Kaupunki

Päiväkodin lapset vietiin katsomaan tuhopolton jälkiä Ruskeasuolla – myös autonsa palossa menettänyt pohti tyttärensä järkytystä

Helsingin tuhopolttoaalto levisi tiistain vastaisena yönä Pikku Huopalahteen ja Ruskeasuolle. Seuduilla suunnitellaan partiointia tuhopolttojen takia.

Ruskeasuo / Pikku Huopalahti

”Ne on nyt well done.” Ruskeasuolla, Keskuspuiston laidalla asuva Vesa Piltonen pitelee nenäänsä ja kurkkii sisään palaneen Jaguarinsa murentuneista ikkunoista.

Takakontista pilkottaa asiakkaalta saatuja pastalaatikoita.

Helsinkiä viime päivinä koetellut tuhopolttojen aalto eteni tiistain vastaisena yönä Pikku Huopalahteen ja Ruskeasuolle. Samana yönä paloi myös Kalliossa.

Pikku Huopalahdessa ja Ruskeasuolla liekit tuhosivat aamuyöllä muun muassa kaksi autoa ja aivan porraskatoksen viereen pysäköidyn moposkootterin. Toinen autoista oli Piltosen S-type 2008 -mallin Jaguar.

Piltonen havahtui koirien levottomuuteen. Silloin tulessa oli vasta auton vasen etukulma.

Poliisi onnistui tiistain vastaisena yönä saamaan ensimmäisen henkilön kiinni epäiltynä tuhopolttojen sarjasta.

Tutkinnanjohtaja Anne Hietala kertoo, että mies otettiin kiinni yhden palopaikan läheisyydestä. Hietala ei tutkinnallisten syiden takia halua kertoa tarkemmin, missä kiinniotto tehtiin. Kiinniottotilanteessa mies ei tehnyt vastarintaa.

Poliisi ei epäile kiinniotetun miehen sytyttäneen kaikkia viimeaikaisia tulipaloja. Epäilyksiä useamman palon sytyttämisestä on kuitenkin ilmennyt.

Hietala ei kerro miehen ikää eikä sitä, onko miehellä taustalla aiempia vastaavanlaisia tekoja tai muita rikoksia.

Motiivikin on hämärän peitossa. Epäilty jäi kiinni poliisin omien selvitysten kautta.

Eri puolilla Helsinkiä on roihunnut viime aikoina useita selittämättömästi alkunsa saaneita tulipaloja. Samantyylisiä paloja on ollut Hietalan mukaan ainakin toukokuun alusta lähtien.

Tahallaan sytytetyksi epäiltyjä tulipaloja on ollut erityisen paljon viime viikonlopusta lähtien.

Viime perjantain ja lauantain välisenä yönä palomiehet sammuttivat kahdeksan pienehköä tulipaloa Koillis-Helsingissä. Palot tapahtuivat runsaan 200 metrin matkalla Malmin Syystiellä ja Tapaninkylän puoleisella Leppätiellä.

Paloja on sattunut myös Myllypurossa, Kalliossa, Pikku Huopalahdessa ja Ruskeasuolla. Tulipaloille ei ole Hietalan mukaan löytynyt luonnollista syttymissyytä, joten niitä epäillään tahallaan sytytetyiksi.

Viranomaisten tiedossa ei ole, että kukaan olisi loukkaantunut viime päivien tulipaloissa.

Vakavaa vaaraa niistä on kuitenkin aiheutunut, koska suuri osa palopaikoista on asuinrakennusten kupeessa.

”Tulipaloilla on kaupungissa aina nopean leviämisen vaara”, Hietala sanoo.

Toinen Ruskeasuolla tiistain vastaisena yönä roihunneista autoista oli Tapani Haapasen perheen melkein uusi Audi.

Auton kohtalo toki harmitti, mutta monen muun lailla Haapanen mietti, miltä tuhotyöt tuntuvat lapsista. ”Tytär järkyttyi. Se on meidän perheen näkökulmasta ikävin juttu”, Haapanen sanoi autonsa raunioilla.

Etupenkin alta erottuvat 8-vuotiaalle tyttärelle rakkaat hopeanväriset juhlakengät. Ne on hankittu Belgiasta.

Hämmennyksen keskellä autonsa menettäneitä askarrutti, miten lapset ottavat asian. Ammattikasvattajat tarjosivat vastaukseen kysymykseen.

Lastentarhanopettaja Henna Still ja lastenhoitaja Sara Räikkönen kuljettivat päiväkotiryhmänsä varta vasten palopaikan kautta.

”Pöllipäät on polttaneet autot”, arvioi ryhmän jäsen Alpo Rantala.

Axel Nurmenkari keksi, miten toimia, jos tuhopolttaja osuu kohdalle: ”Kaikki hyppää sen päälle, ja sitten soitetaan 112.”

Hätänumeron muistaa nyt koko ryhmä – ja lisäksi lapset saivat nähdä poliisin rikospaikkatutkijat työssään.

Ruskeasuolla ja Pikku Huopalahdessa on herännyt ajatuksia tuhopolttoja torjuvista naapuripartioista.

Jaguarinsa menettänyt Piltonen ei usko, että minkäänlaiset naapuripartiot olisivat hyvä keino kohentaa lähiseudun turvallisuutta.

”Uhka luo uhkaa, ja väkivalta väkivaltaa. On parempi suhtautua näihin yksittäisinä tapauksina, eikä antaa pelon voittaa”, Piltonen sanoo.

Helsingin poliisi toivoo saavansa vielä lisää yleisövihjeitä numeroon 029 541 7935 tai sähköpostitse vakivaltarikosyksikko.helsinki@poliisi.fi.

 

Tuhopolttojen tutkintaveteraani kuvailee pyromaania: ”Nuorehko mies saa hetken nauttia tunteesta, että on kukkulan kuningas”

Tuhopoltolla on kohteeseen liittyvä motiivi mutta pyromaanille motiivina toimii itse palo.

Yksinäisen miehen hommia, toteaa Juha Rautaheimo. Eläkkeelle syksyllä 2015 jäänyt rikosylikomisario työskenteli Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtajana ja on sitä ennen tutkinut suomalaisia tuhopolttajia.

”Mulla oli alipäällystökurssin lopputyössä noin 180 kiinni jäänyttä tekijää ja jatkoin tutkimista vielä 1990-luvulla noin 150 tekijällä.”

Keväisin ja kesäisin tuhopoltot yleistyvät. Rautaheimo on seurannut viime päivien tapahtumia ja muistelee, että Pukinmäkeä vaivasi 1970- ja 1980-lukujen taitteessa kahden tuhopolttajan aalto. Siinä kaksi polttajaa toimi toisistaan riippumatta. Toinen sytytti lyhyessä ajassa 37 ja toinen 32 tulipaloa.

”Nämä viimeaikaiset vaikuttavat minusta selvästi pyromaanin työltä. Se, että paloja on paljon pienellä alueella, viittaa selvästi siihen”, Rautaheimo sanoo.

Helsinkiä viime päivinä koetellut tuhopolttojen aalto eteni tiistain vastaisena yönä Pikku Huopalahden ja Ruskeasuon kaupunginosiin. Liekit tuhosivat aamuyöllä muun muassa kaksi autoa ja aivan porraskatoksen viereen pysäköidyn moposkootterin.

Rautaheimo muistuttaa, että tuhopoltolla, joka suunnataan tiettyyn kohteeseen, on kohteeseen liittyvä motiivi. Esimerkiksi kosto, mustasukkaisuus, viha, kateus tai kauna. Mutta pyromaanille motiivina toimii palo.

”Heikolla itsetunnolla varustettu nuorehko mies saa aikaan hälinää ja saa nauttia hetken aikaa siitä tunteesta että on kukkulan kuningas. Yksinäinen aikamiespoika, jolta puuttuu isähahmo. Siinä voi olla pientä alkoholiongelmaakin”, Rautaheimo sanoo.

Hän on juuri kuvaillut keskivertopyromaanin.

Eläkepäivistään kuorolaulun ja veneilyn parissa nauttiva rikosylikomisario ei puutu käynnissä olevaan rikostutkintaan. Hän vain kuvailee, mitä omien tutkimustensa kautta tietää.

”Olin kuitenkin kaksitoista vuotta tekemisissä kekäleiden kanssa”, hän sanoo ajastaan palosyyn tutkijana ennen kuin siirtyi väkivaltarikosten pariin.

Kun Juha Rautaheimo tutki asiaa 1980-luvulla, kävi ilmi että sytyttäjän koulusivistys on selvityksen mukaan verrattain heikko. Tuolloin peräti 44 prosenttia pyromaaneista ei ollut hankkinut peruskoulun jälkeen jatkokoulutusta.

Reilusti yli puolella murhapolttajista oli tilillään aiempia rikoksia, lähinnä omaisuusrikoksia. Tavallisesti he ovat sinkkuja tai eronneita eikä heillä ole lapsia.

Tuhopoltot sytytetään yleensä illalla ja yöllä, erityisesti viikonloppuöinä. Noin 70 prosenttia tekijöistä oli tekohetkellä jonkinasteisessa humalassa.

”Usein pyromaanin jäädessä kiinni tämä sytyttely voi tulla ympäristölle yllärinä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä riita jalkapallosta

  4. 4

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  5. 5

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  6. 6

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  10. 10

   Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  7. 7

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää