Kaupunki

Jättiläisristeilijä tuo pikkukunnan verran väkeä Helsinkiin – kurkista luksusalukseen HSTV:n videolla

Helsinkiin on tulossa lähes puoli miljoonaa risteilymatkustajaa. Laivaturisteista on tullut tärkeä osa kaupungin taloutta.

Lähes 5 000 ihmistä purkautuu vähitellen ulos kahdesta kerrostalon korkuisesta risteilyaluksesta Helsingin Hernesaaressa keskiviikkona. Kansainvälisen Carnival-konsernin Aidamar on saapunut aamulla Pietarista ja ita­lialaisen MSC:n Opera Kööpenhaminasta.

Molemmilla laivoilla on Helsingille aikaa vain tovi: Operan matkustajilla kuusi tuntia ja Aidamarin väellä kahdeksan tuntia. Täytyy siis olla tarkkana, mihin suunnistaa.

Australian Sidneystä saapunut Robert Moh puristaa kädessään laivan evästystä retkikohteiksi. Uspenskin katedraali, Tuomiokirkko ja Kiasma. Moh laskee päässään, että hän voisi kuluttaa Helsingissä 50–60 euroa.

”Ehkä kahvit täytyy ottaa, ja sitten ostaa jotain pieniä matkamuistoja”, hän miettii.

Moh on Helsingin matkailutilastojen näkökulmasta keskivertokuluttaja. Muutaman tunnin maissaolo tuo keskimäärin 65 euroa matkustajaa kohden. Summasta 56 euroa kuluu kierroksiin ja opastettuihin retkiin.

Summa voi tuntua vähäiseltä, kun sitä vertaa kansainvälisiin tilastoihin. Helsingissä vieraillut risteilyalan kattojärjestö Clian varatoimitusjohtaja Charles Darr sanoo, että keskivertoristeilyturisti kuluttaa noin 120 euroa päivässä. Sekä Clian että Helsingin tilastot perustuvat vuoden 2014 lukuihin.

”65 euroa on meidän mielestämme aika hyvä, koska risteilylaivoista suurin osa viipyy Helsingissä vain muutamia tunteja. Matkustajat ehdi ehdi enempää kuluttamaan”, sanoo projektipäällikkö Jenny Taipale Visit Helsinki -matkailupalvelusta.

Helsinki on pyrkinyt vaihtosatamaksi, jossa laivojen matkustajat vaihtuisivat.

Ensimmäinen tällainen järjestely syntyi tänä vuonna espanjalaisen Pullmantourin kanssa, mutta Helsingin kannalta harmittavasti näihin vaihtoihin ei sisälly yöpymisiä. ”Pullmantour lennättää uudet matkustajat Helsinki-Vantaalle ja kuljettaa heidät sieltä suoraan satamaan. Yöpymisen mukana Helsinkiin jäävä raha kasvaisi”, Taipale sanoo.

Jo nykyisilläkin järjestelyillä risteilyturistit jättävät Helsinkiin yhteensä 28 miljoonaa euroa sesongin aikana. Tämän lisäksi Helsingin satama ottaa oman osansa satamamaksuina.

Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkinevaa matkailutulojen määrä ilahduttaa, mutta hän näkee muitakin kerrannaisvaikutuksia.

”Risteilyvieraat ruokkivat kansainvälistymisen myönteistä kierrettä. Kun suuret laivat purkavat matkustajansa, Helsingin kesään tulee paljon positiivista energiaa.”

Charles Darr kuvailee risteilyvisiittejä sisäänheittotuotteiksi. Ihminen saa maistiaisia vieraasta kaupungista. Jos kokemus on onnistunut, hän haluaa lisää.

Saksan Coburgista saapuneet Schüpferlingit ja Habermannit ovat aivan valmiita nauttimaan Helsinki-maistiaisiaan. Heillä ei kuitenkaan ole kovin selvää kuvaa siitä, mitä he haluaisivat tehdä.

Juuri heidän kaltaisiaan matkustajia varten pitäisi olla hyvät tiedot sekä verkossa, risteily­aluksilla että laiturilla. Verkossa matkailijoita palvelevat sekä Visit Helsingin että Finland Toursin sivustot.

Harvat matkalaiset ennättävät tehdä tunnollisia kotiläksyjä joka kohteesta.

Varustamot myyvät laivoissa omia opastettuja retkiään, joten muiden on vaikea saada sieltä jalansijaa. Neuvontatilanne laiturilla ei taas ole kovin otollinen valintojen tekemiseen, koska oppaiden luokse todella jonotetaan. Asiakaskohtainen neuvonta-aika jää väkisinkin lyhyeksi ja anti pintapuoliseksi.

Äidit Katrin Schüpferling ja Nicole Habermann haikailevat Stockmannille ja yrittävät saada tolkkua Visit Helsingin tarjoamasta karttapohjaisesta Day in Helsinki -opaslehdestä. Miehet Uwe Habermann ja Michael Schüpferling pyörittelevät sil­miään shoppailuinnon vuoksi. Heitä ilahduttaa ajatus tavara­talon edessä olevasta terassista.

Sukkulabusseja ei enää tässä vaiheessa päivää ole mailla eikä halmeilla, joten perheet lähtevät auliisti paikallisbussin 14 kyytiin, vaikka taksejakin olisi tarjolla. Bussilippuja he pitävät edullisina.

Helsinkiläisten kommentteja kaupunkiin tulevista risteilyvieraista

”Kauppatorin asiakkaista noin puolet on risteilyturisteja. Myyjät saavat ennalta listat laivoista, ja käsitöitä myyvästä mummorivistä osa tulee torille vain laivapäivinä. Kalliita suomalaisia mansikoita ostavat lähes pelkästään turistit. Suomalainen valitsee halvan hollantilaisen mansikan.”

Ancelikh Kaspinen, marjanmyyjä, Kauppatori

”Myymälän edessä pysähtyvät risteilybussit tuovat hirveästi matkailijoita kyselemään, minne mennä. Työaikamme menee neuvomiseen, mutta ostajina risteilijöistä ei ole juuri hyötyä.”

Paju Purovuo, varamyymäläpäällikkö, Sisustusliike Granit, Erottaja

”Turistit menevät Hernesaaresta busseilla suoraan keskustaan, joten heitä ei ohjaudu kivijalkakauppoihin ihan niin paljoa kuin toivoisimme. Tänä vuonna olemme tehneet heitä varten oman kartan ja aloitamme opastetun Ullanlinna-kierroksen.”

Mikko Kaukonen, Ullanlinnan yrittäjät ry:n puheenjohtaja

”Risteilijöitä tulee saunaan silloin tällöin, ja nolojen tilanteiden välttämiseksi kerromme, miten saunassa ollaan. Etenkin ranskalaiset haluavat pitää bikinit päällä, mutta rohkaisen heitä nauttimaan elämästä ilman rihman kiertämää.”

Lilli Kaljunen, Kotiharjun sauna, Kallio

”Risteilyvieraat löytävät ensimmäiseksi Hernesaaren rannan, sitten kauppahallit ja torit. Espan ja torin alueen ravintolatarjonta on kehittynyt paljon. Toivoisin näkeväni siellä entistäkin enemmän ruokafillareita.”

Helsingin ruokakulttuuristrategian projektipäällikkö Milla Visuri

”Risteilymatkustajan aika Helsingissä on kortilla, ja kauniilla ilmalla hän katselee kaupunkia mieluummin ulkotiloissa kuin museossa.”

Yleisöpalvelupäällikkö Jari Karhu, Helsingin kaupunginmuseo

”Olemme iloisia siitä, että kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on viimein päättänyt kieltää jätevesien päästämisen Itämereen. Kielto tulee voimaan asteittain vuoteen 2021 mennessä. Seuraava keskustelunaihe on mahdollisesti ruokajäte, jota moni laiva, Aidamar mukaan lukien, laskee jauhettuna mereen. Ruokajätteessä on ravinteita.”

Ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen, WWF

He tulevat Helsinkiin

 Tänä vuonna Helsinkiin odotetaan 460 000:ta risteilymatkustajaa. Vuonna 2015 heitä oli 437 000.

 Risteilyturistien määrä on kasvanut joka vuosi. Kun tilastointi alkoi vuonna 2000, Helsingissä oli 140 000 risteilykävijää.

 Osa kasvusta tulee siten, että varustamot kasvattavat laivojensa kokoa. Lähivuosina Helsinkiin odotetaan Karibialla purjehtineita 5 000 matkustajan aluksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Laivaliikenne
 • Matkailu
 • Helsinki
 • Turismi
 • Palvelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Pohjois-Korea: Trump julisti sodan twiitissään – diktatuuri uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  7. 7

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  8. 8

   Uusi maailman rikkain nainen on älykkö, joka soittaa pianoa ja kirjoittaa kirjoja – kosmetiikkadynastia L’Oréalin perijätär kaihtaa seurapiirejä

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   Vaatekauppa joutui tuhansien eurojen korvauksiin etnisestä syrjinnästä – myyjä ei päästänyt aluksi romaneja sisään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  7. 7

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  8. 8

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  9. 9

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  10. 10

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää