Kaupunki

Asuminen Helsingin keskustassa uhkaa kallistua entisestään

Helsingin hallinto-oikeus linjasi, että Töölön arvokiinteistöjen pitäisi maksaa enemmän veroa. Päätös voi nostaa kiinteistöveroa koko maassa.

”Ei asumisen kallistuminen ikinä nastaa ole.” Helsingin Taka-Töölössä, Kivelänkadulla, asuva Tatu Artman tiivistää monen helsinkiläisen tunnot.

Kantakaupungissa asuminen on jo pitkään ollut kallista. Lähivuosina asuminen saattaa kallistua entisestään. Syynä on Helsingin hallinto-oikeuden päätös, joka kiristää toteutuessaan vanhojen kiinteistöjen verotusta.

Nykyään tontin kiinteistöveroa maksetaan sen mukaan, kuinka paljon kaavaan on merkitty rakennusoikeutta. Erityisesti Helsingin kantakaupungissa on paljon taloja, jotka ovat paljon suurempia kuin mitä kaavaan on merkitty.

Esimerkiksi Töölössä, Kampissa, Punavuoressa, Ullanlinnassa tai Eirassa sijaitseva asuinrakennus saattaa olla jopa kaksi kertaa suurempi kuin mitä se voimassaolevan asemakaavan mukaan saisi olla. Kyseisten kiinteistöjen asukkaat maksavat liian vähän kiinteistöveroa, jos tilannetta tulkitsee hallinto-oikeuden tuoreen päätöksen mukaisesti.

Hallinto-oikeus linjasi heinäkuussa, että seitsemän töölöläisen taloyhtiön verotusta pitäisi kiristää niin, että kiinteistöjä verotettaisiin tonttien toteutuneen rakennusoikeuden mukaisesti.

Kiinteistöt sijaitsevat Taka-Töölössä Mannerheimintien, Runeberginkadun, Töölönkadun ja Kivelänkadun varressa niin sanotussa Carelia-korttelissa.

”Tämä ratkaisu koskee ensisijaisesti näitä Töölössä sijaitsevia yhtiöitä, mutta toki Helsingissä on muitakin vastaavia kiinteistöjä. On mahdollista, että myös niiden verotus kiristyy”, sanoo asian esittelijänä hallinto-oikeudessa toiminut hallinto-oikeussihteeri Heidi Orrenmaa.

Hallinto-oikeus perustelee ratkaisua tasapuolisuudella. Hallinto-oikeuden mielestä nykykäytäntö ei kohtele kiinteistön omistajia tasapuolisesti, sillä uusilla tonteilla kaavaan merkitty rakennusoikeus vastaa yleensä myös todellista tilannetta.

Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö pitää hallinto-oikeuden ratkaisua merkittävänä ennakkopäätöksenä. Yksikkö edustaa asiassa Helsingin kaupunkia.

”Pidän hallinto-oikeuden ratkaisua oikeana”, sanoo yksikön johtaja veroyliasiamies Timo Räbinä. ”Koko maan tilanne pitää ottaa tarkasteluun, jos korkein hallinto-oikeus pitää päätöksen voimassa. Tämä koskee kaupunkeja, joissa on ollut samanlaista käytäntöä kuin Helsingissä.”

Räbinä pitää lähes varmana, että asiasta valitetaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Verokiristykset tulisivat siis voimaan aikaisintaan noin puolentoista vuoden päästä. Asiasta voi valittaa syyskuun alkuun asti.

Asukkaille muutos toisi lisälaskua. HS kertoi marraskuussa, että Helsinki haluaisi kerätä lisää kiinteistöveroja.

Tuolloin Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero arvioi, että muutos voisi karkean arvion mukaan tuoda asukkaille ainakin 10 sentin lisälaskun asuinneliötä kohti. Sadan neliön asuntoon muutos toisi siis 120 euron lisälaskun vuodessa.

Helsingille muutos toisi lisää rahaa. Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Risto Peltola arvioi, että Helsinki voisi kerätä kiinteistöveroina vuosittain 18 miljoonaa euroa enemmän, jos veroa maksettaisiin toteutuneen rakennusoikeuden mukaan.

Helsinki sai vuonna 2015 kiinteistöveroina noin 214 miljoonaa. Se on noin seitsemän prosenttia kaupungin verotuloista.

Hallinto-oikeuden päätös ei ota kantaa siihen, laskisiko kiinteistövero sellaisilla kiinteistöillä, joissa rakennusoikeutta on käytetty kaavaa merkittyä vähemmän. Ainakaan Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö ei ole valmis veron­alennukseen.

”Rakennusoikeus määrittää tontin arvon. Maanomistajan vallassa on se, kuinka paljon hän rakennusoikeudesta käyttää”, Räbinä sanoo.

Helsinki käräytti itse itsensä verottajalle

Helsingin Hallinto-oikeuden päätöstä edelsi Helsingin tekemä erikoinen ilmianto. Kaupunki käräytti syksyllä itsensä verottajalle. Tarkoituksena oli saada kaupungille jatkossa enemmän verotuloja.

Helsinki valitti viime syyskuussa verottajalle Mannerheimintiellä sijaitsevan asunto-osakeyhtiön verotuksesta. Tarkoituksena oli tehdä Asunto Osakeyhtiö Mannerheimintie 54:sta ennakkotapaus, jolla kaupunki saisi muutettua kiinteistöverotusta haluamaansa suuntaan. Helsingin kaupunki omistaa epäsuorasti taloyhtiön, josta se verottajalle kanteli. Omistus tapahtuu kaupungin tytäryhtiön, Helsingin asuntohankinnan kautta.

Kyseinen kiinteistö on vuokrattu kaupungin erityisryhmien tarpeisiin. Siinä asuu esimerkiksi asunnottomia.

Mannerheimintien taloyhtiö on huomattavasti kaavan sallimaa suurempi. Helsinki haluaa, että yhtiötä verotetaan jatkossa sen todellisuudessa käyttämän rakennusoikeuden mukaan. Näin kaupunki koetti siis tehdä omasta yhtiöstään ennakkotapausta, jonka perusteella se saisi jatkossa enemmän rahaa muilta. Hallinto-oikeuden tuore päätös osoittaa, että kaupunki onnistui tavoitteessaan. Hallinto-oikeuden päätös ei tosin välttämättä jää voimaan, mikäli ratkaisusta valitetaan.

Asia eteni hallinto-oikeuteen syyskuun puolivälissä. Helsinki ei ole ollut asiassa virallisesti osapuoli vaan vastakkain ovat Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö ja As Oy Mannerheimintie 54. Vastaavia tapauksia on Helsingin hallinto-oikeudessa nyt ainakin seitsemän.

Kiinteistöveron suuruuteen vaikuttava maapohjan verotus pohjautuu nykyisin asemakaavaan merkittyyn rakennusoikeuteen. Helsingissä on tuhansia vanhoja kiinteistöjä, joille on rakennettu huomattavasti enemmän kuin kaavaan on merkitty rakennusoikeutta.

Suojelu toi veroedun

 Helsingin kantakaupungissa on noin 2 500 kiinteistöä, jotka ovat suurempia kuin kaava sallisi.

 Helsinki laati etenkin 1960–1980-luvuilla asemakaavoja, joissa tonttien rakennusoikeudet merkittiin keinotekoisen alhaisiksi.

 Tarkoitus oli suojella vanhoja rakennuksia toisen maailmansodan jälkeen vallinneelta rakennusten purkuvimmalta. Rakennuksen purkaminen ei ollut grynderien kannalta enää yhtä houkuttelevaa, kun tontille rakennettavasta uudesta rakennuksesta olisi saanut tehdä selvästi alkuperäistä pienemmän.

 Helsinki haluaa kiristää näiden tonttien verotusta niin, että kiinteistöjä verotettaisiin toteutuneen rakennusoikeuden mukaisesti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Kiinteistövero
 • Helsinki
 • Joonas Laitinen
 • Verotus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  6. 6

   Hotelli Kämpin salissa järjestetään ensi viikolla Venäjän-mielisten tilaisuus ”hybridiuhkista ja Donbassin tulevaisuudesta” – Hotelli ei halua kommentoida

  7. 7

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  8. 8

   Kaksi kolmesta suomalaisesta jää asumaan kotiseudulleen, mutta Helsingissä pysyy vain puolet – Kartta näyttää, mistä suomalaiset karkaavat ja minne he jäävät

  9. 9

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  10. 10

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  9. 9

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  10. 10

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nainen surmasi 73-vuotiaan miehen iskemällä tätä useasti mattoveitsellä vessassa Aleksis Kiven kadulla – syyttäjä vaatii tuomiota murhasta
  3. Lentopallokausi alkaa: 39-vuotias konkari on yhä huippuiskussa – lepo, ruokavalio ja voimaharjoittelu ovat Mikko Eskon menestyksen salaisuus
  4. Astmalääkkeen dopinghyöty kyseenalainen – ”Tulisi kovia sivuvaikutuksia, sydän hakkaisi ja kädet tärisisivät”
  5. Tilastoja kumoava ”Tankki” muutti suunnan – Manchester United osuu taas tiuhaan
  6. Cristiano Ronaldo jälleen vahvoilla maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi
  7. Hotelli Kämpin salissa järjestetään ensi viikolla Venäjän-mielisten tilaisuus ”hybridiuhkista ja Donbassin tulevaisuudesta” – Hotelli ei halua kommentoida
  8. Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?
  9. Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta
  10. Tunti sitten
  11. Triathlonisti Kaisa Salilta yllättävä paljastus – pudottaa painoaan kauden tärkeimpiin kilpailuihin: ”En muulloinkaan syö mitä sattuu”
  12. Päästöskandaali ja kartelliepäilyt ravistelevat Saksan autoteollisuutta – HS haastatteli Daimlerin pääjohtajaa ja kysyi, miksi meidän pitäisi uskoa autonvalmistajien lupauksia
  13. Näytä lisää