Valikko
Kaupunki

Linnunpoikasia ”pelastavat” ihmiset työllistävät Helsingin pelastuslaitosta – ”Jättäkää eläimet rauhaan”

Poikasia ei kannattaisi ottaa syliin, luonnonsuojeluliitto sanoo.

Ullanlinna. Linnunpoikasia maasta ”pelastavat” ihmiset työllistävät Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikköä. Soittoja maassa olevista linnunpoikasista tulee päivittäin kymmeniä, kertoo eläinpelastusyksikön ylipalomies Jari Pellinen.

”Koko ajan on ilmoituksia jonossa, emme ehdi tekemään mitään muuta. Äsken tuli ilmoitus lokista, jonka siipi on rikki. Menimme paikalle ja siellä oli lokki, jonka siipien suojissa olivat poikaset. Ihan oli lintu työn touhussa eikä siivessä ollut mitään vikaa.”

Pellisen mukaan soittoja erikoisesti käyttäytyvistä linnuista ja linnunpoikasista alkaa tulla yleensä kesän alussa. Soittoryöppy kestää kolmisen viikkoa, Pellinen arvio.

Yleensä soittajat kertovat löytäneensä linnunpoikasen maasta. Suuri osa soittajista on Pellisen kokemuksen mukaan ottanut poikasen syliinsä suojellakseen sitä.

”Yksi soittaja oli löytänyt poikasen metsästä, sen linnun omasta ympäristöstä. Siellä se olisi ollut parhaimmassa suojassa puiden, pensaiden ja ruohon keskellä.”

Tosiasiassa maasta löytyvä linnunpoikanen on ollut todennäköisesti tekemässä lentoharjoituksia ja pudonnut maahan kesken kaiken.

”Se tavallaan kuuluu asiaan. Linnut eivät osaa heti lentää, sitä pitää opetella. Konttaahan ihmislapsikin. Eikä meidän lapsia käy jättiläispulu ottamassa suojiinsa, että tässä on varmaan jotain vikaa kun se ei kävele”, Pellinen kuvailee.

”Tämä on hirveän vaikea asia. Pienet linnunpoikaset ja niiden emot pitäisi kiertää kaukaa”, Pellinen vetoaa. ”Sekä kaupungissa elävät linnut että metsässä pesivät linnut pärjäävät ihan hyvin niin kauan, kun me ihmiset jätämme ne rauhaan.”

Soittoja tulee myös paljon keväisin Suomen luonnonsuojeluliittoon. Soittajat ovat yleensä huolissaan linnuista, niiden poikasista tai nisäkkäiden poikasista.

”Ihmiset saattavat soittaa paikallaan nököttävästä kaninpoikasesta, vaikka poikasen emo on todennäköisesti palaamassa takaisin poikasen luo. Hyvää tarkoittavat ihmiset saattavat tuoda hankaluuksia eläinten elämään tietämättään.”

Linnunpoikasten kohdalla syliin ottaminen ja sen siirtäminen muualle voi johtaa poikasen kannalta ikäviin seurauksiin. Jos poikasta ei kuulu takaisin, saattaa emo hylätä sen, eikä lentotaitojaan harjoitteleva poikanen selviä yksin luonnossa.

”Emo saattaa etsiä sitä jonkin aikaa, mutta ei loputtomiin”, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen. Lintu ei kuitenkaan hylkää poikastaan vain siksi, että se on ollut ihmisen sylissä.

”Tämä puhe ihmisen hajun tarttumisesta on osittain ylitulkintaa. Se pitää paikkansa enemmän siinä vaiheessa kun linnulla on munia.”

Linnunpoikanen kannattaa siis ehdottomasti palauttaa takaisin paikalle, mistä se on löydetty, neuvoo Nieminen. ”Jos poikanen katoaa vaikka pariksi päiväksi, mahdollisuudet pelastumiseen tietysti heikkenevät.”

Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö ei yleensä ryhdy toimiin maahan pudonneita linnunpoikaisia koskevissa ilmoituksissa.

”Yleensä kehotan soittajaa viemään linnun heti takaisin sinne mistä sen löysikin. Siitä on vain haittaa, että me menemme paikan päälle sekoittamaan tilannetta entisestään”, Pellinen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Cityeläimet
 • Linnut
 • citykani

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  6. 6

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  7. 7

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  8. 8

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  10. 10

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää