Kaupunki

Tässä on Helsingin tuntematon hampurilaiskuningas, jonka ravintolat tahkoavat miljoonia

Helsingissä on tuntematon hampurilaiskuningas, jonka ravintolat eivät ole trendikkäitä mutta tahkoavat miljoonia euroja.

Niittykumpu

”Mitä tulee mieleen sanoista Black angus ja luomu-charolais?”

”Jotain hajuvesiä!”, parahtaa espoolaisen McDonald’s Niittykummun työntekijä Eevi Keronen, 18.

Rotupihvitietämättömyydestä on kuitenkin turha mennä naureskelemaan ihmisille, joiden purilaiset tekevät kauppansa ilmankin. Nimittäin, kun puhutaan McDonald’s -pikaruokaketjun työntekijöiden kanssa, puhutaan samalla instituutiolle, joka on tyydyttänyt kaupunkilaisten hampurilaistarpeet yhtäjaksoisesti vuodesta 1985.

Kassoista oikealla, nurkkapöydässä, istuu ravintolan omistaja ja tuntematon suuruus. Hannu Siitarinen, 55, on ollut hampurilaisalalla niin pitkään, että siitä vinkkelistä Black angus ja charolais -pihveillä ylpeilevät Helsingin trendikkäät hampurilaispaikat ovat vasta Happy Meal -iässä.

”Henkilökohtaisesta elämästäni en halua sanoa mitään”, Siitarinen sanoo heti alkuun.

Viime vuosina on totuttu siihen, että hampurilaisista eli burgereista puhuvat ja niitä valmistavat nuoret, itsevarmat ja julkisuudessa viihtyvät kokit ja keit­tiömestarit, jotka ovat monessa mukana.

Sellaiset kuin julkkiskokki Henri Alén, joka pyörittää ravintoloita, innostaa resepteillään ja komeilee uusimman Image-lehden kannessa sinappihodarin välissä nakkina ja päätoimittajan ominaisuudessa.

Mediamyllyn ja ruokaliitteiden takaa löytyy kuitenkin hampurilaiskuninkaallisia, jotka viihtyvät varjoissa.

Siitarinen näyttää silmiinpistävän siistissä puvussaan ja tyylikkäästi harmaantuneissa hiuksissaan liikemieheltä, mitä hän todella onkin. Siitarinen hankki tämän kuun alussa omistukseensa neljä uutta McDonald’s-ravintolaa pääkaupunkiseudulla. Yrityskaupan seurauksena hänen kymmenen ”mäkkärinsä” yhteenlaskettu myynti on 23 miljoonaa euroa vuodessa.

Se on todella paljon. Siitarinen on yksi pääkaupunkiseudun ja Suomen suurimmista McDonald’s-yrittäjistä sekä ravintoloiden lukumäärän että konsernin yhteenlasketun liikevaihdon mukaan mitattuna. Yhdessä hänen ravintolassaan käy vuodessa puoli miljoonaa asiakasta.

Siitarinen ei ole koulutukseltaan kokki, ja hän nautiskelee sanojensa mukaan mieluummin muiden tekemää ruokaa kuin häärää itse keittiössä.

McDonald’sin franchising-yrittäjäksi Siitarinen hyppäsi toimistoautomaa­tioteknologian parista 1990-luvun alussa.

”Kävin McDonald’sin järjestämän vuoden mittaisen koulutuksen, joka alkoi naisten vessojen pesemisellä. Siitä etenin ranskalaisten paistajaksi, ja kävin läpi kaikki ravintolan työroolit”, hän kertoo.

Yksi rooleista on kassatyöntekijä. Juuri sitä tekevät Eevi Keronen ja hänen työkaverinsa Isa Saarniala, 19. Saarnialalle työ on ensimmäinen kokoaikainen kesätyöpestien jälkeen.

”Ajattelin hakea lääketieteelliseen välivuoden jälkeen.”

Keronen kertoo hakeneensa fysioterapeutin koulutukseen.

McDonald’s on monelle nuorelle ensimmäinen kosketus työelämään, ja Siitarisenkin ravintoloissa työntekijöiden keski-ikä on 23 vuotta.

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Anu Järvensivu toteaa, että yksinkertaisia töitä tarvitaan aina. McDonald’sin kaltaiset paikat tarjoavat nuorille työmahdollisuuksia, eikä rutiininomaisuus ole aina pahasta.

”Ei kaikkien töiden tarvitse olla sellaisia, joita pitää tehdä intohimoisen omistautuneesti. On hyvä olla myös töitä, jotka voi vuoron loppuessa jättää työpaikalle”, hän sanoo.

Siitarinen tietää, että hänen ravintoloihinsa asiakkaat eivät tule arvioimaan pihvien paistopintaa ja pöhinää. Heillä on nälkä ja luultavasti myös kiire.

Silti hän puhuu paljon ruoan laadusta. Tämä on mielenkiintoista, sillä laatu on juuri se, jolla gourmet-hampurilaispaikat pyrkivät erottautumaan pikapurilaisketjuista.

Gourmet-puolella laatu tarkoittaa luomua, charolais-rotukarjan lihaa ja pientuottajia. Siitarinen puolestaan korostaa laadusta puhuessaan tarkkoja paistoaikoja, kylmäketjun katkeamattomuutta ja sitä, että asia­kas tietää aina, mitä saa.

”Kaikki hampurilaiset, jotka tuosta lämpötasolta lähtevät, on valmistettu korkeintaan kymmenen minuuttia sitten. Tuote on tismalleen sama tänään ja ensi viikolla”, hän sanoo.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm toteaa, että ruoan laatu on käsitteenä hyvin epämääräinen.

”Laatu voi viitata laadukkaisiin raaka-aineisiin, mutta yhtä hyvin se voi tarkoittaa tasalaatua, hygienialaatua tai toistettavuutta”, hän sanoo.

Entä terveellisyys? Jos hampurilaisia syö harvoin, on Fogelholmin mukaan ravitsemuksellisesti melko yhdentekevää, ostaako gourmet-burgerin vai mäkkäriburgerin. Ekologisesti ja eettisesti gourmet-hampurilainen voi tosin olla parempi vaihtoehto, jos liha on luomua ja suomalaista.

Siitarisen McDonald’s -ravintoloissa raaka-aineiden kotimaisuusaste on 20 prosenttia. Liha tulee ulkomailta, sipuli Siilinjärveltä.

Fogelholmin mukaan McDonald’sin pitäisi uskaltaa muuttaa perusateriamalliaan.

”Nyt perusateriaan kuuluu aina hampurilainen, ranskalaiset ja limu, ja terveellisiä vaihtoehtoja pitää pyytää erikseen. Miksei perusmalli voisi olla hampurilainen, salaatti ja vesi tai tuoremehu?”, hän kysyy.

Toisaalta myös terveellisyyskeskustelussa tuntuvat pätevän eri standardit gourmet- ja massapurilaisten osalta.

”Terveellisyys ei ole niin olennainen kysymys gourmet-hampurilaisten kohdalla, koska ne nähdään sallitumpana nautintona kuin massahampurilaiset”, sanoo Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen dosentti Mari Niva.

Vaikka idea on usein näiden kahden kohdalla sama, eli pihvi tarjotaan pekonilla ja juustolla höystettynä valkoisen leivän välissä ja ranskalaisten kera, mielikuvissa tuote on eri.

”Gourmet-hampurilaisia syödään harvoin ja ravintolassa, ja tapahtuma on usein sosiaalinen. McDonald’sin hampurilaisiin taas liitetään ajatus, että niitä syödään kiireessä ja usein”, Niva sanoo.

Kymmenen mäkkärin omistaja Siitarinen ainakin väittää syövänsä hampurilaisiaan joka päivä.

Juttua varten on haastateltu myös Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n ekonomisti Jouni Vihmoa.

Hannu Siitarinen

  Syntynyt vuonna 1961 Espoossa.

  Liikemies, omistaa McDonald’s -ravintoloita Helsingin Herttoniemessä, Ruoholahdessa, Vallilassa ja Vuosaaressa sekä Vantaan Vaaralassa, Espoon Niittykummussa, Lommilassa, Friisilässä, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.

  Asuu Helsingissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Niittykumpu
 • Ruoka
 • Ravintolat
 • Pikaruoka
 • Ruokatrendit
 • Pääkaupunkiseutu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  7. 7

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  8. 8

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  9. 9

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  10. 10

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää