Kaupunki

Moottoripyörien pärinä häiritsee kesäyössä – moni motoristi vaihtaa tehtaalla asennetut ”savustuspöntöt” tehokkaisiin pakoputkiin

Poliisi pystyy puuttumaan kovaääniseen ajeluun vain satunnaisesti. Toistuvasta häiritsevästä ajamisesta voi saada jopa kahdeksan päiväsakkoa.

Suurmetsä

Kesä tuo kaupungin äänimaisemaan moottoriajoneuvojen pärinää, murinaa ja pörinää.

Ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että valituksia moottoripyörien melusta tulee tasaisesti. Kesä on meluvalitusten kulta-aikaa ymmärrettävistä syistä.

”Kun ihmiset pitävät ikkunoitaan auki, melu kuuluu enemmän. Kaupungin laita-alueilta tulee valituksia enemmän kuin keskustasta”, Höök sanoo.

Valituksia tulee etenkin moottoripyöristä, mutta myös porukalla ajavista mopoilijoista. Poliisi ei mittaa äänten voimakkuutta erityisesti, vaan ne huomioidaan muun liikenteenvalvonnan yhteydessä. ”Jos epäilemme liian korkeita desibelitasoja, voimme määrätä kuskin katsastuttamaan moottoripyöränsä. Kokonaistilanteesta riippuen voi tulla myös rahallisia seurauksia”, Höök kertoo.

Moottoripyörän pakoputkesta voi lähteä liikaa ääntä etenkin, jos sitä on vaihdettu tai muunneltu, tai jos se on rikki.

Myös muuntelematon pakoputki saattaa aiheuttaa melua yli rajojen. Varsinaiset viritetyt moottoripyörät ovat Höökin mukaan harvinaisia.

Pakoputkia motoristeille vaihtaa esimerkiksi Prätkäpaja Tattarisuolla. Prätkäpajan toimitusjohtaja Leo Laurell kuvailee äänen olevan tärkeässä roolissa kokonaisvaltaisessa ajoelämyksessä. Se on myös imagokysymys.

”Kovat jätkät, kova ääni”, Laurell sanoo ja nauraa.

Pakoputkissa on kuitenkin kyse myös tehosta. Tehtaassa moottoripyörään laitetut pakoputket päästävät hiljaista ääntä, mutta niistä saa myös vähemmän tehoa kuin vaihdetussa putkessa. Siksi lähes kaikki moottoripyörän ostajat vaihtavat pakoputkensa.

”Tehtaalla laitetut äänenvaimentimet ovat isoja ja rumia. Niitä kutsutaan savustuspöntöiksi”, Laurell lisää.

Jokakesäisiin valituksiin hän suhtautuu ymmärtäväisesti, mutta uskoo, että ääniin voi myös tottua. Suomessa koviin pärinöihin ei ole totuttu.

Ihan jokainen motoristi ei myöskään halua pyörästään isoa ääntä. Esimerkiksi työmatkojaan ajavat ottavat Laurellin mukaan mielellään pakoputken, joka hyrisee maltillisesti.

”Minullakin on kovaäänisiä moottoripyöriä, mutta tiedän myös, että ne ovat tehokkaampia ja toimivat paremmin kuin tehdasvalmisteiset putket”, Laurell kertoo.

Länsi-Uudenmaan poliisi saa enemmän valituksia turhasta ajelusta kuin liian voimakkaista äänistä.

Komisario Ilkka Kantola mainitsee tyypilliseksi valituksia herättäväksi esimerkiksi kymmenen mopopojan ryhmän, joka kiihdyttelee ja jarruttelee kerrostaloalueilla.

”Partio voidaan lähettää paikalle, mutta silloin ajelijat hajaantuvat kuin varpusparvi.”

Jos kuskeja saadaan kiinni, heitä voidaan sakottaa tarpeettomasta ja häiritsevästä ajosta. Kantolan mukaan sanktion suuruus lähtee neljästä päiväsakosta. Jos samaa reittiä on ajeltu vaikka 20 kertaa, siitä voi rapsahtaa jopa 8 päiväsakkoa.

Metelin mittaaminen tuottaa viranomaisille päänvaivaa, koska ääni ei välttämättä ylitä lain määräämää desibelirajaa, vaikka se kuulostaisi korvaan liian kovalta. Kaasuttaessa ääni kuulostaa kovemmalta kuin tasaisessa ajossa, jonka voimakkuuksia katsastuksessa mitataan.

Toinen ongelma on se, että jos moottoripyörän suurin teho saavutetaan esimerkiksi 8 000 kierroksella, melu pitäisi mitata 4 000 kierroksen kohdalla, jolloin se saattaa alittaa säädetyn rajan.

Kohdatessaan desibelirajat ylittävän moottoripyörän poliisi voi määrätä sen katsastukseen ja ottaa kilvet pois. Katsastukseen vietäessä kulkupeliin asennetaan alkuperäinen pakoputki, joka monesti vaihdetaan takaisin äänekkäämmäksi heti katsastuksen jälkeen.

”Jos kuski saa kolmet sakot vuodessa, hän päätyy ajokieltoon”, Ilkka Kantola kertoo.

Kun poliisi ensimmäisen kerran hankki desibelimittareita ja alkoi mitata moottoripyörien ääniä, monesta liikkeestä loppuivat Kantolan mukaan äänenvaimentimet kesken.

”Ihmisillä tuli kiire, kun he eivät halunneet sakkoja. Osa joutui ostamaan alkuperäisen putken saadakseen rekisterikilpensä katsastuskonttorilta takaisin”, Kantola sanoo.

Prätkäpajan Leo Laurellin mukaan heidän asiakkaansa eivät ole juurikaan raportoineet saaneensa sakkoja.

”Pari vuotta sitten poliisi teki paljon pistokokeita, ja silloin asiakkaat kävivät täällä mittailemassa pyöriensä äänenvoimakkuuksia. Nykyään vain kysymme, kuinka kovaa ääntä asiakas haluaa”, Laurell kertoo.

Erityyppiset motoristit haluavat ajoneuvoiltaan erisävyisiä ääniä. Kyse ei välttämättä kyse ole voimakkuudesta, vaan esimerkiksi maskuliinisuudesta.

Desibelimittareita käytetään Prätkäpajalla vain, jos asiakas haluaa tietää pyöränsä volyymitason.

Laurell herää itsekin välillä moottoripyöräilevän naapurinsa töihin lähtöön, ja ymmärtää melusta valittavia tavallaan. Vastuu melun säätelemisestä kuuluu Laurellin mukaan ajajille itselleen.

”Motoristien pitäisi ymmärtää ajaa hiljaa tarvittaessa – ilman turhia kaasutteluja.”

Kyse on myös solidaarisuudesta.

”Jos ei kestä ollenkaan ääntä, voi muuttaa keskelle metsää. Samoin, jos haluaa paljon kaasutella, voi muuttaa keskelle metsää”, Laurell summaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Melu
 • Poliisi
 • Moottoripyörä
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea
  3. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  4. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi tuomitsevat rotukiihkoilun – Charlottesvillen tapahtumat ovat käynnistäneet Yhdysvalloissa kiivaan keskustelun rasismista
  5. Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa
  6. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
  7. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  8. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  9. Tunti sitten
  10. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  11. Libanonissa merkittävä askel naisen aseman kohentamiseen: maa luopuu laista, jonka mukaan raiskaajaa ei rangaista, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa
  12. Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa
  13. Näytä lisää