja pyrofiili seksuaalista mielihyvää. Tuho- ja murhapoltot voi siinä mielessä erottaa pyromaniasta, että pyromaanin ensisijaisena tavoitteena on tyydyttää himojaan – ei siis välttämättä aiheuttaa tuhoa tai saattaa ihmisiä vaaraan.

Vaikka tuoreimmissa Helsingin paloissa on selvitty ilman henkilövahinkoja, ei aina ole käynyt yhtä onnekkaasti. Esimerkiksi marraskuussa 2010 Tampereella sytytettiin tuleen pizzeria, jonka yläpuolisissa asuinkerroksissa kuoli kolme ihmistä. Palossa tuhoutui myös yökerho.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulipalot
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Kaksi henkilöä todennäköisesti puukottanut itseään vatsaan Eduskuntatalon edessä – HS seuraa

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  4. 4

   Helsingissä kadonnut 26-vuotias intialainen löytyi kuolleena merestä

  5. 5

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Vanha kunnon Vekkula lopetetaan Linnanmäellä – ”On aika jättää Vekkulalle hyvästit”

  9. 9

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  6. 6

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  7. 7

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  8. 8

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  9. 9

   Poliisi: Kaksi henkilöä todennäköisesti puukottanut itseään vatsaan Eduskuntatalon edessä – HS seuraa

  10. 10

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää