Kaupunki

Kiisteltyyn Kivinokkaan suunnitellaan nyt leirintäaluetta – Veneilijöitä huolettaa: ”Melua ja hässäkkää”

Helsingin leirintäalue halutaan siirtää Vuosaaren Rastilasta Kivinokkaan. Samalla matka-autot siirtyisivät Östersundomiin. Kivinokan mökkiläiset tervehtivät ajatusta ilolla, mutta monia muita suunnitelma huolettaa.

Kulosaari/Vuosaari

Helsingin Kulosaaren ja Herttoniemen välissä sijaitsevalla Kivinokan virkistysalueella on harmaana ja viileänä heinäkuun tiistaina ilmassa sen verran kosteutta, että mesiangervojen makeus ja pujojen yrttinen katku takertuvat paitaan.

Peltoraitin tuntu astuu päälle heti kun hiekkatie kaartaa ohi parkkipaikan ja viljelypalstojen. Edes lintuja ei kuulu, koska ne ovat oksistossa tarjoilemassa apetta poikasilleen.

Hassua ajatella, että jos suunnitelmissa oleva Helsingin ainoan leirintäalueen siirto Rastilasta Kivinokkaan olisi jo voimissaan, tässä samalla paikalla olisi vasta muutama päivä sitten mitä luultavimmin näkynyt hevikansaa matkalla Tuska-festivaaleille.

Näin saattaa hyvinkin tulevaisuudessa olla: Helsingin tarkistetussa yleiskaavassa Kivinokkaan, tarkemmin sanottuna Kulosaaren kartanon ympäristöön, on tosiaan suunnitteilla leirintäalue.

Samalla Rastilan leirintäalue lakkaisi olemasta, ja sen tilalle rakennettaisiin asuntoja.

Kivinokan leirintäalueesta tulisi tosin mahdollisesti edeltäjäänsä pienipiirteisempi, sillä karavaanarit saisivat oman paikkansa Östersundomista.

HS:n Kivinokassa haastattelemat ihmiset suhtautuvat ajatukseen leirintäalueesta kaksijakoisesti: mökkiläiset ovat hyvin myönteisiä ja muut huolissaan.

Toisaalta kaikki ovat sitä mieltä, että mieluummin leirintäalue kuin ”kalliita asuntoja rikkaille ihmisille”, kuten eräs haastateltu asian muotoilee ja viittaa jo kuopattuihin kaupungin suunnitelmiin, joissa Kivinokkaan olisi rakennettu asuntoja tuhansille helsinkiläisille.

”Leirintäalue on kaikin puolin OK”, sanoo viidettä vuotta Kivinokassa kesämajaa pitävä Tuuli Laukkanen.

”Toki tilaa ei ole kovin paljon, ja kartanon alue on kulttuurihistoriallinen ja kaunis.”

Laukkanen myös ihmettelee, miksei Kivinokkaan voisi rakentaa pittoreskeja vuokamökkejä vanhojen kesämajojen sekaan. Majat ovat nimittäin vuosien saatossa vähentyneet, sillä niitä on lahonnut ja purettu.

”Tällä hetkellä täällä ei ole vuokratoimintaa ollenkaan, koska kaupunki kieltää sen. Kai he pelkäävät, että tulee liikaa bisnestä.”

Laukkasen mielestä myös venesatamaa voisi kehittää. Siellä voisi tarjota vaikka melontaa ja suppailua.

Samaa mieltä on naapurissa kevätsipulia terassillaan pilkkova Päivi Elonen, jolla on ollut kesämaja Kivinokassa kolme vuotta.

”Leirintäalue elävöittäisi paikkaa ja samalla ehkä vähentäisi murtoja ja tihutöitä. Olisi hienoa saada Kulosaaren kartano paremmin käyttöön, siihenhän saisi vaikka upean hostellin”, Elonen innostuu.

Kulosaaren kartanon omistaa Helsingin kaupunki ja se on tällä hetkellä vuokrattu Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) Helsingin yhteisjärjestölle.

Kivinokan venesatamassa istuskelevat Jussi Muhonen ja Allar Lillemäe eivät toivo alueelle leirintäaluetta. Molemmat kertovat veneilevänsä paikalle päivittäin.

”Leirintäalue ei ole hyvä idea ollenkaan”, Lillemäe tuhahtaa.

”Venekerho joutuisi tästä varmaan lähtemään, ja luonnon rauha rikkoontuisi. Leirintäalue tuo mukanaan melua ja hässäkkää. Ilkivaltaakin voi tulla lisää, kun tulee enemmän porukkaa.”

Vieressä Kulosaaren kartanolle johtavalla hiekkatiellä suhahtaa ohi Pizzataxin auto. Pitsat ottaa kartanolla vastaan henkilö, joka paljastuu JHL ry:n puheenjohtaja Merja Ruotsalaiseksi.

Mitä mieltä olet leirintäalueesta Kivinokassa?

Ruotsalainen huokaisee syvään.

”No”, hän aloittaa. ”Olen kuulunut Rastilan leirintäalueen ohjausryhmään, ja kyllä harmittaa, että hyvin suunniteltu paikka ihanteellisella sijainnilla metroaseman vieressä ajettaisiin alas. Pitäisi myös miettiä leirintäalueen työllistävää vaikutusta alueella”, hän sanoo.

Rastilan leirintäalue sai muutama vuosi sitten Suomen leirintäalueyhdistykseltä viiden tähden tasoluokituksen. Viiden tähden leirintäalueita on Suomessa Rastilan lisäksi vain muutama.

Helsingin Kalliossa asuva mutta Kivinokassa kesähoitajana työskentelevä Outi Korte ei myöskään lämpene Kivinokan leirintäalueelle.

”Tämä alue on tällaisenaan valmis. Miksi pitää purkaa sellaista, mikä on hyvää ja toimivaa?”, hän ihmettelee. ”Kai sitä lääniä löytyy muualtakin.”

Herttoniemenrannassa asuvat Ilkka ja Raija Tuukkanen kertovat käyvänsä Kivinokassa kävelyllä vähintään kerran viikossa. He eivät ilahdu leirintäalueajatuksesta, mutta sanovat sentään sen hiukan lämmittävän, jos karavaanarit pysyvät poissa.

”Alue pitää ehdottomasti säilyttää. Tämä on niin ihana paikka”, Raija Tuukkanen toteaa.

Kivinokka jää taakse ja suuntana on Rastilan leirintäalue. Nostokurjet tervehtivät vastarannalta kun ylitämme Vuosaaren sillan.

Tulee selväksi, että täällä rakennetaan.

Heti sillan kupeesta leirintäalue löytyykin, aivan metroaseman vierestä. Sen sisäänkäynnit ovat työmaa-alueen keskellä: kaikkialla kaivinkoneet rouhivat maata ja melu piinaa korvia.

Leirintäalueen vastaanoton kaikilla kolmella luukulla on ihmisiä, kuuluu englantia ja suomea. Kävijöitä on kuulema vuodessa keskimäärin 95 000.

Haapajärveläiset Sanna ja Ari Salin sekä lapset Arttu ja Eetu kävelevät kohti karavaanarialuetta, joka vie noin kolmanneksen koko leirintäalueen noin 14 hehtaarin pinta-alasta.

”Olemme käyneet täällä neljänä vuotena”, Arttu Salin kertoo.

”Parasta Rastilassa on sijainti, täältä pääsee helposti ostoksille keskustaan”, Sanna Salin jatkaa.

Hän ei ole varma, tulisiko perhe leirintäalueelle enää, jos karavaanareiden pitäisi ajaa Östersundomiin.

”Kyllä tässä metro vaikuttaa paljon, se on niin kätevä.”

Kivinokassa sekä Herttoniemen että Kulosaaren metroasemat sijaitsevat noin kilometrin päässä.

Pikaisella silmäyksellä näyttää siltä, että Rastilan leirintäalueen karavaanarialue on lähes täynnä. Tämä vahvistetaan leirintäalueen vastaanotosta.

”Karavaanaripaikat ja mökit ovat suosituimpia, ne ovat hyvin täynnä joka kesä.”

Telttoja menee erityisesti suurien musiikkifestivaalien, kuten Tuskan ja Weekendin aikaan.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavasuunnittelija Heikki Salmikivi korostaa, että mitään varmaa leirintäaluesuunnitelmista ei ole lyöty lukkoon. Yleiskaava etenee vielä Helsingin kaupunginhallitukseen ja valtuustoon. Siksi esimerkiksi Kivinokan mahdollisen uuden leirintäalueen tarkasta sijainnista tai palveluista ei voi antaa tarkempaa tietoa. Ne selviävät tarkemmassa suunnittelussa.

”Tilanne ei ole sillä tavalla akuutti, että ei tässä varmaan vielä vähään aikaan mitään tapahdu”, hän sanoo.

Juttua korjattu 7.7 klo 09.08: Jutussa luki aiemmin, että Rastilan leirintäalueen pinta-ala on noin 140 neliökilometriä. Oikea luku on noin 14 hehtaaria.

Historiallinen työväen virkistysalue

Kivinokka on metsäinen niemi Kulosaaressa. Sen eteläpäässä sijaitsee Kulosaaren kartano talousrakennuksineen ja Herttoniemen siirtolapuutarha.

Suuren osan niemestä kattaa ulkoilupuisto, jossa on yhdistysten hallinnoimia kesämaja-alueita. Lisäksi Kivinokassa on uimaranta, venesatamia, viljelypalstoja, luontopolku ja pelikenttiä.

1900-luvun alussa Kivinokka tuli tunnetuksi työväen virkis­tysalueena. Tätä historiaa kuvataan esimerkiksi Kjell Westön romaanissa Missä kuljimme kerran (2006).

Pieniä lautarakenteisia kesämajoja alettiin rakentaa 1940-luvulla.

Kivinokkaan suunnitellut uudet asunnot herättivät vuonna 2014 suurta vastustusta. Helsingin kaupunginhallitus kuitenkin kuoppasi suunnitelmat samana vuonna, ja Kivinokkaa päätettiin alkaa kehittää virkistysalueena.

Kivinokkaan on suunnitteilla luonnonsuojelualue. Huomattava osa alueesta on arvioitu joko eläimistön tai kasvillisuuden kannalta arvokkaaksi.

Lähde: Helsingin kaupunki­suunnitteluvirasto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Surkuhupaisa karhumatka toisensa perään – Näin Pohjois-Korea puhalsi Suomelta kymmenien miljoonien paperitehtaan

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  6. 6

   ”Lihaton vaihtoehto ei ole kasvavalle lapselle ravitsemuksellisesti riittävä” – Kerava uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat

  7. 7

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Huippuopettaja on nöyrä”, sanoo palkittu professori

  8. 8

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  9. 9

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  10. 10

   Pohjois-Korea uhkasi uudella vetypommilla, diktaattori haukkui Trumpin mielenvikaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää