Kaupunki

Pinna paloi takkuilevan netin kanssa – espoolainen naapurusto päätti hankkia valokuituyhteyden itse

Espoon Kattilalaaksoon ryhdytään rakentamaan valokuituyhteyksiä kesän jälkeen. Helsingin Pitäjänmäellä valokuituyhteyksiä varten perustettiin osuuskunta.

Saunalahti.

Omakotitalon pihalla lojuu rullakollinen mainoskylttejä. Jonas Frantz ei enää tarvitse niitä, koska markkinointityö on tehty. Kylteissä mainostetaan valokuituverkkoa.

Sillä yritetään vihdoin saada toimivat internetyhteydet Espoon Kattilalaaksoon, joka kärvistelee katkeilevien ja hitaiden yhteyksien kanssa.

”Kyllä meillä netin peruspalvelut toimivat. Elleivät lapset käytä nettiä samaan aikaan”, Frantz kertoo.

Hän asui perheensä kanssa aiemmin Helsingin keskustassa, jossa toimivat yhteydet olivat itsestäänselvyys. Kun Frantz rakennutti nykyistä taloaan Kattilalaaksoon vuonna 2010, hän tilasi taloon valokuituyhteyden. Asentaja kävi paikalla toteamassa, että alueelle sai vain kuparikaapelin.

”Kuparikaapelin jakoasema sijaitsee neljän kilometrin päässä. Asiakaspalveluista sanotaan, että se on liian kaukana. Huonoille yhteyksille ei voi mitään”, Frantz kertoo.

Lähistöllä ei näy myöskään tukiasemapylväitä.

”4g-modeemimme on aika arvoton.”

Frantzin talo sijaitsee korkealla kohdalla, joten puhelimeen puhuminen sentään onnistuu. Jotkut alempana asuvista naapureista joutuvat puhumaan puhelunsa pihalla.

Viime vuonna Frantz sai tarpeekseen. Hän törmäsi Pitäjänmäellä toimivaan osuuskuntaan, joka rakensi itse asuinalueelleen valokuituverkkoa.

”Tajusin, että jos nämä asiat haluaa kuntoon, ne pitää hoitaa itse.”

Hän jutteli lähellä asuvan tuttavansa kanssa ja kirjoitti naapureilleen kirjeen, jossa ehdotettiin valokuituosuuskunnan perustamista. Kiinnostuneita tuli heti useita kymmeniä. Siinä vaiheessa tehtiin soittokierros operaattoreille, mutta kiinnostusta valokuituyhteyksien tarjoamiseen ei löytynyt.

Frantzin ja hänen tuttavansa ympärille kerääntyi viiden aktiivin porukka, joka vei asiaa eteenpäin.

Elokuussa 2015 he pitivät uuden infotilaisuuden, jossa arvioitiin valokuituyhteyden rakentamishinnaksi 3 000 euroa taloutta kohden. Lähes kaikki osallistujat olivat innostuneita ostamaan yhteyden.

Tarkoitus oli rakennuttaa yhteys itse, kuten porukka Helsingin Pitäjänmäellä oli tehnyt.

Tapahtuikin yllättävä käänne. Kävi ilmi, että Sonera on tuomassa Ruotsista tuttua mallia valokuitujen rakentamisesta Suomeen.

Mallissa operaattori rakentaa valokuituyhteyksiä ja on sitoutunut yhdistämään ne toisiinsa valtakunnallisesti.

Toimintatavan nimi on Avoin kuitu, koska tietyn ajan jälkeen asiakkaat voivat valita, minkä operaattorin palveluita he ha­luavat.

Kattilalaakson osuuskunta teki kumppanuussopimuksen, jossa Sonera lupasi rakentaa yhteydet, jos yli puolet alueen asukkaista on mukana.

Sitten alkoi markkinointityö. Sonera toimitti mainoskyltit ja koulutti Kattilalaakson osuuskunnan jäseniä myyntityöhön.

”Opimme, että asiakasta kannattaa lähestyä vähintään kahdesti: ensin vain kertoen aiheesta, sitten myyntimielessä”, Frantz kertoo.

Hän ja muut aktiivit käyttivät kaikki maaliskuun iltansa lähitaloissa vierailemiseen. Sopimuksen tehneet saivat halutessaan pihalle mainoskyltin, jotta ohikulkijat näkevät ketkä ovat mukana.

”Pelotti, saammeko yhdessä kuukaudessa tarvittavat 85 taloutta mukaan”, Frantz myöntää.

Naapureiden reaktiot vaihtelivat. Jotkut sanoivat jo pihalla, että ei kannata tulla. Syiksi mainittiin esimerkiksi se, ettei pihan hienoja kivetyksiä haluttu rikkoa kaivutöillä. Silti suurin osa innostui yhteyksien parantamisesta.

”Tulipahan tutustuttua naapureihin”, Frantz toteaa.

Pitkien maaliskuun iltojen jälkeen tarvittava määrä ihmisiä saatiin sitoutumaan projektiin. Rakentamisen on tarkoitus alkaa alkusyksystä. Kattilalaaksossa kertamaksu on Soneran Tuomo Kokkilan mukaan 2 480 euroa.

Jo loppuvuodesta Kattilalaakson väki voi ehkä sanoa hyvästit nettiongelmilleen. Samalla innostus valokuitutekniikkaan on levinnyt. Jatkajia on jo löytynyt, ja Kattilalaakson pohjoisosassa on laajennettu kuidun saatavuus­aluetta. Frantz neuvoo osuuskuntia tarvittaessa. Muuten hänen työnsä on tehty.

Rullakossa pihalla lojuvat mainoskyltit jatkavat nyt matkaa seuraaville alueille ja seuraavien kuituaktiivien pihoille.

 

Tausta: Pitäjänmäen osuuskunta käytti ketjukaivuria

Tiettävästi pääkaupunkiseudun ensimmäinen valokuituyhteyksiä varten perustettu osuuskunta, Helsingin valokuidut, toimii Reimarlan ja Marttilan pientaloalueilla Pitäjänmäellä. Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Jukka Laine työskenteli aiemmin useille teleoperaattoreille, joten hänellä on laajaa kokemusta alasta.

”Minulle sanottiin, että minun pitää muuttaa valokuidun luokse. Päätin, että eiköhän sen valokuidun pidä tulla minun luokseni.”

Laine löysi viisi samanhenkistä lähialueen asukasta, ja he perustivat yhdessä valokuitu­osuuskunnan. Toisin kuin Kattilalaaksossa, Pitäjänmäellä osuuskunta omistaa verkkonsa.

”Tonttiosuudet kaivoimme itse ketjukaivurilla.”

Yhteydet maksavat asukkaille oman työn ansiosta noin 2 000 euroa, eli vähemmän kuin Kattilalaakson mallissa. Toinen etu on, että päätäntävalta yhteyksien palveluntuottajista säilyy asukkailla.

Laine on ollut mukana laatimassa opasta valokuituyhteyksien hankkimisesta omakotitaloalueelle. Opas on Omakotiliiton verkkosivuilla osoitteessa omakotiliitto.fi/kuitu.

Valokuitu on vaihtoehto kaapeliyhteydelle

 Vanhoilla pientaloalueilla käytetään tyypillisesti kupariyhteyttä, jossa kaapelin pituus vaikuttaa yhteyden laatuun ja nopeuteen.

 Valokuituyhteys mahdollistaa lähes rajattoman kapasiteetin, eikä kaapelin pituus vaikuta yhteyden laatuun tai nopeuteen.

 Valokuituyhteyksiä tarjoavat esimerkiksi Sonera, Elisa, DNA ja Finnet. Suuret operaattorit ovat kuitenkin panostaneet pääasiassa langattomiin verkkoihin.

 Vain muutama prosentti laajakaistaliittymistä on valokuituyhteyksiä. Esimerkiksi Ruotsissa luku on noin kymmenkertainen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Naapurit
 • Espoo
 • Saunalahti
 • Helsinki
 • Pitäjänmäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  4. 4

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  7. 7

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  8. 8

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  9. 9

   70-vuotias nainen yritettiin tappaa Jalasjärvellä – puoliso löytyi pihalta kuolleena

  10. 10

   Suora lähetys HSTV:ssä juuri nyt: Eduskunta keskustelee viinasta – prosenttirajojen noston kannattajia näytti olevan lähinnä kokoomuksessa ja sinisissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilöopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  8. 8

   Juristeille riemuvoitto oikeudessa: Elokuvan verkossa jakanut mies joutui maksamaan 33 000 euron oikeudenkäyntikulut sadan euron hyvityksen päälle

  9. 9

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  10. 10

   Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  4. 4

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  8. 8

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Justin Bieber raiskasi Despaciton, Shakira blondasi hiuksensa ja La Bamba -hitin tekijä vaihtoi nimensä – espanjankielinen musiikki kelpaa listoille vasta valkopesun jälkeen
  3. Koulutaksi jätti autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta
  4. Barcelona luotti oikeaan mieheen: Ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui
  5. ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä
  6. Petteri Koposen pitkä tie koripallon huipulle ja urheilumiljonääriksi: ”Jaksaisinko enää sitä samaa rumbaa, menin kuin laput silmillä”
  7. Sähköiskuun ei aina tarvita kosketusta – ilmassa kulkeva sähköjohto tappanut Suomessa jo kaksi ihmistä tänä vuonna
  8. Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa
  9. Ruotsin puolustusministeri Hultqvist saa jatkaa tehtävässään, epäluottamuslause kaatui – Hultqvist ja Suomen Niinistö vierailevat tänään Aurora-sotaharjoituksessa Gotlannissa
  10. Edes törmäys poliisiautoon ei katkaissut anastetulla moottoripyörällä paenneen matkaa Helsingissä – lopulta koira jäljitti Kivikosta
  11. Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilöopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus
  12. Näytä lisää