Kaupunki

Tänään on hittihääpäivä 1.6.16 – "Isä, jos luet tämän, voisitko saattaa minut alttarille?"

Hääbudjetti pysyy kurissa, jos osallistuu häätapahtumaan tai jää Kehä III:n ulkopuolelle.

1616 eli 1.6.2016 on hyvä hääpäivä. Alku­kesän helteet hellivät, ja sormukseen tulee numero, joka on helppo muistaa.

Moni Helsingissä käyttääkin tilaisuutta hyväkseen. Maistraatista kerrotaan, että päivän vihki­ajat ovat täynnä ja virka-ajan ulkopuolellekin tulee vihkimisiä.

Helsingin seurakuntayhtymän mukaan kaupungin suosituissa vihkikirkoissa ei ole havaittavissa samanlaista buumia kuin 12.12.2012 mutta kirkon keskiviikkona järjestämät vihkitapahtumat herättävät kiinnostusta.

Viisi paria vihitään illalla Kal­lion kirkossa, ja kauppakeskus Kaaressa vihitään pareja kello 12–22.

Millään muulla ei ole väliä, kunhan tarjolla on mummon kurkkuja. Näin päätti heinäkuun alussa naimisiin menevä Minna Karvinen ja yllättyi itsekin.

”Luulisi, että isot linjat stressaisivat häissä, mutta huolehdinkin kurkuista”, Karvinen sanoo huvittuneena. Stressi järjestelyistä ei päässyt kasvamaan isoksi, koska Karvinen ja hänen miehensä Aki Vänskä aloittivat suunnittelun jo syksyllä 2014. Heidät vihitään maistraatissa.

”Kumpikaan meistä ei kuulu mihinkään seurakuntaan. Kokisin kirkkohäät meidän kohdallamme kauhean falskeiksi”, Karvinen sanoo.

Vaikeinta oli löytää hääpaikka, mutta lopulta täydellinen tila ­tuli eteen Järvenpäässä.

”Tutkailimme paikkoja myös Helsingistä. Kävi ilmi, että säästämme noin 1 000–2 000 euroa, kun jäämme Kehä III:n ulkopuolelle”, Karvinen kertoo.

Vänskäkin yllättyi hinnoista.

”Pääkaupunkiseudun suosituimmat hääpaikat ovat poskettoman kalliita. Pistää miettimään, onko se aidosti sen arvoista.”

Hääpaikka ja tarjoilut vievät hääbudjetista suurimman osan. Karvisen ja Vänskän 60 vieraan häissä ne maksavat yhteensä 5 000 euroa – puolet budjetista.

”Olin siinä uskossa, että olisi edullisempaa vuokrata paikka, tilata ruoat erikseen ja hakea ­alkoholit Virosta. Olin totaalisen väärässä. Ainakin meillä pakettiratkaisu tuli halvemmaksi”, Karvinen kertoo.

Pakettiratkaisuun päätyi myös Johanna Kosonen, joka menee naimisiin Helsingin Lähetyskirkossa elokuussa.

Häiden suunnittelua ja erityisesti hääpäivän organisointia on helpottanut yhteistyö juhlapaikka Café Köketin kanssa.

”Oli vaikea löytää paikka yli sadan ihmisen häille. Prosessin yksinkertaistamiseksi päätimme ostaa koko paketin juhlatilalta.”

Rahanmeno ei tullut Kososelle yllätyksenä, koska hän on seurannut monien häiden suunnittelua. Joissain asioissa hinnat kuitenkin yllättivät.

”Tuntuu, että usein kun mainitsee häät, hintoihin tulee heti ekstraa.”

Kosonen haluaa sijoittaa häissään juhlapaikkaan ja valokuvaajaan. ”Emme tarvitse karkkibuffetteja tai muuta oheissälää.”

Tärkeitä ovat esimerkiksi tietyt perinteet. Sulhanen kysyi Kososen kättä tämän isältä, ja muutakin perinteistä on tulossa.

”En ole kysynyt tätä vielä, mutta isä voikin lukea nyt lehdestä: voisitko saattaa minut ­alttarille?”

Häämusiikista halutaan kansainvälistä, kirkosta rentoa

Useissa sadoissa kirkkohäissä soittanut kanttori Katri Vanhamäki näkee maistraattihäiden suosion myös omassa työssään: harva toivoo mahdollisimman maallista seremoniaa, koska kirkolliseen vihkimiseen päätyneille kirkko merkitsee jotakin.

Prinsessa Ruususen häämarssi ja muut perinteiset kappaleet ovat säilyttäneet vankan suo­sionsa, mutta erikoisiakin kappaletoiveita riittää.

”Olen soittanut peliaiheisissa häissä loppumusiikkina Super Mario Brosin tunnusmusiikin. Se sopi tilanteeseen oikein hyvin”, Vanhamäki kertoo.

Suurimmaksi Helsingissä näkyväksi muutokseksi Vanhamäki mainitsee kansainvälistymisen. Kun yhä useammasta hääparista toinen on ulkomailta, seremo­niassa ja sen musiikissa yhdistellään maiden perinteitä.

”Se on kanttorin kannalta todella kiinnostavaa.”

Perinteiden yhdistäminen näkyy myös virsissä tai yhteis­lauluissa. Kansainvälisissä häissä suosittu laulu on Amazing Grace, ja Vanhamäki on laulattanut myös Beethovenin Oodia ilolle kahdella kielellä.

”Suomalaiset ovat monesti arkoja laulamaan. Mutta häissä ei tarvita laulutaitoa: siellä lauletaan seremoniaan osallistumisen vuoksi”, Vanhamäki sanoo.

Monesti osana kirkkovihkimistä on jonkun häävieraan lauluesitys. Näitä Vanhamäki kehottaa harkitsemaan ja miettimään vaihtoehtoja kanttorin kanssa: kirkoissa ei välttämättä ole äänentoistoa, joten äänen täytyy olla kantava ja varma, jotta sanoista saa selvää.

”On vähän kiusallista, jos ­kukaan ei kuule esityksestä ­mitään.”

Vanhamäen mukaan moni ­pari tilaakin kirkkoon esiintyjäksi ammattimuusikon.

Papin töitä 32 vuotta Helsingissä tehnyt Roihuvuoren seurakunnan kappalainen Kari Laaksonen allekirjoittaa kansain­välistymistrendin.

Papin työssä se näkyy niin, että moni avio­liitto siunataan virallisen vihkimisen sijasta, koska molemmat eivät kuulu kirkkoon. Yksi asia ei silti muutu.

”Jokainen hääpari haluaa henkilökohtaisuutta. Sitä saadaan tutustumalla ennen vihkitoimitusta.”

Laaksosen mukaan hääparit haluavat kirkkohäiltä myös hengellisyyttä. Kukaan ei ole pyytänyt pitämään Jumalaa piilossa.

”Omasta uskosta puhuminen on Suomessa pahempi tabu kuin missään muualla. Olen ollut iloinen siitä, että kirkkohäät silti merkitsevät enemmän kuin kaunista rakennusta.”

Laaksonen pitää etenkin juhlista, joissa voi vastailla kysymyksiin ja saa palautetta. ”Hääparit toivovat rentoutta. Häissä sitä onkin helpompi toteuttaa kuin vaikka hautajaisissa.”

Avioliiton auvoon kauppakeskuksessa tai keskellä yötä

 Kauppakeskus Kaaressa Helsingin Kannelmäessä pidetään keskiviikkona 1. kesäkuuta pop up -häät, joihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Vihittävien täytyy olla rippikoulun käyneitä ja tuoda mukanaan esteettömyystodistus. Pareja vihitään kello 12–22.

 Kallion kirkossa järjestetään keskiviikkoiltana Vihkiyö, jossa viisi paria vihitään puolen tunnin välein.

 Kesäkuun 18. päivänä järjestetään vihkitapahtumat Lauttasaaren ja Kulosaaren kirkkojen kellotorneissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Häät
 • Kesähäät
 • Kirkkohäät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  4. 4

   Trump uhkasi Pohjois-Koreaa sotilaallisilla toimilla: ”Jos päädymme siihen vaihtoehtoon, siitä tulee tuhoisaa”

  5. 5

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  6. 6

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  7. 7

   ”Hoitoa tarvitseva seksiaddikti” saattoi tehdä Trumpista presidentin – Anthony Weiner on ehkä Amerikan vihatuin mies

  8. 8

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  9. 9

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  5. 5

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää