Kaupunki

Jättiristeilijät eivät tuo rahaa Helsingin ravintoloille –”venäläisten turistien katoa ei korvaa mikään”

Suurten matkustajalaivojen asiakkaat ovat näkyvä lisä Helsingin turistitarjontaan, mutta ravintoloita vatsa täynnä saapuvat joukkiot eivät paljon hyödytä.

Suvi on suopeimmillaan ja jättiristeilijät lipuvat Helsingin satamiin. Pian kiiltävän valkoisen komeuden uumenista saapuu keskustaan tuhlailemaan tuhatpäinen lauma risteilyturisteja.

Tervetuloa vain, maistelkaa ja haistelkaa. Hienoissa kengissä ei tarvitse kauaa astella, sillä makunystyröiden innoittamiseen on täällä tarjolla Suomen kovin tasokkaiden ravintoloiden keskittymä.

Soittokierros Helsingin keskustan ravintoloissa työskenteleville henkilöille ja ravintola-alan ammattilaisille kuitenkin yllättää.

”Vaikka Helsinkiin saapuisi kuinka monta risteilyalusta tiettynä päivänä, se ei välttämättä näy meillä juuri mitenkään”, kertoo Pohjoisesplanadilla sijaitsevan ravintola Ainon ravintolapäällikkö Siri Kotokorpi.

Helsinkiin odotetaan tänä kesänä lähes puolta miljoonaa risteilymatkustajaa.

Määrä on kasvanut jo vuosia peräkkäin, ja yhä useammin Helsingin satamiin saapuvat risteilyalukset ovat hyvin suuria matkustajalaivoja. Ne saattavat imeä sisäänsä liki viisituhatta matkustajaa ja miehistön jäsentä.

Silti Kotokorven kanssa samoilla linjoilla on esimerkiksi Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

”Risteilymatkustajista puhutaan paljon, mutta ravintoloille he eivät jätä juurikaan rahaa”, Lappi sanoo.

”Heillä on omalla laivallaan all inclusive -paketti, joten he saapuvat Helsinkiin vatsa täynnä.”

All inclusive -paketti eroaa perinteisestä täysihoidosta siinä, että aterioiden lisäksi siihen kuuluu juomia, välipaloja ja ohjelmaa.

”Risteilyturistit käyttävät ylipäätään vähän rahaa palveluihin verrattuna esimerkiksi aasialaisiin turisteihin. Ja koska he eivät yleensä yövy, ei rahaa jää hotelleillekaan”, Lappi toteaa.

Muutamia tunteja Helsingissä viettävät risteilyturistit käyttävät keskimäärin 65 euroa matkustajaa kohden, ja tästä summasta liki 90 prosenttia kuluu kierroksiin ja opastettuihin retkiin (HS 27.5.)

Silti risteilyturisteihin on varauduttu keskustan ravintoloissa. Esimerkiksi ravintola Kappelissa on seinällä tarkat tiedot risteilyalusten liikkeistä: minkä kokoista on tulossa ja mihin aikaan.

Vaikka risteilyturisteja näkyy Kappelissa paljon, he eivät kansoita ravintolapuolta.

”Kahvia ja kakkuja menee”, kertoo Kappelin ravintolajohtaja Santeri Uusitalo.

Myös Royal-ravintoloiden myyntipalvelusta kerrotaan, että varauksia tulee risteilyturisteilta melko harvoin. Royal-ravintolat omistaa useita ravintoloita Helsingin keskustassa.

”Kaupunkikierrosten yhteydessä risteilyvieraat vierailevat usein ravintola Töölönrannassa, mutta he juovat siellä lähinnä kahvit”, myyntipalvelusta sanotaan.

Timo Lappi huomauttaa, että eniten tuloja saadaan niiltä Helsinkiin saapuvilta turisteilta, jotka myös yöpyvät kaupungissa.

”Mitä enemmän yöpymisiä, sitä enemmän käytetään palveluja ja rahaa”, hän tiivistää.

Mara ry:n ekonomisti Jouni Vihmon mukaan esimerkiksi kiinalaiset turistit käyttävät päivässä rahaa 137 euroa henkeä kohden, mutta per vierailu summa on 656 euroa. Japanilaiset taas kuluttavat henkeä kohden 183 euroa päivässä ja 442 euroa vierailun aikana.

Juuri aasialaisten matkaajien houkutukseksi Visit Finland on aloittanut uuden Stopover Finland -hankkeen, jonka tavoite on saada Helsinki-Vantaan lentokentän kautta matkustavat kansainväliset vieraat tutustumaan myös Helsinkiin ja Suomeen.

Yhdessä asiassa risteilyvieraiden lisääntyminen näkyy myös ravintoloissa: juomarahoja tulee useammin.

Risteilylaivoilta tulee nimittäin paljon amerikkalaisia turisteja. Juomarahojen antamisen kulttuuri vaihtelee hyvin paljon maittain, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa ”tippaaminen” on vakiintunut käytäntö ravintoloissa, ja se lasketaan osaksi palkkaa. Tippikulttuuriin tottuneet amerikkalaiset antavat juomarahoja usein myös matkustellessaan.

”Kun amerikkalaisia tulee ravintolaan, se näkyy tipeissä heti”, kertoo Bulevardilla sijaitsevan ravintola Toscaninin tarjoilija Jafet Alvarez.

”Tarjoilijat tietävät kyllä, missä kannattaa työskennellä, jos haluaa tippejä. Hotelliravintoloissa ja gourmet-ravintoloissa tippiä tulee helpommin.”

Tarjoilijan keskipalkka on Suomessa 2189 euroa lisineen.

Helsingin keskustan luksushotelli Kämpin nimettömänä pysyttelevä työntekijä kertoo, että Kämpin ravintoloiden tarjoilijat voivat saada kesäaikaan juomarahoja kuukaudessa helposti 500 euroa.

”Iso osa summasta tulee turisteilta, jotka eivät varsinaisesti yövy hotellissa”, työntekijä kertoo.

Venäläisten turistien vähentyminen on suuri menetys ravintola-alalle

Neljätoista vuotta Helsingin keskustan eri ravintoloissa työskennelleellä sommelier Iisa Nuotiolla on selvä näkemys siitä, mikä tällä hetkellä verottaa rankimmin turistikeskustan ravintoloiden tuloja. Se on venäläisten turistien pudonnut määrä.

”Risteilyturisteja toki näkyy koko ajan enemmän keskustan ravintoloissa, mutta venäläisten turistien katoa ei korvaa mikään”, hän sanoo.

Vaikka venäläiset ovat edelleen Helsingin suurin turistiryhmä, heidän määränsä ja käyttämänsä rahan määrä on pudonnut rankasti viime vuosina.

Venäläisiä on näkynyt yhä vähemmän Helsingissä johtuen maan huonosta taloustilanteesta, joka taas johtuu osittain EU:n asettamista talouspakotteista.

Mara ry:n mukaan vuonna 2010 venäläisten yöpymisiä oli Helsingissä 270 000, mutta viime vuonna enää 150 000. Yöpymisten lasku on jatkunut vuoden 2016 alussa. Tammi-huhtikuussa venäläisten yöpymisiä oli 14 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana.

Venäläinen turisti käytti vuonna 2015 päivässä 82 euroa ja vierailun aikana 174 euroa. Vielä vuonna 2009 matkaa kohden käytetty rahamäärä oli 244 euroa. Ravintoloihin ja kahviloihin käytettiin 39 euroa matkaa kohden vuonna 2009, viime vuonna enää 14 euroa.

Nuotio muistelee, että vielä noin viisi vuotta sitten esimerkiksi joulu- ja tammikuussa Helsingin keskustan ravintoloissa ”ei paljon muuta ollutkaan kuin venäläisiä”.

Hänen mukaansa venäläiset turistit kuluttivat paljon rahaa keskustan ravintoloissa, sillä ruokien lisäksi he suosivat kalliita viinimerkkejä ja tippasivat erityisen anteliaasti.

”Silloin kun venäläisiä vieraili ravintoloissa todella paljon, pystyin maksamaan yksiön vuokran lähes pelkillä tipeillä”, Nuotio kertoo.

”Venäläiset saattoivat jättää 20 prosenttia laskun loppusummasta juomarahoja.”

Hän ei ihmettele, etteivät luksusristeilymatkustajat ole yhtä anteliaita.

”Heillä on mennyt niin paljon rahaa siihen itse risteilyyn.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Risteilyt
 • Helsinki
 • Matkailu
 • Ravintolat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  2. 2

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  6. 6

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  7. 7

   Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

  8. 8

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  9. 9

   Voimakas maan­järistys surmannut yli 140 ihmistä Meksikossa, uhriluvun pelätään nousevan huomattavasti – järistys runnoi myös miljoona­kaupunki Méxicoa

  10. 10

   Vaikka olimme tehneet jakeluvirheilmoituksen jo kaksi kertaa, Posti jatkoi kirjeiden lähettämistä väärään osoitteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Enemmän kondomeja nuorille – Helsinki panostaa nuorten ehkäisyyn ja lupaa vuoden e-pillerit tai ehkäisyrenkaan ilmaiseksi
  3. Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”
  4. Voimakas maan­järistys surmannut yli 140 ihmistä Meksikossa, uhriluvun pelätään nousevan huomattavasti – järistys runnoi myös miljoona­kaupunki Méxicoa
  5. Tunti sitten
  6. Vaikka olimme tehneet jakeluvirheilmoituksen jo kaksi kertaa, Posti jatkoi kirjeiden lähettämistä väärään osoitteeseen
  7. Eduskunnan budjettiurakka alkaa – edessä on satoja puheenvuoroja, määrärahatoiveita ja äänestyksiä, mutta lopuksi muuttuu vain vähän
  8. Kiima tekee kipeää tammoille ja kilpailemisesta tulee haastavaa – ”Kilpailupaikalla se huutaa kovaa Baccara-kaverinsa perään”
  9. Meteoriitti teki tiilikattoon reiän ja lävisti viisi senttiä paksun lankkulattian – Suomessa meteoriitit ovat lojuneet nurkissa ja päätyneet lasten leikkeihin
  10. Mykkäkouluja, politiikan välttelyä puheenaiheena – Puolan jako kulkee nyt perheiden sisällä
  11. Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja
  12. Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”
  13. Näytä lisää