Valikko
Kaupunki

Vihdin ampumista tutkitaan murhana – näin poliisisurman tapahtumat etenivät

Poliisi kuoli myöhään perjantai-iltana ammuskelussa Vihdissä ja toinen poliisi loukkaantui vakavasti. Myös ampujaksi epäilty 67-vuotias mies kuoli.

Poliisi kuoli myöhään perjantai-iltana ammuskelussa Nurmijärventiellä Vihdissä. Keskusrikospoliisin mukaan epäilty poliisisurma tehtiin luvattomalla sarjatuliaseella.

Tutkintaa johtava krp:n rikosylikomisario Thomas Elfgren kertoi HS:lle lauantai-iltana, että tapausta tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä. Tutkintanimikkeet voivat esitutkinnan aikana muuttua.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Länsi-Uudenmaan poliisi sai perjantai-iltana hieman ennen kello yhdeksää tiedon ammuskelusta Vihdissä. Ilmoituksen mukaan Nurmijärventiellä sijaitsevalla kiinteistöllä oli ammuttu laukauksia.

Elfgrenin mukaan tapahtumapaikalla oli ammuttu kohti traktorissa ollutta ihmistä.

”Kyseessä on käsitykseni mukaan epäillyn miehen veljen aikuinen pojanpoika. Hän ei loukkaantunut tapahtuneessa.”

Paikalle meni tämän jälkeen useita poliisipartioita ja kiinteistö eristettiin.

Noin kello 23 poliisi epäili paikallistaneen ampujaksi epäillyn miehen.

Poliisi lähestyi kiinteistöä käskyttäen samalla miestä. Kun poliisi oli menossa kiinteistöön sisään, mies avasi yhtäkkiä tulen.

”Siinä syntyi hätävarjelutilanne, jossa myös poliisi käytti asetta”, sanoi krp:n tiedotustilaisuudessa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Jari Liukku.

Ampuja osui kahteen poliisimieheen.

Toinen poliiseista kuoli saamiinsa vammoihin. Toinen poliisimies loukkaantui vakavasti. Hänen tilansa on vakaa eikä hän ole välittömässä hengenvaarassa.

”Hän on toipumassa kovaa vauhtia, ei ole hengenvaaraa enää”, Elfgren sanoi lauantai-iltana.

”Pyrimme jututtamaan häntä mahdollisimman pian, kun hän on herännyt leikkauksesta.”

Kuollut poliisi työskenteli Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella ja hän oli noin 30-vuotias. Myös loukkaantunut poliisi on suunnilleen samanikäinen.

Liukun mukaan poliisi on jo tehnyt alustavan arvion toiminnastaan tapahtumapaikalla.

”Sen perusteella on toimittu voimassaolevien ohjeiden mukaisesti tässä tilanteessa”, hän sanoi.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisarion Pekka Penttilän mukaan poliisi yritti saada epäiltyyn mieheen neuvotteluyhteyttä muun muassa puhelimitse. Poliisi etsi miestä yli kaksi tuntia, ennen kuin sai tähän yhteyden. Huono sää vaikeutti etsintöjä.

”Olosuhteet olivat haastavat. Oli pimeä, satoi kaatamalla eikä talossa ollut valoja päällä”, Penttilä kertoo.

Ammuskelusta epäilty mies löydettiin poliisin etsintöjen yhteydessä kuolleena kiinteistön alueelta. Miehen epäillään ampuneen itsensä, poliisi kertoo. Miehen vaimo oli kiinteistössä tapahtumien aikana.

Poliisin mukaan 67-vuotiaaseen vihtiläiseen mieheen on viime vuosina kohdistunut useita rikosepäilyjä. Rikosnimikkeinä ovat olleet esimerkiksi laittomat uhkaukset, lähestymiskiellon rikkomiset, vainoaminen sekä salakatselu. Miehen lähestymiskiellot ovat poliisin käsityksen mukaan koskeneet naapurissa asuvaa veljenpoikaa.

Poliisin mukaan miehen aseluvat oli peruutettu rikosnimikkeiden vuoksi. Miehen epäillään surmanneen poliisin ja haavoittaneen toista luvattomalla sarjatuliaseella. Poliisi selvittää miehen käyttämän aseen alkuperää.

 

Epäilty oli vihtiläisille tuttu

HS:n haastattelemien vihtiläisten mukaan epäillyn ampujan maine ”kuumakallena” tunnettiin lähialueella hyvin.

Vihdissä asuva autokorjaamoyrittäjä Lari Lehtinen, 28, joutui todistamaan kotipaikkakunnallaan jo toista kertaa poliisin kohdistunutta ammuskelua: Lehtinen asui Hyvinkäällä vuonna 2012, kun nuori poliisiharjoittelija loukkaantui ampujan luodeista. HS kertoi Hyvinkäällä loukkaantuneen poliisin vaiheista 3.6.

”Onhan tämä äärimmäisen ikävää, jos poliisien ampumisesta alkaa tulla näin arkipäiväistä”, Lehtinen sanoi mietteliäänä Vihdin Siippoon Nesteellä lauantaiaamuna.

Näin vihtiläiset kuvailevat epäiltyä ampujaa. Lue uutinen aiheesta tästä.

 

Edessä pitkä tutkinta

Poliisi luonnehti yöllä hieman ennen kello kahta lähettämässään tiedotteessa tapahtumapaikkaa harvaan asutuksi. Tuolloin viranomaiset kertoivat, ettei tilanteesta aiheutunut välitöntä vaaraa sivullisille.

Poliisi kuitenkin arvioi myöhemmin tiedotustilaisuudessa lauantaina, että miehestä olisi saattanut olla myös muille sivullisille vaaraa, jos hän olisi lähtenyt kauemmaksi kiinteistön alueelta.

Ilta-Sanomien mukaan Siippoon Nesteen lähellä kuultiin laukaustenvaihtoa, mikä pelotti lähialueen asukkaita.

Tapauksen tutkinta siirtyi aamuyön aikana keskusrikospoliisille. Krp arvioi, että esitutkinta kestää viikkoja tai jopa kuukausia.

Tilanteen hoitamiseen osallistui Länsi-Uudenmaan poliisin lisäksi Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten sekä pelastuslaitoksen henkilöstöä. Poliisi pyysi lisäapua myös rajavartiolaitokselta. Kaiken kaikkiaan paikalla oli 30 poliisiautoa.

 

Tapahtumat järkyttivät poliisia ja poliitikkoja

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan päivä on surullinen koko Suomen poliisille.

”Poliisin tehtävä on suojella. Tiedämme hyvin riskit, joita ammattiimme liittyy. Hinta on silti aivan liian kova, kun ne riskit toteutuvat. Poliisi kunnioittaa menehtyneen muistoa suruliputtamalla tänään valtakunnallisesti”, Kolehmainen sanoo lähettämässään lausunnossa.

Lue lisää Kolehmaisen kommentteja aiheesta tästä jutusta.

Sisäministeri Petteri Orpo kommentoi Vihdin tapausta Twitterissä. Orpo on ”järkyttynyt Vihdin traagisista tapahtumista” ja ottaa osaa. Lisäksi hän toivottaa poliisimiesten perheille ja läheisille voimia. Suomen sisäinen turvallisuus ja poliisiasiat kuuluvat sisäministeriölle.

Pääministeri Juha Sipilä kommentoi Vihdin ammuskelua valtioneuvoston kanslian tiedotteessa:

”Kyseessä on järkyttävä tragedia. Syvä osanottoni menehtyneen poliisin omaisille, läheisille ja työyhteisölle. Kunnioitan suuresti poliisin ammattikuntaa. He vaarantavat henkensä suojellakseen yhteiskuntaamme”, pääministeri Sipilä sanoo.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö esittää osanottonsa ja tukensa.

”Ammutuksi joutuneet poliisit, kuten jokainen suomalainen poliisi, ovat omalla jokapäiväisellä työllään osaltaan varmistaneet, että Suomi on maailman turvallisimpia maita. Siksi väkivallanteko poliisia kohtaan on väkivaltaa koko suomalaista yhteiskuntaa vastaan”, presidentin lausunnossa sanotaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miten kävi Saaralle? ”Yritettiin tehdä kansainvälistä, tehtiin ihan Tokmannia”

  2. 2

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  3. 3

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  4. 4

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  5. 5

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  6. 6

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  7. 7

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  8. 8

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  9. 9

   Kasvukivut sekoittivat Finnairin – tässä selitys Miamin-lentojen perumiselle

  10. 10

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  7. 7

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  10. 10

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää