Kaupunki

Helsinki hävisi lokkisodan, linnut valtasivat Kauppatorin – näin lokki nappaa jäätelön kädestä

Mikään ei auta Kauppatorin yllä vaanivia lokkeja vastaan.

Helsinki on hävinnyt lokkeja vastaan käytävän torjuntataistelun tältä kesältä.

Taistelu ryösteleviä lokkeja on hävitty, sillä vastatoimet eivät ole olleet riittäviä, eikä kaupunki lupaa enää kuluvalle vuodelle uusia konsteja.

Kaupungista, ja etenkin Kauppatorista, on tullut lokkien buffetpöytä, jossa tarjoillaan esimerkiksi jäätelöitä, lihapiirakoita ja munkkeja.

”Lokkeja on aika paljon, ja ne käyttäytyvät vähintään yhtä aggressiivisesti kuin ennenkin”, kertoo lokkitorjunnasta vastaavan Helsingin Tukkutorin palveluyksikön päällikkö Tommi Tapana tämän hetken lokkitilanteesta.

Tapanan varovaisen arvion mukaan lokit vievät Kauppatorilla varomattomien käsistä ”kymmeniä ruoka-annoksia päivässä”.

Helsinkiläinen lokki on röyhkeä, nopea ja ovela, eli kaikkea sitä, mitä cityeläimen tuleekin olla selvitäkseen ihmisen suunnittelemassa kaupunkiympäristössä.

Nyt on osoittautunut, että lokki on ovelampi kuin ihminen.

Kauppatorin yllä kaartelevia lokkeja on yritetty viime vuosien aikana torjua ja hätistellä usein eri keinoin. Mikään niistä ei tehoa.

Kauppatorin ylle on viritelty verkkoja, jotka toimivat jonkin aikaa, mutta sitten lokit oppivat syöksymään verkkojen alle. Seuraavaksi verkkoja viriteltiin pystysuoriksi seinämiksi, mikä on auttanut hieman, mutta ei ole onnistunut estämään lokkeja edelleen viemästä ruokaa suoraan ihmisten käsistä ja lautasilta.

Sitten kaupunki sai idean haukkaa esittävästä leijasta. Siitä lokit viis veisasivat. Ne kykenivät erottamaan, ettei kyhäelmä mikään haukka ollut.

Viime kesänä Helsingin Tukkutori innovoi lokkisodassa äänikarkotteen, joka päästelee ilmoille petolintujen kirkumista ja lokkilajien varoitusääniä. Vaikutus on ollut positiivinen, ja saanut linnut lehahtamaan kauemmaksi.

Äänikarkotekaan ei ainakaan toistaiseksi kykene poistamaan lokkiongelmaa, mutta se on silti Tapanan mukaan tähän saakka toimivin konsti lokkeja vastaan.

”Lokki on älykäs ja oppivainen eläin, joka tottuu torjuntakonsteihin yleensä hurjan nopeasti. Mutta ehkä lokkien on liian vaarallista tottua varoitusääneen. Sen kuullessaan ne yhä lentävät kauemmas.”

Vuosi sitten Kauppatorin jäätelökioskin katolle asennettiin pienijännitteinen sähkövastus, jonka tarkoitus oli pitää lokit poissa jäätelökioskin katolta. Se ei kuitenkaan riitä pitämään lokkeja poissa torialueelta.

Useimmat Helsingissä ensimmäistä kertaa vierailevat turistit eivät tiedä varoa lokkeja, ja hetken kuluttua on jo myöhäistä. Helsingin Sanomien lokkikokeessa ensimmäinen lintu hyökkäsi kiinni jäätelötötteröön alta puolen minuutin.

Osa turisteista pahentaa lokkitilannetta heittelemällä linnuille ruokaa, vaikka se on erikseen usein kyltein kielletty.

Lokkeja on Kauppatorilla pitkälle syksyyn saakka, mutta pahin aika alkaa vähitellen hellittää, kun lokkien kesäkuun alussa kuoriutuneet poikaset ovat kasvaneet jo suurimman ruokintatarpeen ohitse.

Tukkutori aikoo asennuttaa Kauppatorille ensi kesäksi toisenkin äänikarkotteen, sillä tämän hetken yksi laite ei kata koko aluetta.

Ensi vuoden torjuntakeinoihin kuuluvat lisäksi entistä lähemmäksi maanpintaa tuotavat pystyverkot sekä parempi, lokeista varoittava tiedotus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Cityeläimet
 • Linnut
 • Kauppatori
 • Etelä-Helsinki
 • Helsinki
 • Jukka Vuorio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää