Kaupunki

Vegaaniruoka puhuttaa Helsingin valtuutettuja keskiviikkona, vaikka sitä syö toistaiseksi vain muutama kymmenen päiväkotilasta

Helsinki aikoo kokeilla vegaaniruoan tarjoamista parissakymmenessä päiväkodissa. Kokeilun ajankohta on vielä avoinna.

Vallilassa asuvat Morag Allan, 7, ja Robert Allan, 4, on kasvatettu pienestä pitäen vegaa­neiksi.

Lapset ovat kehuneet yksityisen steinerpäiväkoti Pellavan ruokatarjontaa kotona – ja kyllähän se näyttää nytkin maistuvan.

Tänään vuorossa on kasvis­sosekeittoa. Päiväkodin keittiöön on katettu kaksi pientä pöytää kuudelletoista lapselle. Leikkeleet on korvattu seitanilla eli vehnägluteenista valmistetulla ­lihankorvikkeella. Keitossa on käytetty kauramaitoa.

Kun ensimmäinen keittolautanen on tyhjentynyt, vaaditaan seuraavaa. Ja sitten seuraavaa. Näin helposti vegaaninen ruokailu hoituu siis yksityisessä päiväkodissa.

Voisiko tulevaisuus näyttää samalta myös Helsingin kaupungin päiväkodeissa?

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan viime maanantaina aloitteen vegaanisen ruoan tarjoamisesta kaupungin päiväkodeissa. Linjauksen mukaan mahdollisuutta vegaaniruokavalioon tarjotaan kokeiluluonteisesti vuoden ajan kahdessakymmenessä kaupungin päiväkodissa. Helsingin valtuusto käsittelee asiaa keskiviikkona.

Nyt vegaaniruokavaliota noudattavalle lapselle tarjotaan päiväkodin kasvisruoka niinä päivinä, kun se on vegaanille soveltuvaa. Muina päivinä vanhemmat toimittavat ruoan päiväkotiin ­itse.

Helsingin varhaiskasvatus­viraston tammikuussa tekemän kyselyn mukaan sen asiakasperheistä 27 noudatti vegaaniruokavaliota. Sovellettu kasvisruokamalli oli käytössä 14 päivä­kodissa.

Päiväkotien ruokailu maksaa Helsingille noin 7,3 euroa päivässä lasta kohden. Vegaaniruoan kohdalla hinnaksi on arvioitu noin 11,7 euroa päivässä.

Kokeilun tarkoituksena on selvittää, kuinka paljon kustannukset todellisuudessa nousisivat, jos vegaaniruokaa olisi tarjolla.

Varhaiskasvatusviraston ruokapalveluvastaavan Erja Suokkaan mukaan kokeiluun osallistuvia päiväkoteja ei ole vielä valikoitu. Yksi vaihtoehto olisi valita ne niiden päiväkotien joukosta, joissa sovellettu kasvisruoka­malli on ollut käytössä.

Virasto odottaa valtuuston päätöstä aiheesta. Kokeilun käytännön asioita ruvetaan miettimään vasta sen jälkeen. Vielä ei myöskään ole tiedossa, milloin kokeilu alkaisi.

Päiväkotien vegaanisesta ruoasta tulee varhaiskasvatusvirastoon muutamia kyselyitä, yleensä syksyisin toimintakauden ­alkaessa.

Suokas arvioi, että kokeilu voi lisätä kiinnostusta vegaaniruokaa kohtaan. Samaa mieltä on vegaaniruoka-aloitteen tekijä, Helsingin kaupunginvaltuutettu Leo Stranius (vihr).

”On päivänselvää, että vegaaniruokailijoita on nyt vähän, koska vegaaniruokaa ei ole saatavilla”, Stranius sanoo.

Hän kertoo saaneensa yhteydenottoja vegaanilasten vanhemmilta eri puolilta Helsinkiä. Monia on herätellyt se, että Tampereella päiväkodit tarjoavat vegaanisen vaihtoehdon.

Allanien äidin Lotta Muurisen mukaan ruoka ei ollut syy siihen, miksi yksityinen päiväkoti valikoitui lasten hoitopaikaksi. Se, että päiväkodista saa vegaanista ruokaa, helpottaa arkea.

”Onhan se älytöntä, että kaupungin päiväkodeissa ei saa vegaanista ruokavaihtoehtoa”, Muurinen sanoo.

Osalla hänen tuntemistaan vegaaniperheistä on ollut hankaluuksia saada lasten ruokavaliota sovitettua yhteen kaupungin päiväkodin kanssa. Ruoka, jota on tarjottu vegaaneille sopivana, ei ole aina ollut kovinkaan täysipainoista.

Päiväkoti Pellavassa työntekijät valmistavat ruoan itse paikan päällä. Ruokalistoja suunniteltaessa lasketaan, että lapset saavat tarvitsemansa määrän eri ravintoaineita. Pellavassa on huomattu vanhempienkin painottavan ruoan alkuperän ja valmistus­tavan merkitystä.

”Tietoisuus näistä asioista on lisääntynyt. Vanhemmat tutkivat tarkkaan mikä on terveellistä”, sanoo päiväkoti Pellavan työn­tekijä Taina Raatikainen.

Korjaus 24.5. klo 9.30: Aloitetta vegaanisesta päiväkotiruoasta käsiteltiin kaupunginhallituksessa, mutta lopullisen päätöksen tekee valtuusto.

Harvan arvioidaan valitsevan vegaanisen ruoan

 Vegaaninen ruoka on kasvisruokaa, joka ei sisällä mitään eläinperäisiä tuotteita, kuten esimerkiksi maitoa tai kananmunia.

 Kaupungin päiväkotien tarjoama kasvisruoka on lakto-ovo-vegetaarista, eli kasvisruokaa, johon kuuluvat myös maitotuotteet ja kananmuna.

 Helsingissä on yli 300 kaupungin päiväkotia ja niissä käy päivittäin noin 22 000 lasta. Varhaiskasvatusvirasto arvioi, että 125 lasta ottaisi vegaanisen ruokavaihtoehdon, jos se olisi vapaasti saatavilla.

 Noin kymmenen prosenttia kaupungin päiväkotien lapsista on kasvissyöjiä tai välttelee esimerkiksi sianlihaa. Heidän ruokavalionsa koostetaan päiväkodin tarjoamasta kasvisruoasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Päiväkoti
 • Lapset
 • Ruokavalio
 • Ruokavaliot
 • Vegaaninen
 • vegaanius

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  5. 5

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  6. 6

   Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?

  7. 7

   Yhdysvallat näytti voimaansa ja lensi sotilaskoneilla Pohjois-Korean rannikon tuntumassa – Pohjois-Korean ulkoministeri: Ohjusten ampuminen Yhdysvaltoihin ”yhä väistämättömämpää”

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ensin jauhis, sitten suklis, kohta ehkä karjiksia muniksella? ”Is-pääte” elää nyt uutta kultakauttaan
  3. Yhdysvallat näytti voimaansa ja lensi sotilaskoneilla Pohjois-Korean rannikon tuntumassa – Pohjois-Korean ulkoministeri: Ohjusten ampuminen Yhdysvaltoihin ”yhä väistämättömämpää”
  4. Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?
  5. Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon
  6. Saksa äänestää tänään tärkeissä vaaleissa, niiden jälkeen on edessä vaikea vääntö hallituskokoonpanosta – minkä diilin Merkel tekee?
  7. Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi
  8. Tätä on maailmantalous vuonna 2017: Atrian johtajan oli syötävä sonnin penistä, jotta sianlihaa saadaan vihdoin viedä Kiinaan – seurasimme pohjalaisen potkan matkan kiinalaiseen pöytään
  9. Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty
  10. Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa
  11. Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”
  12. Näytä lisää