Kaupunki

Aikuiset vähättelevät sateenkaarinuorten kokemuksia – ”Olen joutunut tulemaan kaapista kahdesti”

Aikuiset pitävät sateenkaarinuorten kokemuksia monesti ohimenevänä vaiheena. Pahimmillaan nuori ei pääse elämään normaalia nuoruutta, koska ei uskalla olla oma itsensä.

”Vanhempani ovat aina olleet todella skeptisiä seksuaalisuuteni suhteeni. He uskovat vahvasti, että lesbous on vain vaihe, joka menee ohi. Mutta eivät he olisi heittämässä minua ulos himasta tai mitään”, sanoo Siiri, 16.

Siirin vanhempien suhtautuminen ei tutkija Riikka Taavetin mukaan ole mitenkään poikkeuksellista.

Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen parin vuoden takaisesta kyselystä ilmenee, että jotkut nuoret kokevat vanhempien tai opettajien vähättelevän heidän kokemuksiaan pitämällä niitä nuoruuden välivaiheena.

”Esimerkiksi ihastumista samaa sukupuolta olevaan tai normeja haastavaa sukupuoli-identiteettiä käsitellään vaikeana, mutta ohimenevänä tilanteena tai kokeiluna”, Taavetti kertoo.

”Olen käytännössä joutunut tulemaan kaapista ulos kahdesti. Ensimmäistä kertaa homona ja sittemmin sukupuolettomana”, kertoo Mathias Uutela, 20.

Uutela ei halua määritellä it­seään mieheksi tai naiseksi.

”Aloin miettiä sukupuolen merkitystä itselleni ja päädyin siihen, ettei sukupuolella ole mitään relevanssia elämässäni. En halua, että minua kategorisoidaan sen perusteella tai upotetaan tiettyyn muottiin.”

Pikkukaupungista kotoisin oleva Uutela koki ympäristönsä niin vaikeaksi, että tuli kaapista ulos vasta lukion päätyttyä.

Uutelan ystävät suhtautuivat asiaan positiivisesti. Perhekin on ollut myötätuntoinen, mutta tuki ei ole aina ollut toivotunlaista. Kotopuolessa ei ole tykätty siitä, että Uutela puhuu asiasta julkisesti.

”Saan jatkuvasti selittää äidilleni, että kyse ei ole siitä, että sateenkaarevuutta pitää mainostaa. Asiasta pitää puhua, koska se ei ole vielä okei.”

Taavetti kertoo, että tutkimusten mukaan erityisesti transnuorilla on muita heikommat suhteet vanhempiinsa ja vähemmän syviä ystävyyssuhteita.

”Transsukupuolisuus, muunsukupuolisuus ja sukupuolen moninaisuus yleisesti eivät ole vielä samalla tavalla tuttuja kuin erilaiset seksuaali-identiteetit, joten niiden kohdalla vanhemmilla on usein enemmän pureskeltavaa.”

Elias, 14, alkoi tiedostaa jo alakouluikäisenä olevansa poika.

”Minä olen syntynyt biologisesti tytöksi, mutta mieleni ja sieluni ovat pojan”, hän sanoo.

Äiti suhtautui uutiseen positiivisesti ja on ollut tukena. Isälle Elias kertoi asiasta vasta, kun oli pakko.

”Hän ei hyväksy minua. Hänelle olen aina vain tytär ja hän aikoo kutsua minua syntymänimelläni.”

Eliaksella on ollut vaikeuksia myös koulussa. Koulupsykologin ja kuraattorin mielestä Elias oli liian nuori kyseenalaistamaan sukupuoltaan.

”Kerran ala-asteella matematiikan tunnilla käsiteltiinkin yllättäen ihmisen biologiaa, tyttöjä ja poikia. Ahdistuin ja menin poikien vessaan rauhoittumaan. Jotkut luokkalaiseni seurasivat minua ja kantelivat opettajalle. Sain väärään vessaan menemisestä jälki-istuntoa.”

Nuorten pohdinnat seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolen moninaisuudesta kuuluvat Mannerheimin lastensuojeluliiton palveluissa lähes päivittäin, kertoo auttavien puhelinten ja nettipalveluiden suunnittelija Heidi Holappa.

Holapan mukaan monilla soittajista asiat ovat hyvin, mutta joukossa on myös nuoria, joilla on ollut hylkäämisen ja vähättelyn kokemuksia.

”Tärkeintä on, että nuori saa pohdintoihinsa aikuisen tukea, sellaista, joka ei pyri ohjaamaan nuorta mihinkään ratkaisuihin, esimerkiksi painostamaan kohti heteroseksuaalisuutta.”

Mathias Uutela on sitä mieltä, että odotti kaapista tuloa liian kauan. Hänelle kävi kuten monelle muulle sateenkaarinuorelle – hän pääsi elämään nuoruuttaan kunnolla muita myöhemmin.

”Jos pääset olemaan oma itsesi vasta 18-vuotiaana, monet nuoruuden kokemukset, esimerkiksi treffeillä käyminen, ovat mahdollisia vasta silloin.”

Siirin ja Eliaksen nimet on muutettu.

Kirjoittajat ovat Nuorten ääni -toimituksen toimittajia.

Kulkue on ­lauantaina

 Helsingissä vietetään parhaillaan Pride-viikkoa.

 Samaan aikaan on käynnissä vuosittainen 13–25-vuotiaille suunnattu Nuorten Pride.

 Teemaviikko huipentuu lauantaina Senaatintorilta lähtevään Pride-kulkueeseen, jonka keulassa nuoret marssivat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalivähemmistöt
 • Pride
 • Helsinki Pride

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  5. 5

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  6. 6

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  7. 7

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  8. 8

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää