Kaupunki

Vihdin ampumista tutkitaan murhana – näin poliisisurman tapahtumat etenivät

Poliisi kuoli myöhään perjantai-iltana ammuskelussa Vihdissä ja toinen poliisi loukkaantui vakavasti. Myös ampujaksi epäilty 67-vuotias mies kuoli.

Poliisi kuoli myöhään perjantai-iltana ammuskelussa Nurmijärventiellä Vihdissä. Keskusrikospoliisin mukaan epäilty poliisisurma tehtiin luvattomalla sarjatuliaseella.

Tutkintaa johtava krp:n rikosylikomisario Thomas Elfgren kertoi HS:lle lauantai-iltana, että tapausta tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä. Tutkintanimikkeet voivat esitutkinnan aikana muuttua.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Länsi-Uudenmaan poliisi sai perjantai-iltana hieman ennen kello yhdeksää tiedon ammuskelusta Vihdissä. Ilmoituksen mukaan Nurmijärventiellä sijaitsevalla kiinteistöllä oli ammuttu laukauksia.

Elfgrenin mukaan tapahtumapaikalla oli ammuttu kohti traktorissa ollutta ihmistä.

”Kyseessä on käsitykseni mukaan epäillyn miehen veljen aikuinen pojanpoika. Hän ei loukkaantunut tapahtuneessa.”

Paikalle meni tämän jälkeen useita poliisipartioita ja kiinteistö eristettiin.

Noin kello 23 poliisi epäili paikallistaneen ampujaksi epäillyn miehen.

Poliisi lähestyi kiinteistöä käskyttäen samalla miestä. Kun poliisi oli menossa kiinteistöön sisään, mies avasi yhtäkkiä tulen.

”Siinä syntyi hätävarjelutilanne, jossa myös poliisi käytti asetta”, sanoi krp:n tiedotustilaisuudessa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Jari Liukku.

Ampuja osui kahteen poliisimieheen.

Toinen poliiseista kuoli saamiinsa vammoihin. Toinen poliisimies loukkaantui vakavasti. Hänen tilansa on vakaa eikä hän ole välittömässä hengenvaarassa.

”Hän on toipumassa kovaa vauhtia, ei ole hengenvaaraa enää”, Elfgren sanoi lauantai-iltana.

”Pyrimme jututtamaan häntä mahdollisimman pian, kun hän on herännyt leikkauksesta.”

Kuollut poliisi työskenteli Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella ja hän oli noin 30-vuotias. Myös loukkaantunut poliisi on suunnilleen samanikäinen.

Liukun mukaan poliisi on jo tehnyt alustavan arvion toiminnastaan tapahtumapaikalla.

”Sen perusteella on toimittu voimassaolevien ohjeiden mukaisesti tässä tilanteessa”, hän sanoi.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisarion Pekka Penttilän mukaan poliisi yritti saada epäiltyyn mieheen neuvotteluyhteyttä muun muassa puhelimitse. Poliisi etsi miestä yli kaksi tuntia, ennen kuin sai tähän yhteyden. Huono sää vaikeutti etsintöjä.

”Olosuhteet olivat haastavat. Oli pimeä, satoi kaatamalla eikä talossa ollut valoja päällä”, Penttilä kertoo.

Ammuskelusta epäilty mies löydettiin poliisin etsintöjen yhteydessä kuolleena kiinteistön alueelta. Miehen epäillään ampuneen itsensä, poliisi kertoo. Miehen vaimo oli kiinteistössä tapahtumien aikana.

Poliisin mukaan 67-vuotiaaseen vihtiläiseen mieheen on viime vuosina kohdistunut useita rikosepäilyjä. Rikosnimikkeinä ovat olleet esimerkiksi laittomat uhkaukset, lähestymiskiellon rikkomiset, vainoaminen sekä salakatselu. Miehen lähestymiskiellot ovat poliisin käsityksen mukaan koskeneet naapurissa asuvaa veljenpoikaa.

Poliisin mukaan miehen aseluvat oli peruutettu rikosnimikkeiden vuoksi. Miehen epäillään surmanneen poliisin ja haavoittaneen toista luvattomalla sarjatuliaseella. Poliisi selvittää miehen käyttämän aseen alkuperää.

 

Epäilty oli vihtiläisille tuttu

HS:n haastattelemien vihtiläisten mukaan epäillyn ampujan maine ”kuumakallena” tunnettiin lähialueella hyvin.

Vihdissä asuva autokorjaamoyrittäjä Lari Lehtinen, 28, joutui todistamaan kotipaikkakunnallaan jo toista kertaa poliisin kohdistunutta ammuskelua: Lehtinen asui Hyvinkäällä vuonna 2012, kun nuori poliisiharjoittelija loukkaantui ampujan luodeista. HS kertoi Hyvinkäällä loukkaantuneen poliisin vaiheista 3.6.

”Onhan tämä äärimmäisen ikävää, jos poliisien ampumisesta alkaa tulla näin arkipäiväistä”, Lehtinen sanoi mietteliäänä Vihdin Siippoon Nesteellä lauantaiaamuna.

Näin vihtiläiset kuvailevat epäiltyä ampujaa. Lue uutinen aiheesta tästä.

 

Edessä pitkä tutkinta

Poliisi luonnehti yöllä hieman ennen kello kahta lähettämässään tiedotteessa tapahtumapaikkaa harvaan asutuksi. Tuolloin viranomaiset kertoivat, ettei tilanteesta aiheutunut välitöntä vaaraa sivullisille.

Poliisi kuitenkin arvioi myöhemmin tiedotustilaisuudessa lauantaina, että miehestä olisi saattanut olla myös muille sivullisille vaaraa, jos hän olisi lähtenyt kauemmaksi kiinteistön alueelta.

Ilta-Sanomien mukaan Siippoon Nesteen lähellä kuultiin laukaustenvaihtoa, mikä pelotti lähialueen asukkaita.

Tapauksen tutkinta siirtyi aamuyön aikana keskusrikospoliisille. Krp arvioi, että esitutkinta kestää viikkoja tai jopa kuukausia.

Tilanteen hoitamiseen osallistui Länsi-Uudenmaan poliisin lisäksi Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten sekä pelastuslaitoksen henkilöstöä. Poliisi pyysi lisäapua myös rajavartiolaitokselta. Kaiken kaikkiaan paikalla oli 30 poliisiautoa.

 

Tapahtumat järkyttivät poliisia ja poliitikkoja

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan päivä on surullinen koko Suomen poliisille.

”Poliisin tehtävä on suojella. Tiedämme hyvin riskit, joita ammattiimme liittyy. Hinta on silti aivan liian kova, kun ne riskit toteutuvat. Poliisi kunnioittaa menehtyneen muistoa suruliputtamalla tänään valtakunnallisesti”, Kolehmainen sanoo lähettämässään lausunnossa.

Lue lisää Kolehmaisen kommentteja aiheesta tästä jutusta.

Sisäministeri Petteri Orpo kommentoi Vihdin tapausta Twitterissä. Orpo on ”järkyttynyt Vihdin traagisista tapahtumista” ja ottaa osaa. Lisäksi hän toivottaa poliisimiesten perheille ja läheisille voimia. Suomen sisäinen turvallisuus ja poliisiasiat kuuluvat sisäministeriölle.

Pääministeri Juha Sipilä kommentoi Vihdin ammuskelua valtioneuvoston kanslian tiedotteessa:

”Kyseessä on järkyttävä tragedia. Syvä osanottoni menehtyneen poliisin omaisille, läheisille ja työyhteisölle. Kunnioitan suuresti poliisin ammattikuntaa. He vaarantavat henkensä suojellakseen yhteiskuntaamme”, pääministeri Sipilä sanoo.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö esittää osanottonsa ja tukensa.

”Ammutuksi joutuneet poliisit, kuten jokainen suomalainen poliisi, ovat omalla jokapäiväisellä työllään osaltaan varmistaneet, että Suomi on maailman turvallisimpia maita. Siksi väkivallanteko poliisia kohtaan on väkivaltaa koko suomalaista yhteiskuntaa vastaan”, presidentin lausunnossa sanotaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies ajoi päin väkijoukkoa Annankadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

  2. 2

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  3. 3

   Leikki-ikäinen lapsi putosi viitisentoista metriä kerrostalon ikkunasta Pitäjänmäessä – poliisi ei epäile rikosta

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  6. 6

   Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

  7. 7

   USA ja Japani: Pohjois-Korea laukaisi ballistisen ohjuksen

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuoli ja viisi haavoittui

  10. 10

   Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  5. 5

   Mies ajoi päin väkijoukkoa Annankadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

  6. 6

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  7. 7

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  8. 8

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  9. 9

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  10. 10

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää