Valikko
Kaupunki

Kesä on kiireistä aikaa löytöeläintaloille – ”Odotettavissa aina kissatulva”

Löytöeläintalot täyttyvät ympäri vuoden, ja kesän loppu on pahinta aikaa.

Kissoja on jo vuosien ajan nähty aivan kaikkialla. Monet netin suosituimmista videoista kertovat kissojen kommelluksista, ja ympäri maailmaa järjestetään kissavideofestivaaleja. Kissoja tulee vastaan vaatteiden ja kankaiden kuoseissa, mainoksissa ja lehtien sivuilla.

Kissojen jättisuosio ei kuitenkaan näy löytöeläintalojen todellisuudessa. Suomen löytöeläintaloihin päätyy vuosittain noin 10 000 kissaa. On kodittomia kissoja, heitteille jätettyjä kissoja ja villiintyneitä kissoja.

Osa kissoista päätyy löytöeläintaloon, koska omistaja ei halua enää pitää perheessä ollutta kissaa.

Hämeenlinnalaisen kissakoti Kattilan vapaaehtoistyöntekijä Mikaela Holmberg kertoo, että ihmisten syyt luopua lemmikistään ovat moninaisia. Osa johtuu omistajan ajattelemattomuudesta.

”Kun ihminen ottaa kissan, hänellä voi olla mielessään aika tarkkaan, että minkälainen kissan pitää olla ja miten se täytyy käyttäytyä. Jos odotukset eivät sitten täytykään, jotkut luopuvat kissastaan.”

Kissakoti Kattilassa on tällä hetkellä noin 75 kissaa. Määrä kasvaa kesän lopussa, kuten muuallakin Suomen löytöeläintaloissa.

”Niitä tulee meille ympäri vuoden, mutta kesän jäljiltä on aina odotettavissa kissatulva. Kissanpentuhan on ihana ja helppo ottaa, mutta pitäisi ymmärtää, että kissa kasvaa aikuiseksi. Kun eläimen ottaa, mukana tulee vuosien vastuu.”

Löytöeläintalojen tarkoituksena ei ole vain pelastaa eläimiä akuutista hädästä, vaan etsiä niille myös uusi koti. Kattilastakin voi saada elämäänsä kaveriksi kissan, jos täyttää tietyt ehdot.

”Meillä on aika tarkat ehdot, joista pidetään kiinni eläimen parhaaksi. Kun ottaa meiltä kissan, sitoutuu esimerkiksi hoidattamaan sitä eläinlääkärissä tarpeen vaatiessa sekä ottamaan rokotukset”, Holmberg kertoo.

”Emme myöskään anna kissaa itsenäisesti ulkoilevaksi. Kattilan kissoista menee myös pieni maksu, mikä ehkä karsii hätäisimmät.”

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY:n vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist sanoo, että nykyään ei pitäisi puhua enää kesäkissaongelmasta.

”Kesäkissastahan tulee mieleen, että eläin otetaan kesämökille ja hylätään syksyllä yksikseen. Nykyään kyse on ylipäätään kodittomien kissojen ongelmasta.”

Lindqvistin mukaan ongelman kokoluokka on huomattava. SEY:n 41 jäsenyhdistyksen vapaaehtoisten ja eläinsuojeluneuvojien työmäärästä huomattava osa menee kissoihin liittyvien asioiden parissa.

”SEY:n varovaisenkin arvion mukaan vuositasolla vähintään 20 000 kissaa päätyy löytöeläintaloihin tai kuolee luontoon.”

Kaupunkilaiselle kissafanille maaseudun todellisuus villiintyneiden kissapopulaatioiden suhteen voi tulla yllätyksenä.

”Suhtautuminen kissaan on hyvin kahtiajakautunutta, meillä on ikään kuin kaksi eri kissaa”, Lindqvist pohtii.

”Monista lemmikkeinä olevista kissoista pidetään todella hyvää huolta, ne saavat terveydenhuoltoa ja virikkeitä. Sitten on maaseudun puolivilli hyötyeläimeksi ajateltu mutta joskus haittaeläimeksi päätyvä kissa, joka lisääntyy usein villeiksi kissapopulaatioiksi. Niissä kissat ovat sisäsiittoisia ja sairaita.”

Kodittomien kissojen ongelman ratkaisemiseen tarvitaan Lindqvistin mukaan viranomaisten, lainsäädännön ja järjestöjen yhteistyötä. Eläinsuojelulakiin tulisi saada kissoille pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti.

”Vapaana ulkoilevien kissojen pitäisi olla leikattuja, ja taajamissa kissat eivät saisi ulkoilla vapaasti lainkaan. Keinoja on varmasti useita, näillä voisi lähteä liikkeelle”, Lindqvist sanoo.

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry:llä on parhaillaan menossa Turvasiru tutuksi -kesäkiertue, jossa lemmikkejä sirutetaan ja rekisteröidään.

Kissojen oikeuksia säätelee kolme lakia

 Metsästyslaki kieltää seuraeläimeksi otetun kissan heitteillejätön.

 Metsästyslain mukaan maanomistaja voi tappaa villiintyneen kissan, mutta yksin liikkuva kissa ei ole sama asia kuin villiintynyt kissa. Villiintynyt yksilö esimerkiksi hankkii kaiken ravintonsa luonnosta.

 Järjestyslain mukaan kissaa voi pitää vapaana muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

 Myös eläinsuojelulaki kieltää kissan heitteillejätön. Lain mukaan lemmikkiä ei saa jättää hoidotta tai hylätä. Vapaana ulkoileva kissa ei ole sama asia kuin heitteille jätetty kissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kissat
 • Eläimet
 • Lemmikkieläimet
 • Jukka Vuorio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  5. 5

   BBC: Tukihuijari väitti, ettei pysty kävelemään yli 50 metriä – kiipesi Kilimanjarolle ja voitti triathlonin

  6. 6

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

  7. 7

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  8. 8

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää