Kaupunki

Hovioikeus alensi autoilijan tuomiota pyöräilijän kuolemasta Meilahdessa – julkisuus lyhensi vankeutta

Autoilija sai kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta vankeutta. Poikkeuksellinen julkisuus lyhensi tuomiota.

Helsingin hovioikeus on alentanut selvästi autoilijalle tuomittua rangaistusta polkupyöräilijän kuolemasta viime elokuussa Helsingin Meilahdessa.

Hovioikeus tuomitsi 36-vuotiaan Pasi Ilmari Rouhiaisen kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Helsingin käräjäoikeudessa mies sai viime lokakuussa neljä ja puoli vuotta vankeutta. Mies tuomittiin törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä pahoinpitelystä ja liikennepaosta tieliikenteessä.

Hovioikeuden mukaan autoilijan tahallisuus vakavien vammojen aiheutumisessa ei ollut yhtä suuri kuin törkeissä pahoinpitelyissä yleensä. Tämä johtui Konginkankaan liikenneturmassa saadusta aivovammasta, jonka takia miehen käytös on osittain impulsiivista ja harkitsematonta.

Hovioikeus myös kohtuullisti rangaistusta tapauksen saaman suuren julkisuuden vuoksi. Hovioikeuden mukaan uutisoinnissa oli tuotu esille miehen terveydentilaan ja yksityiselämään liittyneitä tietoja.

Hovioikeuden mukaan julkisuus oli ollut odottamatonta. Julkisuus alensi rangaistusta neljällä kuukaudella eli ilman julkisuutta rangaistus olisi ollut kolme vuotta vankeutta.

Turma tapahtui 12. elokuuta 2015, kun pyöräilijä ja henkilöauto olivat matkalla samaan suuntaan Tukholmankatua kohti Mannerheimintien risteystä.

Oikeuden mukaan autoilija kiilasi pyöräilijän eteen ja teki tahallaan äkkijarrutuksen. Kypärätön polkupyöräilijä lensi ohjaustangon yli pää edellä maahan ja kuoli sairaalassa vammoihinsa. Hovioikeuden mukaan ei ole näyttöä siitä, että pyöräilijä olisi törmännyt auton perään. Joka tapauksessa miehen äkkijarrutus aiheutti sen, että pyöräilijä lensi maahan.

Autoilija pakeni paikalta. Poliisi otti miehen kiinni seuraavana päivänä.

Mies kiisti oikeudessa rikossyytteet ja kertoi, ettei ajanut turma-autoa eikä ollut edes tapahtumapaikalla. Sen enempää käräjä- kuin hovioikeuskaan eivät uskoneet miehen kiistoa.

Miehen osallisuudesta turmaan todistivat silminnäkijäkertomukset autosta sekä muun muassa se, että mies myönsi olleensa turman aikaan matkalla autollaan muutaman sadan metrin päähän turmapaikasta. Hovioikeuskäsittelyssä myös ilmeni, että mies oli samana iltana soittanut lakineuvoja tarjoavalle Lakilinjalle ja kysynyt turmasta.

Hovioikeuden mukaan autoilija oli ensin ohittanut pyöräilijän läheltä ja pyöräilijä oli näyttänyt kuljettajalle keskisormea. Hieman myöhemmin autoilija oli ohittanut uudelleen saman pyöräilijän, kiilannut hänen eteensä ja tehnyt tahallaan äkkijarrutuksen.

Se johti pyöräilijän lentämiseen maahan niin, että hän sai kuolettavat vammansa.

Hovioikeuden mukaan juuri keskisormen näyttö oli saanut Rouhiaisen menettämään malttinsa. Muuta syytä käytökselle ei ollut.

Hovioikeus pohti sitä, miten Rouhiaisen aivovamman jälkitila vaikuttaa hänen mahdollisuuksiinsa hallita stressaavia tilanteita. Mies sai aivovamman vuonna 2004 Konginkankaan bussiturmassa. Hän oli matkustajana bussissa, joka törmäsi rekkaan. Suomen historian pahimmassa liikenneturmassa kuoli 23 ihmistä.

Hovioikeus huomautti, että miehellä on ollut turman jälkeen koko ajan ajo-oikeus ja hän on ajanut säännöllisesti autolla. Myöskään lääkärit eivät ole kyseenalaistaneet hänen ajokykyä tai ajo-oikeutta.

Tämän takia hovioikeus katsoi, ettei aivovamma vaikuta sillä tavoin hänen kykyynsä säädellä käyttäytymistään, että tämä poistaisi Rouhiaisen tahallisuuden tai että sillä olisi merkitystä asian rikosoikeudellisessa arvioinnissa.

Miehen syyllisyys oli kuitenkin vähäisempi aivovamman takia, hovioikeus jatkoi. Aivovamman jälkitilaan liittyy impulsiivinen ja harkitsematon käyttäytyminen, ja tämä on hovioikeuden mukaan vaikuttanut hänen menettelyynsä.

Hovioikeus piti voimassa miehelle määrätyn ajokiellon. Se on voimassa elokuuhun asti.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen piti aikoinaan käräjäoikeuden määräämää ajokieltoa yllättävän lyhyenä.

”Tässä olisi ollut mahdollisuuksia määrätä selvästi pitempikin ajokielto, sillä se voisi olla maksimissaan viisi vuotta. Millaisesta teosta määrätään vaikka kahden tai kolmen vuoden ajokielto, jos niin ei tehdä tällaisesta teosta”, Tolvanen ihmetteli HS:n haastattelussa.

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden määräyksen, jonka mukaan Rouhiainen olisi menettänyt 4 000 euron arvoiseksi arvioidun Saab 9000 Sedan -henkilöautonsa rikoksentekovälineenä valtiolle. Mies saa siis pitää autonsa.

Pyöräilijän läheisten vahingonkorvausvaatimukset käsitellään aikanaan erillisessä oikeudenkäynnissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikennerikokset
 • Pyöräily
 • Oikeudenkäynnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  5. 5

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  6. 6

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys käynnissä: Turun uhreja muistetaan Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää