Valikko
Kaupunki    |   HS-analyysi

Päiden vaatiminen vadille voi tuntua kivalta, mutta se ei edistä länsimetron avaamista

Yksi jos toinenkin poliitikko on ennättänyt vaatia Länsimetron toimitusjohtajan Matti Kokkisen ja metroyhtiön koko hallituksen erottamista.

Yksi jos toinenkin poliitikko on viime päivinä ennättänyt vaatia Länsimetro Oy:n toimitusjohtajan Matti Kokkisen ja metroyhtiön koko hallituksen erottamista. Vaatimukset ovat ymmärrettäviä, koska ilmoitus avajaisten lykkääntymisestä kaksi kuukautta ennen H-hetkeä on osoitus melkoisesta epäonnistumisesta metro-organisaatiossa.

Mietitäänpä tovi, miten avainhenkilöiden välitön vaihto vaikuttaisi tässä vaiheessa.

Uuden toimitusjohtajan voi valita Länsimetron hallitus, joka pitäisi siis olla olemassa. Jos hallitus vaihdetaan, uuden kokoonpanon nimitykset kulkevat Helsingin ja Espoon luottamuselinten läpi.

Hallituksessa istuvat tällä hetkellä Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo, Helsingin liikennelaitoksen toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski, espoolaiset valtuutetut Jyrki Kasvi (vihr), Kimmo Oila (kok) ja luottamushenkilö Pekka Vaara (sd), Helsingin kansliapäällikkö Tuula Saxholm sekä Espoon rahoitusjohtaja Ari Konttas.

Virkamiesnimitykset voisivat syntyä melko nopeasti, koska kaupunkien hallinnossa voidaan valita sopivat uhrit kaupunginjohtajien nimityksillä. Sen sijaan poliitikkojäsenet jokainen ryhmä valitsee itse omassa tahdissaan.

Yleisen elämänkokemuksen perusteella voi laskea, että uusi hallitus voisi olla toimintavalmis lomakauden jälkeen elokuun alussa. Hallituksen erottamista ja uuden valintaa varten pitäisi kutsua myös yhtiökokous koolle.

Vanha hallitus voi tietysti valita uuden toimitusjohtajan, jos sen harkintakykyyn tässä asiassa luotetaan. Uusi toimitusjohtaja voisi nopeimmin löytyä metroyhtiön omista riveistä, kenties joku nykyisistä viidestä projektipäälliköstä, jotka ovat jo perehtyneet hankkeeseen useiden vuosien ajan.

On kuitenkin aivan eri asia, tyydyttäisikö tällainen toimitusjohtajanimitys Espoon ja Helsingin raivostuneita luottamushenkilöitä.

Jos toimitusjohtajaksi halutaan metroyhtiöstä riippumaton ammattilainen, nimitykseen menee useita kuukausia. Päteviä ammattilaisia on kuitenkin rajallinen määrä. Metroasiantuntemusta on kasvatettu niissä konsulttiyhtiöissä, joiden toiminta nyt on muutenkin luupin alla.

Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että jos poliitikot nyt valitsevat äänestäjien edessä poseeraamisen ja topakkana esiintymisen, homma seisoo kauan. Ennen kuin uudet tekijät saavat tilanteen haltuunsa kuluu useita kuukausia.

Mutta espoolaisille joukkoliikenteen käyttäjille metroliikenteen nopea aloitus on kuitenkin todella kriittinen asia. Elokuun puolivälissä loppuvat nykyiset sopimukset suorista bussiyhteyksistä Espoosta Kampin terminaaliin. Niitä ei voida kilpailuttamatta jatkaa, ja kilpailuttamista ei ennätetä tehdä.

Bussireittien määrä putoaa nykyisestä 90:stä 35:een. Liikennekaaoksen todennäköisyys on ilmeinen. Järjestelmän pitäisi mahdollisimman nopeasti pystyä vastaamaan, miten nöykkiöläinen pääsee ensi syksynä töihin.

Helsingin seudun liikenne (HSL) on jo varotoimena koonnut 50 bussin reservin. Reserviä olisi koottu, vaikka olisi ollut taivaallinen varmuus metroliikenteen alkamisesta sovitusti. Kehäradan aloitus opetti liikennesuunnittelijat siihen, että käynnistysvaiheessa voi ilmetä poikkeustilanteita, jolloin busseja tarvitaan.

HSL etsii parhaillaan lisää autoja parin kuukauden poikkeusliikennettä varten. Kaikkia nykyisiä linjoja ei yritetä korvata, vaan puhutaan noin 90 bussin laajuisesta liikenteestä.

Monista reiteistä on tulossa vaihdollisia ja mutkikkaita. Länsimetron viivästys vaikuttaa 200 000 ihmisen matkoihin.

Olisi toivottavaa, että asianosaisten kaikki liikenevä tarmo keskitettäisiin tavallisten ihmisten kannalta olennaiseen: Miten metroliikenne saadaan nopeimmin avattua.

Sen jälkeen voidaan keskittyä päiden katkomiseen kaikessa rauhassa.

Oikaisu kello 15.37: Korjattu Länsimetro Oy:n hallituksen jäsenen Pekka Vaaran (sd) titteliksi valtuutetun sijasta luottamushenkilö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Länsimetro
 • Espoo
 • Helsinki
 • Joukkoliikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää