Kaupunki

Länsimetro avataan matkustajille viimeistään tammikuussa – toimitusjohtaja ei tiedä myöhästymisen syitä

Koeliikenteen aikana liityntäbussilinjasto ei ole vielä toiminnassa, mutta metron kyytiin otetaan jo matkustajia

Länsimetron kyytiin pääsee viimeistään tammikuussa 2017, kun metron koeliikenne aloitetaan. Koeliikenteen aikana liityntäbussilinjasto ei ole vielä toiminnassa, mutta metron kyytiin otetaan jo matkustajia.

Länsimetro oy:n hallitus pohti torstaisessa kokouksessaan metron valmistumisaikataulua. Tarkkaa päivämäärää ei kuitenkaan vieläkään osata sanoa. Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen kertoo, että metron rakentaminen ja järjestelmäkohtaiset koekäytöt valmistuvat lokakuussa. Tämän jälkeen aloitetaan järjestelmien yhteiskoekäytöt.

Jos kaikki menee hyvin, metro saattaa olla teknisesti valmis avattavaksi jo ennen vuodenvaihdetta. Tässä tapauksessa myös matkustajat saattaisivat päästä metron kyytiin jo joulukuussa, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi kertoo.

”Sitten, kun tekninen valmius koeliikenteeseen on, kyytiin voidaan päästää myös matkustajia”, Rihtniemi sanoo.

HSL:n kielellä metro aukeaa virallisesti kuitenkin vasta sitten, kun liityntäliikenne alkaa.

”Se voi tapahtua aikaisintaan tammikuun toisena päivänä”, Rihtniemi kertoo.

HSL kertoi torstaina myös, että Länsimetron alkuperäisen avajaispäivän vuoksi jo kerran lakkautuspäätöksen saaneet suorat bussiyhteydet Etelä-Espoosta Kamppiin jatkavat lähes nykytilanteen mukaisesti.

Lauttasaaressa yhteydet sitä vastoin heikkenevät, mutta saarelta järjestetään silti edelleen myös suoria bussiyhteyksiä Helsingin keskustaan.

HSL on neuvotellut liikennöitsijöiden kanssa jatkosopimuksista, jotka jatkuvat tämän vuoden loppuun asti. Sopimukset eivät kuitenkaan vielä ole valmiina.

Mikäli lokakuussa tehtävissä järjestelmäkokeissa näyttää siltä, ettei Länsimetroa voida avata matkustajille vielä tammikuun alussa, sopimuksia liikennöitsijöiden kanssa jatketaan. Tällöin myös liityntäbussien liikennöinnin aloittaminen siirtyy.

HSL:n pitää kertoa liikennöitsijöille linjoilla tapahtuvista muutoksista kaksi kuukautta ennen muutospäivää.

Länsimetron ongelmat tulivat ilmi kesäkuun alussa, kun hankkeesta vastaava Länsimetro Oy ilmoitti, ettei metroa voida avata suunnitellusti elokuun puolivälissä. Ensin yhtiö kertoi julkisuuteen, että myöhästyminen johtuu metroliikenteen ja -asemien pyörittämiseen vaadittavien järjestelmien koekäyttöihin liittyvistä ongelmista.

Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, etteivät kaikki järjestelmät ole vielä edes valmiita. Käytännössä viivästyminen johtuu siis testausongelmien sijaan rakentamisen viivästymisestä.

Länsimetroa varten rakennetaan 52 erilaista järjestelmää, jotka hoitavat muun muassa paloturvallisuutta, ilmastointia, kulunvalvontaa ja lämmitystä. HS sai kesäkuun puolivälissä selville, että metroasemille ei vieläkään ole toimitettu esimerkiksi paloturvallisuusjärjestelmän vaatimia paineenkestäviä savunpoistoluukkuja.

Viestinnällisesti länsimetron myöhästyminen on ollut monivaiheinen prosessi. Se, miksi viivästymisestä tiedotettiin vasta kahta kuukautta ennen suunniteltua avajaispäivää, näyttää johtuvan merkittävistä tiedonkulkuongelmista.

Tarkempaa tietoa hankkeen ongelmista ei kuitenkaan ole kerrottu julkisuuteen – siitä huolimatta, että Länsimetro Oy on Espoon ja Helsingin omistama yhtiö, jota pyöritetään julkisella rahalla.

Yksityiskohtaisin tieto ongelmien yksityiskohdista on hankkeeseen palkatuilla urakoitsijoilla ja urakoiden etenemistä valvomaan palkatulla projektinjohtoyritys Sweco PM:llä. Yritykset eivät kuitenkaan suostu kommentoimaan projektin yksityiskohtia, koska tiedotusvastuu on siirretty Länsimetro Oy:lle. Länsimetro Oy:stä taas ei vielä torstainakaan osattu kertoa ongelmien yksityiskohtia.

Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen, etkö siis tiedä myöhästymiseen johtaneita syitä tämän tarkemmin vai etkö vain kerro?

”Ne ovat hyvin moninaisia, joten en ihan oikeasti edes tiedä niitä kaikkia.”

Mutta tiedätkö jotain?

”No se savuluukkuasia on yksi tällainen.”

Mutta tiedätkö jotain sellaista, jota Helsingin Sanomat ei olisi selvittänyt?

”Ei minulla ihan oikeasti ole listaa, mistä voisin sanoa, että tällaisia ongelmat ovat.”

Yleisön kannalta tämä on ongelmallista. Urakoitsijoiden mukaan teillä on tiedotusvastuu, mutta te ette tiedota. Miksi?

”Ei minulla ole sinulle kertoa sellaista yksittäistä järjestelmää. Kun eivät ne ole yksittäisiä juttuja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Julkinen liikenne
 • Länsimetro
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  5. 5

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  6. 6

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  7. 7

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää