Kaupunki

Virolaisten muuttointo pääkaupunkiseudulle vähentynyt – kartta näyttää, millä alueilla tulijat asuvat

Pääkaupunkiseudulle muuttaa aiempaa vähemmän virolaisia. Jo tulleet ovat asettuneet Vantaalle ja Itä-Helsinkiin. Rakennusmies ja opettaja kertoivat arjestaan.

Virolaisten muutot pääkaupunkiseudulle ovat vähentyneet.

Virosta Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle ja Kauniaisiin muuttaneiden ihmisten määrä kasvoi vuodesta toiseen koko 2000-luvun, kunnes vuoden 2013 jälkeen muuttajien määrä kääntyi laskuun.

Väheneminen on kuitenkin pientä verrattuna siihen, miten paljon virolaisia on viimeisten vuosikymmenten aikana Suomeen muuttanut. Esimerkiksi ennätysvuonna 2013 pääkaupunkiseudulle muutti Virosta 3 400 ihmistä.

Syynä virolaisten maahanmuuton vähenemiseen on Suomen huono taloustilanne, arvioi Helsingin tietokeskuksen tutkija Minna Salorinne.

Suomessa työskentelevät virolaiset ovat pääosin matalammin koulutettuja palvelualojen ja rakennusteollisuuden työntekijöitä.

Viron koulutetuille ja kielitaitoisille nuorille työpaikat ovat Suomessa tiukassa. Lisäksi Viron oma talous on kasvanut suhteellisesti Suomea paremmin, eikä pienestä väestöstä tahdo enää edes löytyä niitä, jotka haluavat muuttaa pois.

Työmatkaliikenne käy sen sijaan Suomenlahdella kiivaana, sillä Salorinne arvelee virolaisten pendelöinnin lisääntyneen. Pendelöijät liikkuvat Virossa sijaitsevan kodin ja Suomessa olevan työpaikan välillä. Pääkaupunkiseudulle tullaan tekemään töitä osan viikosta, Virossa vietetään taas pidempiä aikoja ja rakennetaan ehkä omaa taloa.

Tarkasti ei tiedetä, kuinka moni virolainen käy pääkaupunkiseudulla töissä Virosta käsin. Esimerkiksi virolaisten aliurakoitsijoiden todellinen määrä jää pimentoon, koska EU- ja Eta-maiden kansalaisten vapaa liikkumis- ja työnteko-oikeus vaikeuttavat tilastointia.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ar­vioi kuitenkin, että pääkaupunkiseudulla työskentelee vuosittain noin 50 000 virolaista.

Vakinaisesti pääkaupunkiseudulla asuvia virolaisia on 27 000, joista työllisiä on noin 12 000. Määrä on yli puolet kaikista Suomen virolaisista työllisistä.

Käsitys virolaisten yleisyydestä rakennustyömailla on aivan oikea. Koko maan tilastojen mukaan suurin ammattiryhmä ovat rakennustyöntekijät.

Virolaisia on yleisesti myös siivous-, kiinteistöhuolto- ja terveydenhoito­aloilla.

Opiskelijoita tai koululaisia pääkaupunkiseudun virolaisista on 1 500.

Vaikka erityistä pikku-Viroa ei Helsingin seudulla olekaan, tiettyjä keskittymiä on silti.

Helsingin tietokeskuksen järjestelmäpäällikön Pekka Vuoren mukaan suuri osa virolaisista asuu Helsingin ja Vantaan lä­hiöissä, joissa asumisen hinta on edullisempi. Sen sijaan Helsingin kantakaupungissa ja Etelä-Espoossa asuu harvempi.

Helsingissä virolaisia asuu eniten Kontulassa, Jakomäessä ja Vesalassa.

Vantaan virolaisimmat kaupunginosat ovat Hakunila, Martinlaakso ja Myyrmäki. Espoossa taas Suvela, Matinkylä ja Soukanmäki.

Parin vuoden työkeikka on venynyt jo viideksi vuodeksi

Viisi vuotta sitten rakennustöihin Suomeen tullut Kristo Heidok kertoo, että alun perin hän kuvitteli tulevansa vain pariksi vuodeksi:

”Tulin Suomeen töihin viisi vuotta sitten, kun Viroon iski lama. Siellä asiat menivät nopeasti alamäkeen.

Minulla oli Suomessa kavereita, jotka kertoivat, että täällä tarvitaan työntekijöitä. Mietin ensin, että tulisin tänne vain pariksi vuodeksi, mutta aika on mennyt nopeasti ja viisi vuotta on jo vierähtänyt.

Olen viihtynyt täällä hyvin. Ennen tätä Vallilan Konepajan työmaata olin kahdeksan kuukautta vuokratyöntekijänä Vuosaaressa, kunnes rakennusmestari soitti ja kysyi, haluaisinko tulla tänne. Vakituinen työpaikka on paljon parempi kuin vuokratyöpaikka, koska on kuukausipalkka ja jatkuvasti töitä.

Suomalaisten ja virolaisten rakennustyömaiden välillä on isoja eroja. Täällä laki ja ammattiliitto suojelevat työntekijöitä. Jos teet ylitöitä, siitä maksetaan kunnolla. Virossa näin ei ole ainakaan vielä. Jos olet Virossa lauantaina tai sunnuntaina töissä, et saa mitään ylimääräistä.

En ole kohdannut ongelmia töissä sen takia, että olen virolainen. Ystävälleni sen sijaan on puhuttu siihen malliin, että virolaiset vaan tulevat tänne ja vievät kaikki työt.

Sopeutuminen on pitkälti itsestä kiinni. Ei pidä jäädä istumaan yksin tai olla omassa porukassa ainoastaan virolaisten kanssa. Istun suomalaisten kanssa, heitämme vitsiä ja naureskelemme yhdessä. Me olemme kaikki yhdessä, eikä täällä ole mitään kiusaamista.

Olen asunut Vantaalla koko sen ajan, jonka olen ollut Suomessa. Mietin, että kun Suomeen tullaan, niin täällä sitten ollaan. En halua seilata Viron ja Suomen välillä, koska laivamatkat ovat niin väsyttäviä.

Viikonloppuisin tykkään käydä kuljeskelemassa keskustassa. Kun suomea kuulee ympärillään, sitä oppii paremmin kuin kotona neljän seinän sisällä istuskellessa.

11-vuotias tyttäreni asuu Pärnussa. Käyn hänen luonaan kerran kuukaudessa. Kesäisin hän tulee tänne vierailulle ja käymme Linnanmäellä.

En tiedä vielä, haluanko joskus palata Viroon töihin. Ikinä ei tiedä mitä tulevaisuus tuo, mutta en ainakaan vielä halua mennä takaisin.”

Tiina Maripuu löysi tutun työn

Tiina Maripuu asuu Suomessa jo toistamiseen. Hän vierailee Virossa usein ja kaipaa keväisin Pärnussa olevan oman kukkapenkin ja kirsikkapuun luokse:

”Asuin ensimmäisen kerran Suomessa jo 90-luvulla Päijät-Hämeessä, Sysmässä. Äitini oli inkerinsuomalainen ja me saimme paluumuuttajastatuksen. Viron itsenäistymisen jälkeen päätin muuttaa takaisin Viroon, koska halusin pojastani vironkielisen.

Olen opettanut kolme vuotta viroa äidinkielenä Länsi-Vantaan kouluissa. Vantaalla on neljä viron opettajaa ja oppilaita on noin 600.

Kaikki yli viisikymppiset eivät varmaan uskalla ottaa tällaisia riskejä työpaikan suhteen. Minä sain kuitenkin juuri sellaisen työn jota osaan, johon olen valmistunut ja jota olen koko elämäni tehnyt.

Virolaiset koulut ovat hyvin monokulttuurisia. Suomessa pääkaupunkiseudulla puolet koululuokasta voivat olla maahanmuuttajia.

Täällä kulttuurien kirjo osataan ottaa huomioon. Suomalaiskouluissa huolehditaan myös niistä lapsista, joilla on oppimisvaikeuksia.

Päälle päin tuntuu siltä, että virolaiset ja suomalaiset puhuvat samanlaista kieltä ja oppivat toistensa kielet hyvin nopeasti. Keskustelunopeus on kuitenkin erilainen.

Virolainen puhuu paljon suomalaista no­peammin. Virolaiset ovat myös halukkaampia väittelemään. Suomalainen on peh­meämpi, kun taas virolainen sanoo helposti ”ei” ja ”et ole oi­keassa”.

Asun Vantaalla, mutta käyn Virossa keväisin melkein viikoittain ja muulloinkin ehkä kerran kuussa. Lapset ja lapsenlapseni asuvat kaikki Virossa.

Pärnussa on vaarini raken­tama omakotitalo, jonka olen pitänyt. Keväisin minussa herää aina kaipuu sinne oman kukkapenkin ja kirsikkapuun luokse.”

Virolaiset tekevät käytännön töitä

 Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa asuu 27 000 virolaista. Heistä työllisiä on noin 12 000.

 Virolaisia eniten työllistävät toimialat ovat hallinto- ja tukipalvelutoiminta, rakentaminen ja terveys- ja sosiaalipalvelut.

 Pääkaupunkiseudulla asuvien virolaisten työttömyysaste on 15,7 prosenttia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  3. 3

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Niinistön kannatuskorttien määrä paljastuu tänään, mutta onko niitä paljon vai vähän – HS:n Marko Junkkari kommentoi lukuja suorassa lähetyksessä klo juuri nyt

  6. 6

   Eduskuntatalon edessä itseään vatsaan puukottaneet olivat turvapaikanhakijoita

  7. 7

   Trumpilla putki päällä, tuominnut nyt amerikkalaiset huippu-urheilijat useammin kuin natsit – Tämä kaikki tapahtui viikonloppuna

  8. 8

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  9. 9

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  10. 10

   Uppiniskainen asukas säilyttää lastenvaunuja porraskäytävässä huomautuksista huolimatta – taloyhtiö voi ottaa huoneiston haltuunsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  8. 8

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  9. 9

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Niinistön kannatuskorttien määrä paljastuu tänään, mutta onko niitä paljon vai vähän – HS:n Marko Junkkari kommentoi lukuja suorassa lähetyksessä klo juuri nyt
  3. Paljasti kauden 13 tavoitetta – kymmenen miljoonan dollarin jättipotti ei ollut golfari Justin Thomasin listalla: ”Nautin siitä, että saan kylmiä väreitä”
  4. Roger Watersin Suomen-keikka varmistui
  5. Selvitys: Helsinki suhtautuu turismin kehittämiseen turhan laiskasti – hotellihuoneiden määrä pitäisi tuplata
  6. Trumpilla putki päällä, tuominnut nyt amerikkalaiset huippu-urheilijat useammin kuin natsit – Tämä kaikki tapahtui viikonloppuna
  7. Irakin kurdit äänestävät tänään itsenäisyydestä kansainvälisestä paineesta huolimatta – ”Vain itsenäisyyden kautta me voimme taata turvallisuutemme”
  8. Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”
  9. Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi
  10. Vaalivoiton saanut Vaihtoehto Saksalle -puolue aloitti heti riitelyn: Puoluejohtaja Frauke Petry eroaa puolueensa uudesta parlamenttiryhmästä
  11. Lähes 50 000 paennut heräilevän tulivuoren lähistöltä Balilla – Maa on vavahdellut entistä voimakkaammin
  12. Näytä lisää