Valikko
Kaupunki

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty siirtyy terveysbisnekseen – ”Herää kysymys, kenen etuja kokoomuksessa ajetaan”

Helsingin vasemmistopuolueet arvostelevat Rädyn ratkaisua jyrkästi. Puolueiden mielestä vastaaviin siirtymiin tarvittaisiin jatkossa karenssiaikaa.

Helsingissä syntyi jälleen kiistaa nimityksestä, kun apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) ilmoitti torstaina eroavansa tehtävästään sosiaali- ja terveystoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana.

Räty kertoi samalla siirtyvänsä kesällä Suomen Terveystalon liiketoimintajohtajaksi.

Helsingin vasemmistopuolueet Sdp, vasemmistoliitto ja Skp ottivat eroilmoituksesta kaiken irti.

Polttoainetta puolueet saivat siitä, että Räty on ollut ministerinä ja apulaiskaupunginjohtajana mukana sorvaamassa sote-uudistusta, jonka yhteydessä yksityisille terveysfirmoille ollaan luomassa suuria markkinoita. Nyt hän siirtyy itse tällaiseen yritykseen.

Räty on toiminut Helsingin apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2011. Hän toimi kesästä 2014 kevään 2015 eduskuntavaaleihin saakka myös Alexander Stubbin (kok) hallituksen sosiaali- ja terveysministerinä.

”Kuka vielä epäilee, etteikö näillä suurilla kansainvälisillä terveysjäteillä – Terveystalo, Mehiläinen ja ehkä tulee vielä muitakin – ole kovat piipussa sote-uudistuksessa? Suomalaisten veronmaksajien terveydenhuoltoon laittamat useat miljardit eurot tulevat olemaan uusjaossa [Juha] Sipilän hallituksen sote-uudistuksessa”, kirjoitti sosiaali- ja terveyslautakuntaa johtava Maija Anttila (sd) lähettämässään tiedotteessa.

Myös Skp:n Yrjö Hakasen mielestä tilanne on juuri sote-uudistuksen näkökulmasta ongelmallinen. Hän nimitti Rädyn ratkaisua ”moraalittomaksi”.

”Räty siirtyy yksityisen Terveystalon johtoon ja voi täten päästä hyötymään muutoksesta, jota on itse ollut valmistelemassa kunnallisten palvelujen kustannuksella. Terveystalo puolestaan saa Rädyn avulla tietoja, joita se voi hyödyntää kilpaillessaan jatkossa julkisten sote-alan toimijoiden kanssa”, Hakanen kirjoitti tiedotteessa.

Vasemmistolla vettä myllyyn lisäsi etenkin se, että kokoomuksen valtuustoryhmää johtava Lasse Männistö siirtyi vuosi sitten Mehiläisen leipiin.

”Markkinat ovat nyt kerralla aukeamassa rytinällä. Luulisi, että myös kilpailevat yritykset pitäisivät tällaista politiikan ja talouden sekoittumista ongelmana, ellei odotettavissa olisi, että ne menevät jakoon sulle–mulle-periaatteella, esimerkiksi Laura Rädyn ystävän, kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtajan Lasse Männistön työpaikan Mehiläisen ja Terveystalon välillä”, kirjoitti valtuutettu Dan Koivulaakso (vas) blogissaan.

”Herää laajemminkin kysymys, kenen etuja kokoomuksessa ajetaan”, arvioi myös vasemmistoliiton ryhmää johtava Veronika Honkasalo.

Helsingin kokoomuksessa ja vihreissä Rädyn ilmoitus otettiin huomattavasti rauhallisemmin vastaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) sanoi pitävänsä etenkin ammattiliitto JHL:ään läheisissä siteissä olevan Koivulaakson arvostelua ”kohtuuttomana”. Rauhamäen mielestä Rädyn lähtö on sääli Helsingin ja kokoomuksen kannalta.

Myöskään vihreiden valtuustoryhmää johtava Otso Kivekäs ei nähnyt Rädyn ratkaisussa ”suurempaa paheksumisen tarvetta”.

”Tosin siitä voidaan keskustella, pitäisikö meidän ottaa jokin karenssiaika käyttöön tällaisissa siirtymissä”, Kivekäs sanoi.

Vastaavaa keskustelua toivoivat myös Rauhamäki, vasemmistoliiton Honkasalo ja Räty itse.

”Karenssiajoista on hyvä keskustella, mutta kun niitä ei ole lakiin kirjattu, niin on kohtuutonta vaatia, että yksityiset ihmiset alkaisivat niitä soveltaa”, Rauhamäki sanoi.

Räty itse sanoo pitävänsä vasemmiston arvostelua kohtuuttomana. Toisaalta hän sanoo ymmärtävänsä, että vasemmisto ottaa tilanteesta poliittisesti kaiken irti.

”Tämä on yksityisiä palveluja vastustaville paikka tehdä politiikkaa.”

Räty sanoo pyytäneensä kaupunginvaltuustolta vapautusta tehtävästään välittömästi ”juuri siksi, ettei asiassa syntyisi jääviyskysymyksiä”. Kaupunginvaltuusto käsittelee eronpyyntöä toukokuun lopussa.

”Jokaisella on oikeus vaihtaa työpaikkaa. Suomalainen terveydenhuolto perustuu yksityisen ja julkisten toimijoiden väliseen yhteistyöhön. Olen juristin kanssa selvittänyt, etten olisi voinut tehdä tätä paremmin. Olen pahoillani, jos tämä tuntuu heistä kurjalta”, Räty sanoi.

Helsingin avoimen hankinta­datan mukaan Helsinki on ostanut vuosina 2012–2014 Terveystalolta palveluita 3,5 miljoonalla eurolla. Summa on varsin pieni, koska samalla esimerkiksi Attendolta on ostettu palveluja 44 miljoonalla ja Mehiläiseltä 11,4 miljoonalla eurolla.

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston vuosibudjetti on noin 2 000 miljoonaa euroa.

Räty sanoo, ettei hän ole työssään ollut missään tekemisissä Terveystalolta tehtävien hankintojen kanssa.

”En ole työssäni tehnyt hankintapäätöksiä. Terveystalo on myös toimijana tässä kaupungissa aika pieni, joten aika vähän on oltu muutenkin yhteydessä”, Räty sanoo.

Räty sanoo tehneensä eroratkaisunsa nopeasti. Hän kertoo, että ratkaisuun vaikutti mahdollisuus siirtyä uusiin haasteisiin. Myös Helsingissä käynnissä oleva johtamisjärjestelmän uudistus vaikutti ratkaisuun.

Uudistuksessa Helsinki lakkauttaa kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien tehtävät. Jatkossa tehtäviä hoitavat vaaleilla valittava pormestari ja apulaispormestarit.

”Minulle oli selvää, etten ole ehdolla vaaleissa, joten tämä oli luonteva siirto. Apulaiskaupunginjohtajien virat lakkautetaan, joten on myös luontevaa alkaa etsiä uusia haasteita.”

Räty on toiminut Helsingin politiikassa pitkään. Hänet valittiin vuonna 2004 kaupunginvaltuustoon ja vuonna 2011 sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajaksi.

Räty sanoo jättävänsä Helsingin haikeana. ”Helsinki on ollut ihan mahtava työnantaja. Helsinkiä, helsinkiläisiä ja työkavereita tulee kova ikävä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  5. 5

   Trump ryhtyy romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tänään allekirjoitettavan asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

  6. 6

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  7. 7

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  8. 8

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  9. 9

   Rikkoiko tien kuoppa renkaasi – korvausta ei välttämättä saa, tietää viranomaisten tiukkuuteen törmännyt espoolaisnainen

  10. 10

   C-juniorin seuranvaihto maksoi salibandyssa 5 000 euroa – tässä syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  6. 6

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  7. 7

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää