Valikko
Kaupunki

Kesä on kiireistä aikaa löytöeläintaloille – ”Odotettavissa aina kissatulva”

Löytöeläintalot täyttyvät ympäri vuoden, ja kesän loppu on pahinta aikaa.

Kissoja on jo vuosien ajan nähty aivan kaikkialla. Monet netin suosituimmista videoista kertovat kissojen kommelluksista, ja ympäri maailmaa järjestetään kissavideofestivaaleja. Kissoja tulee vastaan vaatteiden ja kankaiden kuoseissa, mainoksissa ja lehtien sivuilla.

Kissojen jättisuosio ei kuitenkaan näy löytöeläintalojen todellisuudessa. Suomen löytöeläintaloihin päätyy vuosittain noin 10 000 kissaa. On kodittomia kissoja, heitteille jätettyjä kissoja ja villiintyneitä kissoja.

Osa kissoista päätyy löytöeläintaloon, koska omistaja ei halua enää pitää perheessä ollutta kissaa.

Hämeenlinnalaisen kissakoti Kattilan vapaaehtoistyöntekijä Mikaela Holmberg kertoo, että ihmisten syyt luopua lemmikistään ovat moninaisia. Osa johtuu omistajan ajattelemattomuudesta.

”Kun ihminen ottaa kissan, hänellä voi olla mielessään aika tarkkaan, että minkälainen kissan pitää olla ja miten se täytyy käyttäytyä. Jos odotukset eivät sitten täytykään, jotkut luopuvat kissastaan.”

Kissakoti Kattilassa on tällä hetkellä noin 75 kissaa. Määrä kasvaa kesän lopussa, kuten muuallakin Suomen löytöeläintaloissa.

”Niitä tulee meille ympäri vuoden, mutta kesän jäljiltä on aina odotettavissa kissatulva. Kissanpentuhan on ihana ja helppo ottaa, mutta pitäisi ymmärtää, että kissa kasvaa aikuiseksi. Kun eläimen ottaa, mukana tulee vuosien vastuu.”

Löytöeläintalojen tarkoituksena ei ole vain pelastaa eläimiä akuutista hädästä, vaan etsiä niille myös uusi koti. Kattilastakin voi saada elämäänsä kaveriksi kissan, jos täyttää tietyt ehdot.

”Meillä on aika tarkat ehdot, joista pidetään kiinni eläimen parhaaksi. Kun ottaa meiltä kissan, sitoutuu esimerkiksi hoidattamaan sitä eläinlääkärissä tarpeen vaatiessa sekä ottamaan rokotukset”, Holmberg kertoo.

”Emme myöskään anna kissaa itsenäisesti ulkoilevaksi. Kattilan kissoista menee myös pieni maksu, mikä ehkä karsii hätäisimmät.”

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY:n vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist sanoo, että nykyään ei pitäisi puhua enää kesäkissaongelmasta.

”Kesäkissastahan tulee mieleen, että eläin otetaan kesämökille ja hylätään syksyllä yksikseen. Nykyään kyse on ylipäätään kodittomien kissojen ongelmasta.”

Lindqvistin mukaan ongelman kokoluokka on huomattava. SEY:n 41 jäsenyhdistyksen vapaaehtoisten ja eläinsuojeluneuvojien työmäärästä huomattava osa menee kissoihin liittyvien asioiden parissa.

”SEY:n varovaisenkin arvion mukaan vuositasolla vähintään 20 000 kissaa päätyy löytöeläintaloihin tai kuolee luontoon.”

Kaupunkilaiselle kissafanille maaseudun todellisuus villiintyneiden kissapopulaatioiden suhteen voi tulla yllätyksenä.

”Suhtautuminen kissaan on hyvin kahtiajakautunutta, meillä on ikään kuin kaksi eri kissaa”, Lindqvist pohtii.

”Monista lemmikkeinä olevista kissoista pidetään todella hyvää huolta, ne saavat terveydenhuoltoa ja virikkeitä. Sitten on maaseudun puolivilli hyötyeläimeksi ajateltu mutta joskus haittaeläimeksi päätyvä kissa, joka lisääntyy usein villeiksi kissapopulaatioiksi. Niissä kissat ovat sisäsiittoisia ja sairaita.”

Kodittomien kissojen ongelman ratkaisemiseen tarvitaan Lindqvistin mukaan viranomaisten, lainsäädännön ja järjestöjen yhteistyötä. Eläinsuojelulakiin tulisi saada kissoille pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti.

”Vapaana ulkoilevien kissojen pitäisi olla leikattuja, ja taajamissa kissat eivät saisi ulkoilla vapaasti lainkaan. Keinoja on varmasti useita, näillä voisi lähteä liikkeelle”, Lindqvist sanoo.

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry:llä on parhaillaan menossa Turvasiru tutuksi -kesäkiertue, jossa lemmikkejä sirutetaan ja rekisteröidään.

Kissojen oikeuksia säätelee kolme lakia

 Metsästyslaki kieltää seuraeläimeksi otetun kissan heitteillejätön.

 Metsästyslain mukaan maanomistaja voi tappaa villiintyneen kissan, mutta yksin liikkuva kissa ei ole sama asia kuin villiintynyt kissa. Villiintynyt yksilö esimerkiksi hankkii kaiken ravintonsa luonnosta.

 Järjestyslain mukaan kissaa voi pitää vapaana muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

 Myös eläinsuojelulaki kieltää kissan heitteillejätön. Lain mukaan lemmikkiä ei saa jättää hoidotta tai hylätä. Vapaana ulkoileva kissa ei ole sama asia kuin heitteille jätetty kissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kissat
 • Eläimet
 • Lemmikkieläimet
 • Jukka Vuorio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  6. 6

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  9. 9

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  10. 10

   Hei ihan tavallinen isä, sinä olet ihmeellinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää