Valikko
Kaupunki

Asiantuntijat opettajien ja oppilaiden seksisuhteista: Opettajan ei pidä ryhtyä edes oppilaan kaveriksi

Uutiset opettajien ja oppilaiden seksisuhteista puhuttavat myös opettajien etiikan ammattilaisia.

Saavatko opettaja ja oppilas käydä elokuvissa? Entä vapaa-ajalla yhdessä syömässä?

Eivät saa, sanoo sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa.

”Koulu on työpaikka, ja oppilaan ja opettajan suhde on työsuhde. Elokuvissa tai syömässä käyminen eivät kuulu työsuhteeseen. Opettajan pitää aina miettiä, tekisikö samat asiat myös sellaisen oppilaan kanssa, jota inhoaa.”

Suhteet ja seksi nousivat esiin, kun julkisuuteen tuli perjantaina tieto vantaalaisen naisopettajan seksisuhteesta kahden alaikäisen oppilaansa kanssa. Hyvinkäällä puolestaan luettiin tiistaina miesopettajalle syyte seksisuhteesta noin 30 vuotta nuoremman oppilaan kanssa.

Vantaalla toiminut naisopettaja on vangittu, ja hänen on pidätetty virastaan toistaiseksi. Seksisuhteet alkoivat vuonna 2012 ja jatkuivat tähän vuoteen asti. Oppilaat olivat suhteiden aikana 12–14-vuotiaita. Poliisi tutkii tapausta rikosnimikkeillä törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalinen hyväksikäyttö ja virkavelvollisuuden rikkominen.

Hallamaa ei usko, että opettajat ja oppilaat sinänsä harrastaisivat seksiä tai seurustelisivat romanttisesti sen enempää kuin ennenkään – olkoonkin, että erotisoitunut kulttuuri seksikkäistä vaatteista alkaen heijastuu myös kouluihin.

”Se heijastuu ihan kaikkeen. Olen kuullut, että ala-asteikäisetkin kiusaavat toisiaan seksuaalisväritteisillä jutuilla. Eivätkä ne ole vain homo- ja huora-juttuja, jotka nekin ovat äärimmäisen vahingollisia.”

Jotain on kuitenkin muuttunut, ja se on Hallamaan mielestä hyvä asia:

”Aikaisemmin on ollut lolita-ilmiötä: on ajateltu että jos opettajan ja oppilaan suhteissa tyttö on vietellyt opettajan, ei opettaja voi mitään.”

Ja poikien kohdalla asia oli ennen vielä vaikeampi: siitä puhumiseenkin olisi liittynyt kaksinkertainen häpeä.

Hallamaa kuuluu opetusalan eettiseen neuvottelukuntaan, jonka jäsenet pohtivat perjantain kokouksessaan koululaisten ja opettajien välisiä suhteita.

Neuvottelukunnan puheenjohtaja Arno Kotro kertoo, että aihetta puitiin kokouksessa paljon. Kotro on Hallamaan kanssa samoilla linjoilla: eettisesti opettajan ja oppilaan välinen seksi- tai seurustelusuhde on väärin. Vaikka laki sallisi seurustelun täysi-ikäisen oppilaan kanssa, se olisi ammattietiikkaa vastaan.

”Onhan suhteissa aste-eroja. Räikeimmillään kyse on alaikäisen ja opettajan seurustelusta, ja aikuisopiskelijoilla tilanne on hiukan toinen. Se ei muuta sitä tosiasiaa, että oppilaiden tasapuolisuus vaarantuu.”

Tasapuolisuuteen vetoaa myös Hallamaa.

Häntä arveluttaa jo pelkkä koulun ulkopuolinen kaveruus.

”Opettaja ei ole yhden oppilaan opettaja, vaan kaikkien”, Hallamaa ajattelee. ”Toki voi keskustella oppiaineesta tai antaa vaikka lisäkirjallisuutta, mutta opettajan roolin ulkopuolelle ei pidä mennä.”

Vastuu on opettajalla, koska hänellä on myös valta.

”Opettajaan ihastuminen on ihanaa, ja oppilas saa nauttia ihastumisen tunteista sydämensä pohjasta. Mutta jos opettajalla on vastaavat tunteet, ne eivät saa johtaa mihinkään edes sanojen tasolla. Opettajan pitää pitää itsensä kuosissa.”

”Opettaja edustaa instituutiota, ja instituution edustajan vastuulla on pitää rajat.”

Kotro vertaa opettajan ja oppilaan suhdetta terapeutin ja tämän asiakkaan suhteeseen. Ne eivät saa seksualisoitua. Ihastumisen tunteita ei kuitenkaan voi aina välttää.

”Siellä missä on ihmisiä, on tunteita. Koulumaailma ei ole steriili saareke”, Kotro sanoo. Vastuu on silti aina opettajalla.

”Jos on epäilys siitä, onko jokin toiminta eettisesti oikein, ollaan jo harmaalla alueella.”

Hallamaa vertaa opettajaan ihastumista saavuttamattomiin poptähtiin ihastumiseen – hurmaavaan tunteeseen, jonka vastarakkaus vain pilaisi:

”Nuori menettäisi aikuiseen ihastumisen sävyt.”

Opettajan ja oppilaan suhteessa tasa-arvo on mahdottomuus. Aikuisella on valta-asema, ja eron tullessakin suhde sattuu enemmän oppilaaseen.

”Nuorelle ihmiselle ero on yleensäkin hirvittävän paljon pahempi. Opettajan valta-aseman vuoksi oppilaan liikkumavara on vielä paljon pienempi.”

Oppilaaseen ihastumisesta ei opettajien kesken juuri puhuta, Arno Kotro toteaa. Aihe on tabu, mutta sen ei pitäisi olla.

”Tällaisia tapauksia on aina ollut ja tulee aina olemaan. Nykyään saattaa tulla enemmän esille jotain, mikä ennen painettiin villaisella. Jos tästä puhuttaisiin enemmän, ei ehkä pääsisi syntymään ikäviä tilanteita.”

Opettajien neuvottelukunta teki opettajien ja oppilaiden välisistä suhteista kannanoton vuonna 2000. Kotron mukaan uudelle, selkeämmälle kannanotolle olisi tarvetta.

”Selvä kielto on helpoin. Opetussuhde ei saa seksualisoitua. Mitä tapahtuu opetussuhteen loppumisen jälkeen, on eri asia.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää