Kaupunki

Mustan Barbaarin syytökset nostivat kohun poliisin ulkomaalais­valvonnasta – HS kysyi helsinkiläisiltä etnisestä profiloinnista

Helsingin keskustassa tehtyyn kyselykierrokseen osallistuneista vain muutamalla oli huonoja kokemuksia poliisin ulkomaalaisvalvonnasta. Yhdenvertaisuusvaltuutettu käy läpi poliisin menettelyä valvontatyössä.

HS kysyi tiistaina Helsingissä liikkuneiden kokemuksia poliisin heihin mahdollisesti etnisen taustan perusteella kohdistamista valvontakeinoista.

Poliisin ulkomaalaisvalvonnan keinot nousivat puheenaiheeksi muusikko James Nikanderin eli Mustan Barbaarin kerrottua Facebookissa virkavallan käyttäneen kovia otteita hänen sukulaisiaan kohtaan viime perjantaina Helsingin keskustassa. Tapaus on siirtynyt kihlakunnansyyttäjälle, joka selvittää, onko asiassa tarpeen aloittaa esitutkinta.

Suurimmalla osalla HS:n tapaamilla henkilöillä kokemukset olivat jääneet vähiin, eikä heillä ollut niistä pahaa sanottavaa.

Kaisaniemen puistossa istuneet Mahad ja Ali kuitenkin kertoivat olleensa usein poliisin silmätikkuina.

”Vaikka valkoihoisetkin ovat olleet humalassa, poliisi on käskenyt vain meitä poistumaan puistosta”, molemmat somalitaustaiset miehet toteavat.

”Poliisit ovat erilaisia, ja kohtelu vaihtelee poliisimiehen mukaan”, Ali sanoo.

Päärautatieasemalla ystäviään saattamassa olleella Fadumo Farahilla puolestaan ei ole Suomessa vietetyn vuoden aikana kertynyt ainuttakaan huonoa kokemusta poliisista.

”Kohtaamani ongelmat ovat liittyneet aivan muihin asioihin, esimerkiksi verkkopankkitunnuksen saamisen vaikeuteen.”

Kaksi vuotta Suomessa asunut Leonard Shayo kertoo hänkin, ettei ole koskaan Helsingissä saanut poliisilta epämiellyttävää kohtelua.

”Viime vuonna Joensuussa poliisi pysäytti minut kadulla ja pyysi nähdä henkilöllisyystodistukseni. Samalla he tekivät muutamia kysymyksiä. En kokenut tapausta loukkaavana, vaikka hieman kyllä jäin pohtimaan, miksi juuri minut pysäytettiin”, Miia Kaartisen kanssa tiistaina liikkeellä ollut Shayo sanoo.

Belgiasta vierailulle tulleen ystävänsä kanssa kahvilassa istunut Ibraahim Mahamed kertoo asuneensa Suomessa yksitoista vuotta.

”Sinä aikana minulla ei ole huonoja kokemuksia poliisista, mutta minä en juokaan alkoholia enkä käy diskoissa.”

Tansaniasta noin kymmenen vuotta sitten Suomeen muuttaneella Edwinillä, 36, on sekä hyviä että huonoja kokemuksia suomalaispoliisin toiminnasta. Hän ei halua esiintyä julkisuudessa sukunimellään.

Puhelimitse tavoitetun Edwinin mielestä osa poliisin ja ihonväriltään kantasuomalaisista poikkeavien ihmisten välisistä ristiriidoista johtuu väärinymmärryksistä ja kulttuurieroista.

Nykyisin Helsingissä asuva Edwin joutui aiemmin Tampereen-vuosiensa aikana rasistisen hyökkäyksen kohteeksi pikaruokalan jonossa.

”Todennäköisesti humalassa ollut mies nimitteli minua rasistisesti, ja kun olin todisteeksi tallentamassa hänen puheitaan kännykkääni, hän potkaisi puhelimen hajalle. Sain ystävältäni lainaksi toisen puhelimen, jolla soitin paikalle poliisit”, Edwin kertoo.

”He kyselivät minua nimitelleeltä mieheltä muutamia kysymyksiä ja päästivät hänet sitten menemään. Minut he pyysivät poliisilaitokselle seuraavana päivänä. He kertoivat kyllä ottavansa asian esitutkintaan, mutta asia ei lopulta edennytkään mihinkään.”

Viime keväänä Edwin istui helsinkiläisessä kahvilassa, kun sisään tuli siviilipukuisia poliiseja. Edwinin mukaan he näyttivät etsivän tiettyjä henkilöitä.

”Minultakin kysyttiin henkilöllisyystodistusta, ja totta kai sen annoin. En kokenut tilannetta mitenkään negatiivisena. Lopulta poliisi laittoi muutamille kahvilassa olleille mustille miehille käsiraudat, ja heidät vietiin ulos.”

Edwin sanoo ymmärtävänsä, että poliisin on tehtävä työnsä rikollisten kiinni saamiseksi.

”Monet ristiriitatilanteet syntyvät varmasti siitä, etteivät ulkomailta Suomeen muuttaneet ymmärrä poliisin toimivan myös heidän hyväkseen. Kyse voi olla kulttuurieroista tai väärinymmärryksistä. Kaikissa maissa poliisi ei ole hyvä, eikä lakia valvota kaikkialla samalla tavoin kuin Suomessa.”

”Minulle poliisin näkeminen antaa turvallisuuden tunteen.”

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä kertoo, ettei ole saanut yhteydenottoja Mustan Barbaarin esittämiä epäilyjä vastaavista tapauksista – etnisestä profiloinnista kylläkin.

”Kun ulkomaalaislakia korjattiin viime vuonna, siihen kirjattiin etnisen profiloinnin kielto poliisin ulkomaalaisvalvonnassa. Se tarkoittaa, ettei valvontaa saa tehdä esimerkiksi pelkän ihonvärin perusteella.”

”Suomi on nykyään monikulttuurinen yhteiskunta, eikä voi olettaa, että ihonvärin perusteella joku ei olisi suomalainen.”

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen totesi tiistaina, että poliisilla on ehdoton nollatoleranssi rasismin suhteen.

”Ulkomaalaisvalvontaa ei saa kohdistaa tiettyihin henkilöihin etnisen alkuperän, uskonnon, sukupuolisen suuntautumisen tai jonkun muun vastaavan syyn takia. Se on väärää etnistä profilointia, ja sitä poliisi ei tee”, hän sanoi Porin Suomi-Areenan tilaisuudessa.

Viime keväänä yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto pyysi poliisilta ja Rajavartiolaitokselta selvityksen huhtikuussa Helsingissä tehdyistä tehovalvontaiskuista. Valtuutettuun tuolloin yhteyttä ottaneet epäilivät kohdennetun ulkomaalaisvalvonnan perustuneen etniseen profilointiin.

”Saimme poliisilta ja Rajavartiolaitokselta selvityksen, eikä meillä ollut siitä huomauttamista. Keskustelimme aiheesta, ja erityisesti siitä, millä perusteella poliisi valikoi tarkastettavat henkilöt. Lain mukaan ulkomaalaisvalvonnan pitää perustua vihje- tai analyysitietoon. Tämä ei voi tarkoittaa analyysiä paikoista, joissa tietojen mukaan on paljon ulkomaalaisia.”

Poliisin mukaan huhtikuinen valvonnan kohdentaminen oli perusteltua, eikä kyseessä ollut sattumanvarainen seulonta.

”Samassa yhteydessä sovimme, että ensi syksynä virkamiehemme osallistuvat poliisin ulkomaalaisvalvontaan”, Pimiä mainitsee.

Syrjintää alkuperän perusteella epäilevien ryhmä oli yhdenvertaisuusvaltuutetun suurin yksittäinen asiakasryhmä vuonna 2015. Syrjintäperusteiden kokonaismäärästä (496) näitä tapauksia oli 203.

Toiseksi suurin perusteryhmä oli vammaisuus.

Kaikista yhdenvertaisuusvaltuutetulle tehdyistä yhteydenotoista 13 tapauksessa syrjinnästä epäiltiin poliisia. Useimmiten epäiltynä oli kunta (131). Seuraavaksi suurimman ryhmän muodostivat yritykset (120).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Valvonta
 • etnisyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  5. 5

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  6. 6

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  10. 10

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää