Kaupunki

Vantaalais­koulussa otettiin käyttöön Suomen ensimmäinen älylattia – osaa opettajista epäilyttää, oppilaat ovat innoissaan

Vantaalaiset oppilaat kutsuvat lattiaa varvastabletiksi, koska se toimii jalkaterällä täppäämällä.

Vantaa. Saanko esitellä: tässä on Suomen ensimmäinen älylattia.

Se on muutaman metrin levyinen valkoinen matto, jolle heijastetaan katossa olevalta videotykiltä ikään kuin tabletin näyttö. Matto reagoi kosketuksiin, sen päällä voi kävellä ja valikkoja voi selata liu’uttamalla jalkaa maton päällä. Pimeässä huoneessa ainoa valonlähde on matolle heijastettu kuva.

Vantaalaiskoulun älylattia on osa digimullistusta, jonka tarkoitus on pelastaa suomalainen perusopetus.

Juuri nyt matolla on meneillään merirosvoaiheinen peli, jossa neljä joukkuetta taistelee siitä, kuka valloittaa eniten maata. Kun saarta koskettaa jalalla, aukeaa luontoaiheinen kysymys johon oikein vastatessaan valloittaa kyseisen maatilkun.

Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään tanssimatto, Vantaan sivistystoimen projektipäällikkö Kai Hyytinen huomauttaa. Matolla pelaaminen on koulunkäyntiä. Merirosvopelissä ideana on oppia kysymysten kautta esimerkiksi maantietoa. Jokainen opettaja voi räätälöidä pelin omaan oppiaineeseensa sopivaksi muokkaamalla kysymyksiä.

Vantaan Kanniston koulun oppilaat kutsuvat älylattiaa varvastabletiksi, koska se toimii jalkaterällä täppäämällä.

Vantaan kaupunki hankki alkuvuodesta noin 10 000 euroa maksaneet älylattiat Kanniston, Jokivarren ja Simonkallion kouluihin. Ideana on, että koulut voivat muokata valmiina olevia pelipohjia omiin tarkoituksiinsa. Pilvipalvelun kautta koulut voivat myös hyödyntää toistensa materiaaleja.

Vantaata pidetään edelläkävijänä niin teknologian tuomisessa mukaan koulumaailmaan kuin oppimisympäristön muuttamisessakin.

Kanniston koulussa opettajat ovat älylattiasta innoissaan. He uskovat älylattian yhdistävän yhdessä oppimisen, liikunnan ja pelillisyyden.

Oppilaiden reaktiot ovat hieman maltillisemmat. Lattiaa testanneista viidennen luokan oppilaista irtoaa vaivaantunutta naurahtelua, kun toimittaja kysyy, mitä he ovat oppineet älylattialla pelatessa.

”Se on kivaa, että tämä on ainakin erilainen tapa oppia”, sanoo Aapo Mäkinen.

Digitaalisia oppimispelejä on kehitetty vuosikymmeniä. Teknologiaa on käytetty oppimisessa koko sen ajan, kun tietokoneita on ollut olemassa.

Pelkkä digitaalinen alusta tai väline ei kuitenkaan ole tie onneen, muistuttaa pelillistämistä tutkinut Porin yliopistokeskuksen johtaja Jari Multisilta. Huonoja kokemuksia on esimerkiksi sellaisista oppimispeleistä, joissa oppimiseen liittyvät tehtävät ja pelin juoni eivät liity toisiinsa.

”Pelillistäminen sinällään ei pitäisi olla tavoite, vaan oppimisen työkalut ja menetelmät pitää aina valita sisällön ehdoilla”, Multisilta toteaa.

Oppiminen vaatii opiskeluun sitoutumista. Multisillan mukaan pelin kautta se tapahtuu puolivahingossa. Opettajalta vaaditaan kuitenkin asiantuntemusta opetusmetodeja valittaessa, sillä kaikki eivät motivoidu peleistä.

Vantaan kouluissa on satsattu tekniikkaan toden teolla. Älylattian lisäksi opetuksen avuksi on hankittu robotteja ja tabletteja. Ekaluokkalaisten matematiikan tunnilla etsitään lattialta lukuja mehiläisen näköisen pienen robotin avulla. Ideana on, että laitteet edesauttavat systemaattisen ajattelun oppimista.

Suurin osa opettajista on tohkeissaan ja luottavaisia uudistusten suhteen, mutta on myös heitä, joita epäilyttää. Kanniston koulussa muutoksen tuomia pelkoja on käsitelty vertaistuen avulla, kertoo rehtori Helena Jauho.

”Riittää jos porukassa on yksi henkilö, joka innostuu jostain asiasta. Hän voi sitten opettaa sitä muille ja laittaa hyvän kiertämään”, Jauho sanoo.

Oppilaiden keskuudessa epäilijöitä on vähemmän.

Älylattialla käynnissä oleva kisailu saa neljä viidesluokkalaista poikaa hyppelemään maton ympärillä. He vaihtavat sukkelasti paikkoja, kun jokainen käy vuorollaan testaamassa tietämystään.

Riemu yltyy pelin ilmoittaessa vastauksen olevan oikein. Tällaista oppiminen varmaankin helpoimmillaan on – vähän kuin leikkiä.

Digiloikka

 Digiloikkaa tehdään jollain tavalla kaikissa Suomen kouluissa. Siihen velvoittaa syksyllä voimaan tuleva uusi opetussuunnitelma.

 Kuntien ja koulujen välillä erot ovat suuria. Vantaa kuuluu edelläkävijöihin.

 Vantaalla koulujen tietoverkot ovat kunnossa. Kaupunki on hankkinut aiemmin kouluilla olleita tietokoneita täydentämään yhden tabletin kahta oppilasta kohden.

 Esimerkiksi Helsingissä kaikissa peruskouluissa ei vielä ole kattavaa langatonta verkkoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 •  peruskoulu
 • Digitalisaatio
 • Vantaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea
  3. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  4. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi tuomitsevat rotukiihkoilun – Charlottesvillen tapahtumat ovat käynnistäneet Yhdysvalloissa kiivaan keskustelun rasismista
  5. Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa
  6. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
  7. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  8. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  9. Tunti sitten
  10. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  11. Libanonissa merkittävä askel naisen aseman kohentamiseen: maa luopuu laista, jonka mukaan raiskaajaa ei rangaista, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa
  12. Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa
  13. Näytä lisää