Kaupunki

Lähettiruuan suosio räjähti – nyt helsinkiläiset tilaavat kotiin hampurilaisia, sushia ja ostereita

Suomen kaksi suurinta ruokalähettipalvelua ovat Tukholmaan hiljattain laajentanut suomalaislähtöinen Wolt sekä saksalaislähtöinen Foodora.

Vielä runsas vuosi sitten ruoan kotiin tilaamisen yhteydessä piti päättää, haluaako pizzaa vai kebabia, sillä juuri mitään muuta ei ollut tarjolla.

Nyt kotiin saa käytännössä mitä vain. Vaikka hampurilaisia. Tai sushia. Tai osterilautasen.

Kyse on älypuhelinsovelluksiin perustuvista ruokalähettipalveluista, jotka ovat toimineet Suomessa ja lähinnä Helsingissä reilun vuoden ajan.

Vaikka kyseessä ovat verrattain tuoreet palvelut, niitä todella käytetään. Niiden suosio on suorastaan räjähtänyt.

Suomessa alan pääpelurit ovat Tukholmaan hiljattain laajentanut suomalaislähtöinen Wolt sekä kansainvälinen saksalaislähtöinen Foodora.

Kummankaan yrityksen puhemiehet eivät halua paljastaa liiketoiminnastaan tarkkoja summia tai määriä, mutta pelkästään suuntaa-antavat lukemat kertovat paljon.

”Woltin kautta kulkeva myynti tullaan mittaamaan tänä vuonna kymmenissä miljoonissa euroissa. Viikkotasolla annoksia menee toistakymmentätuhatta”, sanoo Woltin operatiivinen johtaja Juhani Mykkänen.

Foodoran lukemat ovat samansuuntaisia.

”Viikkotasolla puhutaan yksittäisten annosten kohdalla viisinumeroisesta määrästä. Tämän vuoden aikana tulemme todennäköisesti myymään miljoona yksittäistä annosta”, sanoo Foodoran Suomen PR-johtaja Robert Torvelainen.

Näiden lukujen perusteella Suomessa siis tilataan näiden yritysten kautta keskimäärin liki 3 000 annosta vuorokaudessa.

Ruoka haetaan ravintoloista, joita molemmilla yrityksillä on asiakkainaan satoja. Niin ikään ruokaa vieviä lähettejä on molemmilla töissä satoja.

Tällä hetkellä molemmat yritykset tekevät merkittävimmän osan liikevaihdostaan Helsingissä, mutta kasvu on ollut nopeaa myös muissa kaupungeissa.

Wolt toimii myös Tampereella ja Turussa, ja Foodora on näiden lisäksi nykyään myös Espoossa.

”Meillä on 110 000 rekisteröitynyttä käyttäjää, ja palveluun rekisteröityy tyypillisenä päivänä 500–1 000 uutta ihmistä, parhaina päivinä enemmän”, Mykkänen kertoo.

Puoli vuotta Foodoralla ollut Torvelainen taas sanoo:

”Ei nyt ehkä voi ihan sanoa, että on [puolen vuoden aikana] tuplattu myynti Suomessa, mutta jotain kertoo se, että laajensimme hyvin nopeasti Suomessa yhdestä kaupungista neljään.”

Ruokalähettipalveluiden nopea kasvu heijastelee ruokamaailman trendejä.

Kiireiset ihmiset haluavat laadukasta ruokaa nopeasti ja helposti perinteisten pizzojen ja einesten sijaan.

Mykkäsen mukaan on ravintoloita, joissa merkittävä osa liikevaihdosta tehdään nimenomaan Woltin kautta.

Myös Foodoran listoilla on ravintoloita, jotka myyvät enemmän Foodoran kautta koteihin kuin ravintoloidensa pöytiin.

Tämän takia Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi näkee nämä uudet palvelut kokonaisuutena erittäin positiivisena seikkana.

”Hyvältä kuulostavat nämä [myynti]luvut. Kertoo siitä, että tällaiselle palvelulle on ollut kysyntää, kun kasvu on noin nopeaa.”

Lappi ei näe palveluissa juurikaan negatiivisia seikkoja Maran kannalta.

”Jossain määrin voi olla mahdollista, että joku jättää tällaisen palvelun takia menemättä ravintolaan, mutta uskon, että kokonaisuutena tällaiset toimijat lisäävät alan liikevaihtoa.”

Tällaista ennustetta vahvistavat Foodoran ja Woltin sesonki­ajat. Vaikka viikonloppu on edelleen kovimman myynnin aikaa, ravintolaruokaa tilataan paljon myös arkisin lounasaikoihin sekä alkuiltoina, kun on tultu töistä.

Tämä viittaa siihen, että ravintolaruokaa ei enää mielletä pelkästään juhlahetkien iloksi.

Ravintoloista ei ole kantautunut ainakaan Lapin korviin minkäänlaista negatiivista palautetta uusista palveluista.

Hän uskoo, että myös valtio kiittää.

”Valtion kassaan tulee huomattavasti enemmän verotuloja, kun ruoka tilataan ravintolasta ja sen ruoan tuo lähetti kotiin verrattuna siihen, että ihminen menisi kauppaan, ostaisi elintarvikkeet ja tekisi ruoan itse. Tämä on hyvää palveluvaltaistumista, minkä osalta olemme edelleen muuta Eurooppaa jäljessä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  2. 2

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  3. 3

   Kuvia Suomesta 21: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  8. 8

   Sähkö­polkupyörä säästää ympäristöä ja sen yleistymistä kannattaa tukea – kuten Ruotsi päätti tehdä

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Ashin Wirathu on yksi Aasian vaarallisimmista agitaattoreista: Kiihko­buddhalainen munkki lietsoo etnistä vainoa Myanmarissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää