Kaupunki

Tuhat toisluokkalaista on jäämässä syksyllä ilman iltapäiväkerhopaikkaa

Poliitikot jättivät valtuustoaloitteen iltapäiväkerho­paikkojen lisäämiseksi Helsingissä.

Noin tuhat helsinkiläistä toisluokkalaista on ensi syksynä jäämässä ilman iltapäiväkerhopaikkaa. Koulujen, järjestöjen, seurakuntien ja yksityisten tahojen järjestämään iltapäivätoimintaan haki kaikkiaan 6 600 lasta, mutta paikkoja on järjestetty vain 5 500 lapselle.

Suurista valtuustoryhmistä vasemmistoliitto ilmoitti keskiviikkoiltana, ettei se tule hyväksymään ratkaisua. Aiheesta jätettiin kaupunginvaltuuston kokouksessa myös valtuustoaloite, jossa vaaditaan kaupungilta toimia iltapäiväkerhopaikkojen lisäämiseksi. Yrjö Hakanen (skp) oli kerännyt aloitteeseen allekirjoituksen kaikkien valtuustoryhmien edustajilta.

”Kyllä kaikille ykkös- ja kakkosluokkalaisille pitää olla iltapäiväkerhopaikka”, vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Veronika Honkasalo sanoo.

Puute iltapäiväkerhopaikoista johtuu kaupungin säästötoimenpiteistä.

”Opetusviraston budjetti on vedetty äärimmäisen tiukalle. Toivoisin tietenkin, että tähän löytyisi joku ratkaisu”, opetuslautakunnan jäsen Ville Jalovaara (sd) sanoo.

Opetusvirasto lupaa, että iltapäiväkerhopaikka löytyy paikkapulasta huolimatta kaikille niille toisluokkalaisille, joilla on tarve erityiselle tuelle. Honkasalo kertoo kuitenkin saaneensa yhteydenoton esimerkiksi diabetesta sairastavan lapsen vanhemmalta, jonka lapsi oli jäänyt ilman iltapäiväkerhopaikkaa.

”Ei sellaisia lapsia, jotka tarvitsevat erityistä tukea, voi jättää yksin koulun jälkeen”, Honkasalo sanoo.

Jalovaara kehottaa tällaiseen tilanteeseen joutuneiden lasten vanhempia olemaan yhteydessä opetusvirastoon.

HS:n tietojen mukaan iltapäiväkerhopaikkoja on jaettu arpomalla samanarvoisten hakemusten kesken.

Myös kokoomuksen valtuustoryhmän johtaja Lasse Männistö pitää valitettavana sitä, että osa lapsista on jäämässä ulos iltapäiväkerhoista. Männistö kuitenkin korostaa säästöjen tarvetta. Iltapäiväkerhoista säästämällä on hänen mukaansa voitu suojella varsinaista opetusta leikkauksilta.

”Opetuksesta leikkaaminen olisi huonompi ratkaisu. Vaihtoehdot arvioidaan vielä lautakunnassa”, Männistö sanoo.

Kielteiset iltapäiväkerhopäätökset lähtivät postin mukana vastaanottajille viime perjantaina. Myönteiset päätökset kaupunki lähettää viimeistään tämän kuun lopussa.

Iltapäiväkerhojen lisäksi kaupunki järjestää pienille koululaisille iltapäivätoimintaa leikkipuistoissa. Osassa leikkipuistoista on käytössä myös sisätiloja, mutta toiminta on iltapäiväkerhoja vähemmän ohjattua. Tämän takia iltapäivätoiminta leikkipuistoissa tulee myös kaupungille huomattavasti halvemmaksi.

Vihreiden valtuustoryhmän johtajan Otso Kivekkään mukaan vihreissä toivotaan, että kaikille lapsille löytyisi joko iltapäiväkerhopaikka tai leikkipuistopaikka.

”Suuri osa kakkosluokkalaisista ei edes haluaisi iltapäiväkerhoon. Monet ovat mieluummin leikkipuistoissa, joissa voi leikkiä itsenäisemmin. Mutta sen, laitetaanko lapsi iltapäiväkerhoon, pitäisi tietysti silti olla vanhempien päätettävissä”, Kivekäs sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Iltapäiväkerho
 • Helsinki
 • Peruskoulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  7. 7

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  8. 8

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Joskus kannattaa olla vähän rajoittunut – Omien rajojensa kunnioittaminen on edellytys sille, että on ”hyvä sängyssä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää