Valikko
Kaupunki

Asiantuntijat opettajien ja oppilaiden seksisuhteista: Opettajan ei pidä ryhtyä edes oppilaan kaveriksi

Uutiset opettajien ja oppilaiden seksisuhteista puhuttavat myös opettajien etiikan ammattilaisia.

Saavatko opettaja ja oppilas käydä elokuvissa? Entä vapaa-ajalla yhdessä syömässä?

Eivät saa, sanoo sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa.

”Koulu on työpaikka, ja oppilaan ja opettajan suhde on työsuhde. Elokuvissa tai syömässä käyminen eivät kuulu työsuhteeseen. Opettajan pitää aina miettiä, tekisikö samat asiat myös sellaisen oppilaan kanssa, jota inhoaa.”

Suhteet ja seksi nousivat esiin, kun julkisuuteen tuli perjantaina tieto vantaalaisen naisopettajan seksisuhteesta kahden alaikäisen oppilaansa kanssa. Hyvinkäällä puolestaan luettiin tiistaina miesopettajalle syyte seksisuhteesta noin 30 vuotta nuoremman oppilaan kanssa.

Vantaalla toiminut naisopettaja on vangittu, ja hänen on pidätetty virastaan toistaiseksi. Seksisuhteet alkoivat vuonna 2012 ja jatkuivat tähän vuoteen asti. Oppilaat olivat suhteiden aikana 12–14-vuotiaita. Poliisi tutkii tapausta rikosnimikkeillä törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalinen hyväksikäyttö ja virkavelvollisuuden rikkominen.

Hallamaa ei usko, että opettajat ja oppilaat sinänsä harrastaisivat seksiä tai seurustelisivat romanttisesti sen enempää kuin ennenkään – olkoonkin, että erotisoitunut kulttuuri seksikkäistä vaatteista alkaen heijastuu myös kouluihin.

”Se heijastuu ihan kaikkeen. Olen kuullut, että ala-asteikäisetkin kiusaavat toisiaan seksuaalisväritteisillä jutuilla. Eivätkä ne ole vain homo- ja huora-juttuja, jotka nekin ovat äärimmäisen vahingollisia.”

Jotain on kuitenkin muuttunut, ja se on Hallamaan mielestä hyvä asia:

”Aikaisemmin on ollut lolita-ilmiötä: on ajateltu että jos opettajan ja oppilaan suhteissa tyttö on vietellyt opettajan, ei opettaja voi mitään.”

Ja poikien kohdalla asia oli ennen vielä vaikeampi: siitä puhumiseenkin olisi liittynyt kaksinkertainen häpeä.

Hallamaa kuuluu opetusalan eettiseen neuvottelukuntaan, jonka jäsenet pohtivat perjantain kokouksessaan koululaisten ja opettajien välisiä suhteita.

Neuvottelukunnan puheenjohtaja Arno Kotro kertoo, että aihetta puitiin kokouksessa paljon. Kotro on Hallamaan kanssa samoilla linjoilla: eettisesti opettajan ja oppilaan välinen seksi- tai seurustelusuhde on väärin. Vaikka laki sallisi seurustelun täysi-ikäisen oppilaan kanssa, se olisi ammattietiikkaa vastaan.

”Onhan suhteissa aste-eroja. Räikeimmillään kyse on alaikäisen ja opettajan seurustelusta, ja aikuisopiskelijoilla tilanne on hiukan toinen. Se ei muuta sitä tosiasiaa, että oppilaiden tasapuolisuus vaarantuu.”

Tasapuolisuuteen vetoaa myös Hallamaa.

Häntä arveluttaa jo pelkkä koulun ulkopuolinen kaveruus.

”Opettaja ei ole yhden oppilaan opettaja, vaan kaikkien”, Hallamaa ajattelee. ”Toki voi keskustella oppiaineesta tai antaa vaikka lisäkirjallisuutta, mutta opettajan roolin ulkopuolelle ei pidä mennä.”

Vastuu on opettajalla, koska hänellä on myös valta.

”Opettajaan ihastuminen on ihanaa, ja oppilas saa nauttia ihastumisen tunteista sydämensä pohjasta. Mutta jos opettajalla on vastaavat tunteet, ne eivät saa johtaa mihinkään edes sanojen tasolla. Opettajan pitää pitää itsensä kuosissa.”

”Opettaja edustaa instituutiota, ja instituution edustajan vastuulla on pitää rajat.”

Kotro vertaa opettajan ja oppilaan suhdetta terapeutin ja tämän asiakkaan suhteeseen. Ne eivät saa seksualisoitua. Ihastumisen tunteita ei kuitenkaan voi aina välttää.

”Siellä missä on ihmisiä, on tunteita. Koulumaailma ei ole steriili saareke”, Kotro sanoo. Vastuu on silti aina opettajalla.

”Jos on epäilys siitä, onko jokin toiminta eettisesti oikein, ollaan jo harmaalla alueella.”

Hallamaa vertaa opettajaan ihastumista saavuttamattomiin poptähtiin ihastumiseen – hurmaavaan tunteeseen, jonka vastarakkaus vain pilaisi:

”Nuori menettäisi aikuiseen ihastumisen sävyt.”

Opettajan ja oppilaan suhteessa tasa-arvo on mahdottomuus. Aikuisella on valta-asema, ja eron tullessakin suhde sattuu enemmän oppilaaseen.

”Nuorelle ihmiselle ero on yleensäkin hirvittävän paljon pahempi. Opettajan valta-aseman vuoksi oppilaan liikkumavara on vielä paljon pienempi.”

Oppilaaseen ihastumisesta ei opettajien kesken juuri puhuta, Arno Kotro toteaa. Aihe on tabu, mutta sen ei pitäisi olla.

”Tällaisia tapauksia on aina ollut ja tulee aina olemaan. Nykyään saattaa tulla enemmän esille jotain, mikä ennen painettiin villaisella. Jos tästä puhuttaisiin enemmän, ei ehkä pääsisi syntymään ikäviä tilanteita.”

Opettajien neuvottelukunta teki opettajien ja oppilaiden välisistä suhteista kannanoton vuonna 2000. Kotron mukaan uudelle, selkeämmälle kannanotolle olisi tarvetta.

”Selvä kielto on helpoin. Opetussuhde ei saa seksualisoitua. Mitä tapahtuu opetussuhteen loppumisen jälkeen, on eri asia.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  5. 5

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  6. 6

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

  7. 7

   Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

  8. 8

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Savonlinnassa on todettu kesällä tuhkarokkoa – on useita syitä, joiden vuoksi siitä pitäisi huolestua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  5. 5

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  9. 9

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia
  3. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”
  4. Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija
  5. Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta
  6. Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla
  7. Tunti sitten
  8. Mikä on voimistelua laukkaavan hevosen selässä? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  9. 2 tuntia sitten
  10. Perjantaina tulee kuurosateita lähes koko maassa – monin paikoin myös ukkostaa
  11. 4 tuntia sitten
  12. Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin
  13. Otto Hannikainen tehtailee ipaa helsinkiläisessä kaksiossa – erikoisoluiden kotipaneminen yleistyy hurjaa vauhtia
  14. Savonlinnassa on todettu kesällä tuhkarokkoa – on useita syitä, joiden vuoksi siitä pitäisi huolestua
  15. Näytä lisää