Kaupunki

Mökkiyhteisö yritti pitää koirat loitolla laittomilla kieltokylteillä Helsingin Lammassaaressa

Suositulla ulkoilusaarella on ollut vuosikausia laittomasti kyltit, jotka kieltävät täysin koirien tuomisen saareen. Kyltit olivat saarelaisten itsensä pystyttämät. Nyt ne on poistettu.

Helsingin Vanhankaupunginlahden Lammassaaressa oli vuosikausia laittomasti kylttejä, jotka kielsivät täysin koirien tuomisen Arabianrannan läheisyydessä sijaitsevaan saareen.

Kyltit olivat saaren mökkiläisten pystyttämiä. Ne kaivettiin maasta huhtikuun lopulla, kun osa Arabian alue -Facebook-ryhmän jäsenistä päätti lähettää niiden virallisuudesta kyselyn Helsingin rakennusvirastolle.

Vastaus oli selvä: kyltit ovat laittomia ja ne tulee poistaa.

Kyltit olivat ilmeisesti olleet Lammassaaressa jopa kymmeniä vuosia. Niitä on ollut yhteensä kolme: kaksi keltapohjaista kylttiä itse saarella kielsivät kirjallisesti koirien pääsyn saareen, ja ennen Lammassaareen vieviä pitkospuita oli lisäksi kyltti, jossa oli koiran, kissan ja pyörän päällä ruksi.

Lammassaari ja sitä ympäröivä alue ovat suosittua ulkoilu- ja virkistysmaastoa.

Helsingin rakennusvirastosta kerrotaan, että kyltit oli pyydetty poistamaan alun perin jo muutama vuosi sitten.

”Kävin saarella noin kaksi vuotta sitten ja kyltit nähtyäni pyysin mökkiläisiä poistamaan ne, koska kyltit ovat laittomia”, sanoo Helsingin rakennusviraston puistovastaava Päivi Apajalahti.

Lammassaaren omistaa Helsingin kaupunki, mutta sitä hallinnoi raittiusyhdistys Koitto ry.

Kylttejä ei kuitenkaan poistettu pyynnöstä, ja niitä on puolusteltu Arabian alue -Facebook ryhmässä luonnonsuojelullisin ­perustein.

”On aivan käsittämätöntä, että Koitto on yli sata vuotta hallinnoinut saarta ja nyt Arabian asukkaat vaativat muutoksia vaikka koirienkieltotuonti [koirien tuontikielto] on nimenomaan suojellut ja varjellut ­alueen lintuja ja muita eläimiä”, kirjoitti eräs Lammassaaren mökkiläinen ryhmässä kesäkuussa.

Apajalahden mukaan koirat saavat lain mukaan liikkua kaikkialla Lammassaaressa kytkettyinä ja omistajan valvonnassa. Hän haluaa myös oikaista käsityksen, jonka mukaan saari tai osa siitä olisi luonnonsuojelu­aluetta.

”Lammassaari ei ole miltään osin luonnonsuojelualuetta, mutta sitä ympäröivä alue on.”

Apajalahti huomauttaa, että koirat saavat tosin liikkua luonnonsuojelualueella kytkettyinä ja omistajan valvonnassa. Tämä koskee talviaikaa, sulan veden aikaan ihmisten ja koirien liikkuminen on sallittu vain pitkospuilla.

Lammassaarta ympäröivä Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue on kansainvälisesti merkittävä lintualue, ja lintuluodoille meno on kiellettyä sekä ihmisiltä että koirilta.

Saari oli viimeksi näkyvästi julkisuudessa vuonna 2013, kun yli 10 000 helsinkiläistä tavoitteli 19 kesämajan rakennuspaikkoja kaupungin arvonnassa.

Apajalahti sanoo, että vaikka kyltit ovat olleet saarella vuosikymmeniä, laittomiksi ne ovat muuttuneet vasta vuonna 2003, kun järjestyslakiin tuli muutos koskien koirien ulkoiluttamista.

”Muutoksen myötä järjestyslaissa kerrotaan selvästi, minne koiria ei saa viedä lainkaan. Sellainen paikka on esimerkiksi yleinen uimaranta. Aikaisemmin sovellettiin kaupungin järjestyssääntöjä, jotka ovat tulkittavissa laveammin”, Apajalahti sanoo.

Laveasti tulkittua tai ei, hänen mukaansa koirakieltokylttien ei olisi pitänyt ilmestyä Lammassaareen alun perinkään.

Lammassaarta hallinnoivan Koitto ry:n puheenjohtaja Sanna Peltola tuntuu olevan ärsyyntynyt toimittajan soitosta.

Miksi saaressa on ollut vuosikausia laittomat kyltit, joissa on kielletty koirat?

”Minä en nyt oikein tiedä, mitä sinä haet. En halua nähdä tässä mitään konfliktia. Kyltit pyydettiin poistamaan huhtikuussa ja ne myös poistettiin. Asia on ihan yksiselitteinen.”

Mutta kyltit pyydettiin poistamaan jo muutama vuosi sitten.

”Minä en tiedä siitä mitään. Olen aloittanut tässä työssä vasta keväällä. Toki asiasta on käyty keskustelua, ja kyllä muilta kaupunkilaisilta on tullut hyvin epäasiallista kommenttia meidän [mökkiläisten] suuntaan.”

Arabian alue -Facebook-ryhmään kuuluva Mika Aalto on seurannut kylttikeskustelua kiinnostuneena huhtikuusta asti.

”Mitähän tästä kaupungista tulisi, jos jokainen saisi laittaa virallisen näköisiä huijauskylttejä kaupungin maille?” Aalto kysyi ryhmässä 21. kesäkuuta sen jälkeen, kun koirakieltokyltit oli poistettu, mutta keskustelu aiheesta jatkui.

Osa ihmisistä oli pohtinut, pitäisikö toivetta koirattomuudesta kunnioittaa sittenkin alueen luontoarvojen takia. Aalto sanoo olevansa tyytyväinen siitä, että asioiden todellinen laita tuli julki syntyneen keskustelun ansiosta.

”On hienoa, että nykyaikana tällaiset laittomatkin teot tulevat esiin uusien medioiden tuoman julkisuuden ja läpinäkyvyyden vuoksi”, hän sanoo.

Korjaus 6.7. klo 7.48: Tarkennettu koirien ja ihmisten oikeutta liikkua Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueella. Oikeus koskee sulan veden aikaan vain pitkospuureittejä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  5. 5

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  6. 6

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  7. 7

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää