Kaupunki

Yhä harvempi teini kantaa kaljakassia päättäjäisviikonloppuna –lastensuojeluilmoitusten määrä vähentynyt rajusti

Yhä useampi nuori näyttää poliisin havaintojen mukaan ymmärtäneen sen, että hauskanpito on mahdollista ilman ”hirveiden lärvien vetämistä”.

”Ne nuoret, jotka viettävät päättäjäisiä tai muuten viikonloppua ilman alkoholia, eivät ole enää kummajaisia tai poikkeuksia”, kertoo komisario Johanna Guessous Helsingin poliisilaitokselta.

Kaljakassit, halvat viinit ja vanhempien viinakaapista vohkitut väkijuomat eivät ole toki täysin kadonneet alaikäisten käsistä, mutta niiden suosion lasku näkyy lastensuojeluilmoitusten ja alaikäisille annettujen rikesakkojen määrien selvässä vähentymisessä.

Kun vielä vuonna 2012 Helsingissä tehtiin koulujen päättäjäisviikonloppuna 460 lastensuojeluilmoitusta, oli lukema viime vuonna enää 246. Alaikäisille lähinnä alkoholin hallussapidon vuoksi annettujen rikesakkojen määrä laski puolestaan samalla aikavälillä 439:stä 207:ään.

Lukemat ovat vieläkin suuria, mutta Guessous pitää kehityssuuntaa hyvänä.

Mikä saa yhä useamman nuoren valitsemaan selväpäisyyden humalassa heilumisen sijasta? Kyse on tuskin pelkästä valistuksen osumisesta ja uppoamisesta.

Selitys ei ole Guessousin mukaan sekään, että poliisi olisi vähentänyt partiointiaan nuorten seassa.

”Valvonta on ollut viime vuosina vähintäänkin samantasoista kuin aiemmin.”

Guessousin mukaan änkyräkänni on menettänyt paikkansa muodikkaana ja tavoittelemisen arvoisena asiana.

”Toivon, että nuoret ovat nykyisin fiksumpia kuin me olimme nuorina. Toivottavasti on tajuttu se, että hauskaa voi pitää muutenkin kuin vetämällä hirveät lärvit.”

Guessous arvelee alkoholin muuttuneen aiempaa vähemmän teinejä kiinnostavaksi siitäkin syystä, että hyvinvointia ja itsestään huolehtimista arvostetaan koko ajan enemmän. Tämä näkyy esimerkiksi viime vuodet vallinneessa fitnessbuumissa.

”Jos urheilee vakavissaan, niin kovinkaan suuri alkoholinkäyttö ei tietysti sovi siihen.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime vuonna toteuttamassa kouluterveyskyselyssä enää neljä prosenttia nuorista kertoi käyttävänsä alkoholia viikoittain.

Prosenttiosuus oli tuplasti suurempi, kun samaa asiaa kysyttiin koko Suomen 8.- ja 9.-luokkalaisilta kymmenen vuotta sitten.

Samansuuntainen kehitys näkyy myös ”tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa” olevien kohdalla. Vuonna 2015 kymmenen prosenttia vastaajista kertoi tekevänsä niin.

Huumekokeilujen määrä on sen sijaan THL:n kyselyn mukaan kasvanut kymmenessä vuodessa muutamalla prosenttiyksiköllä kahdeksaan prosenttiin.

Poliisi ole kuitenkaan Guessousin mukaan havainnut ainakaan päättäjäisvalvonnan yhteydessä, että nuoret olisivat vaihtaneet laajana rintamana alkoholinkäytön esimerkiksi kannabiksen polttamiseen.

Helsingin poliisi valvoo perinteiseen tapaan tehostetusti nuorten päihteidenkäyttöä koulujen päättäjäisviikonloppuna perjantaina ja lauantaina.

Lisäksi poliisi toivoo, että myös kesälomille säntäävien nuorten vanhemmat partioisivat juhlapaikoilla tai vähintään pysyisivät tilanteen tasalla siitä, missäpäin ja minkälaisessa kunnossa oma lapsi kulkee.

Nuorisoa on kerääntynyt juhlistamaan päättäjäisviikonloppua Helsingissä perinteisesti muun muassa Sinebrychoffin puistoon ja Hietaniemen uimarannalle.

Viime vuonna väkeä vetivät myös esimerkiksi Mustikkamaa ja Paloheinän huippu.

Rasismi ja humalaiset pelottavat

Katukuvassa näkyvä poliisi lisää nuorten mielestä viihtyvyyttä. Helsingin kaupungin viime vuonna tekemän turvallisuustutkimuksen mukaan vajaat 60 prosenttia 15–24-vuotiaista nuorista uskoo poliisipartioiden ja vartijoiden näkyvyyden lisäämisen parantavan viihtyvyyttä hieman tai melko paljon.

Samaa mieltä on myös 16-vuotias Jonne Kangas.

”Kamppi, Rautatieasema ja muu ydinkeskustan alue on turvallista seutua, koska poliiseja ja järjestyksenvalvojia näkyy aktiivisesti katukuvassa. Heidän läsnäolonsa on tärkeää.”

Vantaan kaupungin projektityöntekijä Niina Koski Nuorisotyö raiteilla -hankkeesta toivoo, että turvakameroiden ja järjestyksenvalvojien läsnäolo loisi nuorille turvallisuuden tunnetta. Turvattomuuden tunteeseen yritetään vaikuttaa myös jalkautuvalla nuorisotyöllä.

”Jalkautuvalle nuorisotyölle on erityisesti tarvetta iltaisin, loma-aikoina ja juhlapyhinä, kuten vappuna sekä koulujen päättäjäisten aikaan”, Koski sanoo.

Turvallisuustutkimuksen mukaan reilu puolet nuorista kokee, että vapaaehtoistoiminnan lisääminen viikonloppuisin parantaa turvallisuutta ja viihtyvyyttä nuorten keskuudessa hieman tai melko paljon.

Vaikka koulutetut aikuiset tuovat nuorille turvaa kaupungilla, aiheuttavat aikuiset myös turvattomuuden tunnetta.

”Saan nuorilta palautetta, että etenkin päihtyneet aikuiset luovat turvattomuuden tunnetta”, sanoo Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio.

Alkoholin nauttiminen julkisella paikalla häiritsee nuoria vähemmän kuin muita ikäryhmiä, mutta sekavasti käyttäytyvät ihmiset häiritsevät lähemmäs 60 prosenttia nuorista. Noin puolet kyselyyn vastanneista nuorista oli sitä mieltä, että alkoholin käytön tarkempi valvonta julkisilla paikoilla parantaisi hieman tai melko paljon turvallisuutta.

Itähelsinkiläinen, 16-vuotias Valtteri Heinonen on Laition kanssa samoilla linjoilla.

”Turvallisuuden tunne riippuu ihan alueesta. Esimerkiksi Kiasman puistossa alkoholia kulutetaan runsaasti ja tappeluita syntyy paljon. Päihdekulttuuri aiheuttaa vaaratilanteita, aikuisten keskuudessa yleensä enemmän kuin nuorten.”

Oliver Vistal, 16, ei osaa nimetä yksittäistä asiaa, mistä turvattomuuden tunne johtuu.

”En oikein osaa sanoa, miksi minulla on turvaton olo. Se myös riippuu vuorokauden ajasta. Jos olen menossa kotiin Stadista yöllä tai illalla, on vähän ahdistavaa, kun kohtaan humalaisia. Myös rasisteja on jossain määrin, ja julkisissa huudeltu rasistisia kommentteja.”

Laition mukaan Helsinki ei ole kaikille nuorille tasa-arvoisesti turvallinen.

”Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ja maahanmuuttajanuoret kokevat enemmän uhkatilanteita kuin muut. Turvattomuuden tunnetta lisää se, etteivät läsnä olevat aikuiset puutu häirintään.”

Astrid Wilénin, 15, ja Miina Storbjörkin, 16, mukaan muut ihmiset tekevät kaupungista turvallisen.

”Helsinki on turvallinen aina, kun sinulla on ihmisiä ympärilläsi. Jos olet yksin ja kanssaihminen haluaa sinulle pahaa, et ole turvassa”, Wilén sanoo.

”Stadissa on turvallista liikkua ilta-aikaan siellä, missä on ihmisiä”, Storbjörk toteaa.

Nuorisotoimenjohtaja Laitio painottaa, että Helsinki on muuttunut viime vuosina turvallisemmaksi, niin nuorten kuin aikuisten näkökulmasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuoret
 • alkoholin haitat
 • Alkoholi
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   Kaksi kolmesta suomalaisesta jää asumaan kotiseudulleen, mutta Helsingissä pysyy vain puolet – Kartta näyttää, mistä suomalaiset karkaavat ja minne he jäävät

  7. 7

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  8. 8

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  9. 9

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  10. 10

   Länsimetro oy pitää metroa valmiina ja haluaisi luovuttaa sen pois käsistään – HKL:n mukaan metrossa on vielä ”paljon petrattavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  9. 9

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Cristiano Ronaldo jälleen vahvoilla maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi
  3. Hotelli Kämpin salissa järjestetään ensi viikolla Venäjän-mielisten tilaisuus ”hybridiuhkista ja Donbassin tulevaisuudesta” – Hotelli ei halua kommentoida
  4. Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?
  5. Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta
  6. Triathlonisti Kaisa Salilta yllättävä paljastus – pudottaa painoaan kauden tärkeimpiin kilpailuihin: ”En muulloinkaan syö mitä sattuu”
  7. Päästöskandaali ja kartelliepäilyt ravistelevat Saksan autoteollisuutta – HS haastatteli Daimlerin pääjohtajaa ja kysyi, miksi meidän pitäisi uskoa autonvalmistajien lupauksia
  8. Intia käyttää paprikasumutetta ja tainnutuskranaatteja estääkseen rohingya-muslimien pääsyn rajan yli
  9. Tunti sitten
  10. Migrin mukaan turvapaikanhakijoiden itsemurhayritykset ovat harvinaisia – ”Usein on kyse enemmänkin mielenosoittamisesta”
  11. Nord Stream 2 jätti lupahakemukset Suomen viranomaisille – Itämeren uuden kaasuputken on määrä olla valmis vuoden 2019 lopussa
  12. Brexit-todellisuus on pehmittänyt Theresa Mayta, mutta yksityiskohdat ovat yhä kadoksissa – Miten Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet tulevaisuudessa taataan?
  13. Näytä lisää