Valikko
Kaupunki

Länsimetro viivästyy jopa kuukausia – nykyiset bussilinjat loppuvat silti

”Siellä on valvontajärjestelmiin liittyviä riskejä”, sanoo Länsimetro-yhtiön toimitusjohtaja Matti Kokkinen. Aloittamisaikaa ei nyt ennakoida.

Helsingistä Espooseen kulkevan länsimetron aloittaminen viivästyy. Viive voi kestää jopa kuukausia. Ongelmat liittyvät metron turvallisuusjärjestelmien testaamiseen.

”Siellä on valvontajärjestelmiin liittyviä riskejä”, sanoo Länsimetro-yhtiön toimitusjohtaja Matti Kokkinen.

Metron liikenteen piti alkaa 15. elokuuta. Kokkisen mukaan se on ”ylivoimainen haaste”.

Kokkinen ei nyt anna tarkkaa aika-arviota metron aloittamiselle. Helsingin seudun liikenteen HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok) on siinä käsityksessä, että kyse on useiden kuukausien viivästyksestä.

Metron myötä lopetettaviksi suunnitellut bussilinjat Helsingin keskustaan loppuvat joka tapauksessa 15. elokuuta.

Ongelmat tulivat ilmi, kun Otaniemen asemalla alettiin testata tiedon kulkua aseman ja valvomon välillä mahdollisen hätätilanteen sattuessa. Tieto ei kulkenut toivotusti, ja samalla osoittautui, että testaukset vievät odotettua pidemmän ajan.

Otaniemi oli ensimmäinen asema, jolla testejä tehtiin.

Isoksi kysymykseksi jää nyt, millä kyydillä metron vaikutusalueelta syksyn tullen kuljetaan Helsinkiin.

”Alamme nyt suunnitella Espoon ja Lauttasaaren bussilinjastoa tämän mahdollisesti kuukausia kestävän poikkeustilanteen mukaiseksi”, muotoilee Helsingin seudun liikenteen HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi tiedotteessa.

Metron käyttöönoton piti mullistaa Espoon joukkoliikenne siten, että Helsingin Kamppiin kulkevat bussilinjat korvattaisiin pitkälti syöttöliikenteellä metroasemille. Samanlainen järjestely on ollut tulossa Helsingin Lauttasaareen.

Rihtniemen mukaan Etelä-Espoosta ja Lauttasaaresta pääsee jatkossakin bussilla Kamppiin, mutta liikenne ei jatku samassa laajuudessa kuin nyt.

”Varaudumme väliaikaiseen liikenteeseen ja selvittelemme ensi viikolla asiaa liikennöitsijöiden kanssa”, Rihtniemi kertoo.

Käytännössä matkustajat joutuvat todennäköisesti jatkamaan metroasemilta Helsinkiin bussilla. Mistä busseja saadaan ja mitä reittejä ne ajavat, se on nyt selvittelyn alla.

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markus Torkki (kok) sai perjantaina illansuussa puhelimitse tiedon länsimetron ongelmista.

”Tämä on erittäin ikävä uutinen, ja nyt täytyy nopeasti saada lisätietoa siitä, mistä on kyse”, Torkki sanoo.

”Tähän asti olemme olleet erittäin luottavaisia siihen, että liikenne alkaa 15.8. Nyt harmittaa eniten niiden ihmisten puolesta, joita metron pitäisi palvella.”

HS:n tietojen mukaan metroliikenteen viivästymisestä on huhuttu Espoossa jo pitkään, mutta mitään virallista tietoa ei ole tullut.

”Miksi tästä kerrotaan vasta nyt”, ihmettelee kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Maria Guzenina (sd).

Häntä huolestuttavat viivästyksen aiheuttamat kustannukset sekä se, miten liikenne Helsingin keskustaan syksyllä järjestetään.

”Odotan täyttä selvitystä maanantain valtuuston kokoukseen mennessä”, Guzenina sanoo.

Helsingin seudun liikenne aloitti jo toukokuussa varautumisen länsimetron ”alkuvaiheen häiriöihin” pyytämällä bussiliikennöitsijöiltä tarjouksia metroa korvaaville bussireiteille. Reitit kulkisivat Kampista Tapiolaan, Otaniemeen, Matinkylään ja Lauttasaareen.

HS:n tietojen mukaan eri yhtiöiltä on kyselty useita kymmeniä busseja.

Esimerkiksi Nobina-bussiyhtiöltä tiedusteltiin muutama viikko sitten pariakymmentä bussia korvaamaan metron mahdollista viipymistä. Silloin puhuttiin varautumisesta yhden kuukauden viipeeseen.

”Ilmassa oli kyllä keskustelua, että siinä saattaisi mennä pidempäänkin”, sanoo Nobina Finlandin toimitusjohtaja Tom Ward.

Ainakaan Nobina ei tällä tietoa aja metroa korvaavia reittejä, sillä neuvottelut kariutuivat hintaan, Ward kertoo. Sen sijaan yhtiö aloittaa syöttöliikenteen metroasemille 15. elokuuta aivan kuten se on HSL:n kanssa sopinut.

Torstaina HSL esitti, että matkalippujen hintoja korotettaisiin keskimäärin 5,5 prosenttia. Suurin yksittäinen kustannuksia nostava tekijä on länsimetron liikennöinnin alkaminen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Länsimetro
 • Metroliikenne
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää