Kaupunki

Helsinki epäilee 100 000 euron remonttihuijausta vuokra-asunnoissa Kontulassa

Helsingin Kontulassa sijaitsevia kaupungin vuokra-asuntoja on remontoitu asiantuntijan mukaan huonosti. Myös poliisi selvittää, liittyykö remontteihin rikoksia.

Helsingin Kontulassa sijaitsevissa kaupungin vuokra-asunnoissa on parhaillaan käynnissä raastava remonttiriita.

HS:n saamista asiakirjoista käy ilmi, että Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) Kontulan alue­yhtiö on tehnyt kesäkuussa rikosilmoituksen pienurakoitsijasta, joka on remontoinut Heka-Kontulan asuntoja vuodesta 2011 lähtien. Rikosilmoitus koskee viime vuonna 40 asuntoon tehtyä huoneistoremonttia.

Helsingin poliisi vahvistaa saaneensa ilmoituksen asiasta. Tapausta selvitetään talousrikoksia tutkivassa osastossa.

”Varsinaista rikostutkintaa ei ole vielä käynnistetty. Asiaan palataan lomien jälkeen. Ehkäpä tutkintakynnys ylittyy, sillä sen verran lausuntoja ilmoituksen tueksi oli”, sanoo ylikomisario Kari Lintilä HS:lle.

Rikosilmoituksen mukaan Heka-Kontula epäilee urakoitsijan yrittäneen hankkia itselleen taloudellista hyötyä laskuttamalla töistä, joita ei ole todellisuudessa tehty.

Urakoitsija on laskuttanut esimerkiksi tupakoinnin jäljet peittävän akrostop-maalin käytöstä asunnoissa, joissa maalia ei ole käytetty. Tällaisesta toiminnasta on näyttöä rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritys Raksystemsin lausunnon mukaan ainakin kuuden asunnon kohdalla.

Raksystemsin lausunnossa kirjoitetaan, että remonteissa on ollut puutteita myös muun työnlaadun osalta. Työnlaatu on ollut heikkoa muun muassa tasoite-, maalaus- ja mattotöissä.

”Poikkeamat työnsuorituksissa ja materiaaleissa ovat huomattavasti heikentäneet lopputulosta”, raportissa lukee.

Asuntoihin tehdyt pistokokeet antavat Raksystemsin mukaan aiheen olettaa, että urakoitsija on yrittänyt laskuttaa liikaa.

”Voidaan olettaa, että laskuissa olevien yksikköhintojen veloitusperusteena käytetyt pinta-alat eivät ole kaikilta osin oikeita”, raportissa sanotaan.

Heka-Kontula epäilee, että urakoitsija on huijannut heiltä noin 100 000 euroa, sanoo Helsingin kaupungin asuntojen toimitusjohtaja Jaana Närö. Närö toimii myös Hekan Kontulan alueyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

”Toimimme omakustannusperiaatteella, joten asukkaiden maksettavaksi tällaisetkin asiat lopulta jäisivät”, Närö sanoo.

Heka-Kontula-yhtiöön kuuluu noin 2 730 vuokra-asuntoa. Riita koskee siis noin 37:ää euroa asuntoa kohti.

Heka-Kontula vaatii HS:n saamien asiakirjojen perusteella urakoitsijalta noin 100 000 euron korvauksia. Se vaatii myös urakoitsijan omaisuutta takavarikkoon 120 000 euron edestä.

HS tavoitti rikosilmoituksen kohteeksi joutuneen urakoitsijan edustajan torstaina. Hän kuuli rikosilmoituksesta vasta HS:ltä.

”Olemme todella järkyttyneitä tästä tapauksesta. Olemme tehneet työt juuri niin kuin ne on meiltä tilattu. Me emme ole tässä todellakaan mitään syntipukkeja, vaan uhreja”, urakoitsijan edustaja toteaa.

Urakoitsija sanoo, että he ovat tehneet työt aina sopimusten mukaisesti.

”Jos valittamista on, niin ­asiaan pitäisi puuttua heti eikä jälkikäteen”, hän sanoo.

Urakoitsija on Heka-Kontulan kanssa täysin eri mieltä tapahtumien kulusta. Urakoitsijaa harmittaa etenkin se, että heiltä loppuivat keväällä työt seinään Heka-Kontulan kohteissa.

Kyseinen urakoitsija poistui kaupparekisteristä huhtikuussa. ”On parempi lopettaa ennen kuin velkaa kertyy liikaa. Oli pakko laittaa asiat vähäksi aikaa seis. On mahdollista, että me haemme heiltä korvauksia.”

Rikosepäilyt tulivat esiin viime vuoden lopussa. Heka-Kontulan talouden- ja hallinnonvalvoja Pirjo Mohamed ihmetteli helmikuussa, miksi rikosilmoituksen kohteeksi joutunut urakoitsija on käyttänyt akrostop-maalimenettelyä selvästi muita Heka-Kontulan käyttämiä urakoitsijoita enemmän.

Mohamedin mielestä on ”tilastollisesti mahdotonta”, että sisällä tupakoivien asuntoja olisi osunut vain rikosilmoituksen kohteeksi joutuneen urakoitsijan remontoitaviksi.

”Käsittelyä on ylikäytetty, ja yhtiön rahoja heitetty hukkaan”, Mohamed kirjoittaa. Hän moitti myös sitä, että isännöitsijä oli tilannut työt aina suullisesti.

”Tällaista voidaan pitää huonona toimintana ja leväperäisyytenä”, hän kirjoittaa.

Mohamed suositti, että hallitus tarkistaisi rikosilmoituksen kohteeksi joutuneen urakoitsijan kohteista pidemmältä aikaväliltä, onko yritys todella käyttänyt akrostop-käsittelyä aiemmissa urakoissaan.

”Kyseessä on monia vuosia jatkunut toiminta ja todella isot rahat”, hän kirjoittaa.

Mohamed kieltäytyi HS:n haastattelusta.

Mohamed nosti raportissaan esiin myös, että Heka-Kontulan isännöitsijällä on suora suhde rikosilmoituksen kohteeksi joutuneeseen urakoitsijaan. Isännöitsijä teki urakkakilpailutuksen kannalta ratkaisevat tarjousten vertailulaskelmat.

Isännöitsijä on kyseisen urakoitsijan miehen kummisetä. Isännöitsijän kummipoika työskentelee kyseisessä yrityksessä.

Heka-Kontulan hallituksen jäsen Eero Rasijärvi pitää isännöitsijän roolia ongelmallisena.

”Palveluksessa olevalla isännöitsijällä on perhesuhde tähän yritykseen. Hän ottaa työt vastaan, tilaa ne, hyväksyy laskut”, Rasijärvi luettelee.

Isännöitsijä selvitti asiaa Heka-Kontulalle toukokuussa. Hän sanoo kirjallisessa selvityksessään, että Heka-Kontulan johto tiesi jo vuosia hänen suhteestaan kyseiseen yritykseen. Isännöitsijä kirjoittaa, ettei asiaa ole pidetty yhtiössä aiemmin ongelmallisena.

”En ole tehnyt mitään rikollista toimintaa, en ole laiminlyönyt, enkä ole huolimattomuuttani jättänyt minulle kuuluvia töitä tekemättä”, isännöitsijä kirjoittaa.

”Mikäli todetaan, että urakoitsija ei ole käyttänyt sovittuja materiaaleja tai on laskuttanut sellaisista töistä, mitä he eivät ole tehneet, minä en ole tarkastuksissani todennut sellaista, eikä minulla ole ollut tietoa niistä missään vaiheessa.”

Hekan Närön mielestä isännöitsijän toimien lainmukaisuutta ei ole syytä tutkia.

”Ei kummipoikuus muodosta mitään jääviyttä sinällään. Mielestäni yksittäisen isännöitsijän rooli ei ole merkittävä.”

Edullisia vuokra-asuntoja helsinkiläisille

 Helsingin kaupungin asunnot (Heka) on kaupungin omistama vuokrataloyhtiö. Se pyrkii tarjoamaan edullisia vuokra-asuntoja. Asuntojen keskivuokra on 11,02 euroa neliöltä.

 Heka on jakaantunut 21 alueyhtiöön, joista jokaisella on oma johtonsa.

 Heka-Kontula on yksi suurimmista alueyhtiöistä. Siihen kuuluu yhteensä 2 732 asuinhuoneistoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Vuokra-asunnot
 • Helsinki
 • Kontula
 • Talousrikokset
 • Korruptio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  5. 5

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Terrorismi kurottaa Marokosta eurooppalaisiin kaupunkeihin jihadistijärjestöjen mukana – suurin osa Isisin vierastaistelijoista oli viime vuonna marokkolaisia

  8. 8

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  9. 9

   Varokaa ansaa: ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  10. 10

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  6. 6

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  7. 7

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  8. 8

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää