Kaupunki

Sivullinen sai turvasumutetta kasvoilleen metrossa – tarkastajien päällikkö kertoo, toimivatko tarkastajat oikein

Liputta matkustanut joutui putkaan, kaksi tarkastajaa kävi näyttämässä jälkiään terveysasemalla.

Helsingin keskustan ja Vuosaaren välillä kulkeneessa metrossa sattui perjantaina iltapäivällä tilanne, jossa neljän lipuntarkastajan ja metrossa ilmeisesti liputta matkustaneen nuoren miehen välille syntyi kiistaa, joka eteni poliisin tietojen mukaan painimiseksi.

Tilanteessa eräs lipuntarkastajista turvautui kaasusumutteeseen, jolla hän sumutti nuorta miestä. Itäkeskuksen asemalla metroon tuli poliisipartio, joka vei miehen putkaan.

Metrossa samaan aikaan matkustanut elokuvaohjaaja Marja Pyykkö kertoi perjantaina Helsingin Sanomille saaneensa tilanteessa kasvoilleen tarkastajan sumuttamaa kaasua.

”Kasvoihin jäi jälkiä ja käsivarretkin ovat nyt laikuilla. Tapahtuman jälkeen olin hysteerisessä tilassa, koska en todellakaan voinut odottaa tällaista tapahtuvaksi”, Pyykkö kertoi perjantaina.

 

Miten kommentoitte sivullisen matkustajan kokemuksia kaasutuksesta, HSL:n matkalippujen tarkastusyksikön päällikkö Janne Solala?

”Kuulin, että tämä henkilö olisi saanut sumutetta kasvoilleen ja vaatteilleen. Kun hän tekee meille kirjallisen korvaus­vaatimuksen, niin asia lähtee etenemään. Hän on ilmeisesti tehnyt ilmoituksen myös poliisille, niin asia etenee sitäkin kautta.”

Miten tarkastajat koulutetaan sumutteen käyttöön?

”Kaikki tarkastajat ovat saaneet sumutteen käyttöön asianmukaisen koulutuksen. Osa tarkastajista on niin kutsuttuja asevastaavia, jotka ovat saaneet sumutteisiin erityiskoulutuksen, ja he opastavat sumutteen oikean käytön työtovereilleen.”

Tarkastaja saa käyttää sumutetta, jos tilanteessa on henkeen tai terveyteen kohdistuva uhka. Oliko kyseisessä tilanteessa sellainen uhka?

”Kyllä oli. Ainakin kaksi tarkastajaa sai tilanteessa tämän miehen toimesta jälkiä ihoonsa, joita on käyty näyttämässä myös terveyskeskuksessa. Tilanteessa kaksi tarkastajista on ollut naisia ja kaksi miehiä. Kaasun käyttö vaikuttaa mielestäni perustellulta.”

Viime vuonna lipuntarkastajat turvautuivat sumutteeseen yhdeksän kertaa. Onko sivullisille aiemmin aiheutunut sumutteesta jotain haittaa?

”Olen ollut nykyisessä tehtävässäni vasta kolme kuukautta, joten en pysty aivan varmasti vastaamaan viime vuoden asioista. Mutta ainakaan minun korviini asti ei tämmöistä ole kantautunut. Ainakaan mitään vakavampaa ei ole tapahtunut. Tarkastajien käytössä oleva kaasu on tänä keväänä vaihdettu sellaiseen, joka leviää ympäristöön aiempaa vähemmän.”

Minkälaisia oikeuksia lipuntarkastajilla on ottaa kiinni metrosta tai asemalta pois pyrkivää matkustajaa?

”Ihan yksiselitteisesti lipuntarkastajat saavat ottaa kiinni liputtoman matkustajan. Tarkoituksena on selvittää henkilöllisyys ja antaa henkilölle tarkastusmaksu. Tietenkään tarkastajan oman terveyden uhalla ketään ei oteta kiinni. Jos liputon matkustaja on esimerkiksi iso ja aggressiiviselta vaikuttava henkilö, silloin tarkastaja väistää. Tarvittaessa paikalle kutsutaan poliisi.”

Mitä muita voimakeinoja lipuntarkastaja voi sumutteen lisäksi käyttää?

”Liputtomasta matkustajasta voidaan pitää kiinni. Esimerkiksi mitään käsirautoja tarkastajilla ei ole. Näitä hankalampia tapauksia sattuu onneksi suhteellisen vähän.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metroliikenne
 • Helsinki
 • Kaasusumuttimet
 • Jukka Vuorio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, maahanmuuttajien kotoutuskeskukseen saatettu ruiskuttaa tahallaan kaasumaista ainetta – HS seuraa

  2. 2

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  7. 7

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  8. 8

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  9. 9

   BBC: 10-vuotias raiskauksen uhri synnytti lapsen Intiassa – korkein oikeus oli evännyt tytöltä mahdollisuuden aborttiin

  10. 10

   Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää