Kaupunki

Helsingissä asuvat turkkilaiset kritisoivat rankasti Erdoğania: ”Demokratiasta on Turkissa jäljellä vain vaalit”

Helsingin yliopiston ohjelmakoordinattori Yonca Ermutlu, opiskelija Görkem Yücesoy ja tutkija Halil Gürhanlı ovat kaikki kotoisin Turkin liberaalista Izmirin kaupungista. He kyseenalaistavat demokratian, jota vastaan Turkin vallankaappausyrityksessä maan hallituksen mukaan iskettiin.

Jos lain kova kirjain pelottaa, niin nyt kannattaisi olla hiljaa.

Turkin rikoslakiin on nimittäin kirjattu, että mikäli ulkomailla asuva turkkilainen puhuu loukkaavasti kotimaastaan, hänet voidaan laittaa vankilaan. Mutta hiljaa olemisen sijaan Helsingissä asuva, Turkin Izmirin kaupungista kotoisin oleva Yonca Ermutlu kerää kierroksia.

”[Turkin presidentti Recep Tayyip] Erdoğan kutsui viime viikonlopun vallankaappausyrityksen yhteydessä kansalaisia kadulle puolustamaan demokratiaa. Siis mitä demokratiaa, ja suojelemaan sitä keneltä?” hän sanoo vihaisena.

Ermultu on Helsingin yliopiston ohjelmakoordinaattori, ja hän on asunut Helsingissä 25 vuotta. Ermutlu on seurannut uutisia ja ollut tiiviisti yhteydessä sukulaisiinsa siitä lähtien, kun tieto Turkin vallankaappausyrityksestä lähti kiirimään viime perjantaiyönä.

”Erdoğan ei kutsunut ihmisiä kaduille puolustamaan demokratiaa, vaan puolustamaan häntä itseään ja hänen omaa versiotaan demokratiasta. Oikean demokratian lisäksi se, mitä Turkissa nyt pitäisi suojella, ovat ihmiset, jotka eivät ole äänestäneet Erdoğania.”

Ermutlun mielestä Erdoğan kannustaa toimillaan turkkilaisia sisällisotaan, taistelemaan toisiaan vastaan.

”Turkissa ihmiset pelkäävät sitä, mitä Erdoğanin seuraajat voivat vielä tehdä. Osa heistä on todella hulluja”, hän sanoo.

Toisaalta Ermutlu sanoo tiedostavansa, että Erdoğan on saanut paljon ääniä esimerkiksi Turkin uskonnolliselta väestöltä ja maalla asuvilta, jotka ovat aiemmin kokeneet olevansa näkymättömiä politiikassa.

Silti Ermutlu ei ymmärrä, miksi poliitikot ja valtionpäämiehet ympäri maailmaa ovat puheissaan korostaneet, kuinka Turkin demokrattisesti valittua hallitusta täytyy kunnioittaa.

”Vaikka hallitus onkin demokrattisesti valittu, se ei tarkoita, että se toimisi demokraattisesti. Kuka suojelee ihmisiä, kun hallitus ei enää sitä tee?”, hän kysyy.

Ermutlu on perheineen päättänyt, että he eivät turvallisuussyistä vieraile Turkissa vähään aikaan.

”Toisaalta on kauheaa seurata tapahtumia etäältä, vaikka sukulaiseni ovatkin ihan kunnossa. Kun asuin Turkissa 1980-luvun sotilasjuntan aikaan, pystyin jakaman tuntojani jatkuvasti ihmisten kanssa, ja sillä tavalla kauheuksien kanssa ei ollut yksin. Suomessa ihmiset eivät tunne Turkin tilannetta niin hyvin, eivätkä he välttämättä ymmärrä, mitä käyn läpi.”

Helsingin yliopistossa kansainvälistä mediaa ja viestintää opiskeleva, Turkin Izmiristä Helsinkiin muutama vuosi sitten muuttanut Görkem Yücesoy on sitä mieltä, että viime aikoina Turkin demokraattisesti valitut hallitukset eivät ole tehneet kovin paljon ihmisten hyväksi.

”Monet ihmiset, itseni mukaan lukien, ovat sitä mieltä, että Erdoğanin hallitus on pahempi kuin aiemmat huonot hallitukset yhteensä.”

Hän luettelee syitä: Erdoğanin hallitus rajoittaa vapauksia kuten sanan- ja ilmaisun vapautta ja sortaa niitä, jotka ovat hänen kanssaan eri mieltä. Tämän ovat saaneet tuta erityisesti toimittajat ja yliopistoväki. Tämän lisäksi hallitus haluaa Yücesoyn mukaan tunkea sormensa kaikille hallinnon aloille ja haalii jatkuvasti lisää valtaa.

Yücesoy kuuluu niihin, jotka epäilevät Erdoğanin lavastaneen koko vallankaappauksen pönkittääkseen omaa asemaansa.

”En tietenkään voi olla varma, mutta jotain todella hämärää jutussa on. Erdoğan vaikutti rauhalliselta ja tyytyväiseltä esiintyessään julkisuudessa tapahtuneen jälkeen, ja Turkin valtavirtamedia on lähtenyt täysillä mukaan hänen demokratiapropagandaansa.”

Kaikista hämmentävintä Yücesoyn mielestä on, että Erdoğan käski kannattajiaan kaduille kesken väkivaltaisen vallankappauksen.

”Täysin absurdia. Erdoğania ei todella näytä kiinnostavan ihmisten turvallisuus.”

Vallankaappausyritys ei Yücesoyn omien sanojen mukaan vaikuta hänen suunnitelmiinsa vierailla Turkissa, sillä hän ei muutenkaan vieraile siellä usein.

”Voin paremmin Suomessa. Toki olen katkera ja vihainen Turkin tilanteesta, mutta vähemmän, kuin jos olisin Turkissa. Jos asuisin siellä, olisin masentunut.”

Helsingin yliopistolta löytyy myös turkkilainen populismin tutkija Halil Gürhanlı joka, yllätys, on kotoisin Izmiristä.

”Izmir on liberaali kaupunki, joten ei ole ihme, että moni sieltä kotoisin oleva tuntee olonsa kotoisammaksi Suomessa kuin Turkissa”, Gürhanlı kertoo.

Vallankaappausyritys järisytti Turkissa Ankaraa ja Istanbulia, mutta Izmirissä oli rauhallista.

Seitsemän vuotta Suomessa asunut ja Suomen kansalaisuuden saanut Gürhanlı kokee, että Turkki on tällä hetkellä kuin Egypti: puserruksissa autoritäärisen, uskonnollisen hallituksen ja armeijan välissä.

”Turkissa ei ollut demokratiaa, kun vallankaappausyritys tapahtui. Demokratiasta on Turkissa jäljellä vain vaalit”, Gürhanlı sanoo.

Hän painottaa, että on tyytyväinen siitä, ettei vallankappausyritys onnistunut. Se olisi pahimmillaan voinut johtaa sisällisotaan. Toisaalta Gürhanlı on sitä mieltä, ettei vallankaappausyrityksen nujertamista voi millään tapaa kutsua demokratian voitoksi.

”Turkissa toteutetaan ja siellä tapahtuu nyt samanlaisia asioita, joita olisi varmaan tapahtunut myös onnistuneen vallankaapauksen jälkeen: laajoja puhdistuksia, pidätyksiä, lain täydellistä sivuuttamista, ihmisten vapauden rajoittamista, laajamittaista pelkoa ja taloudellinen alamäki.”

Hänkin kritisoi Erdoğanin päätöstä kehottaa kansalaisia kaduille vallankaappausyrityksen aikana.

”Turkin hallituksella on verta käsissään, koska he pyysivät ihmisiä kaduille vaarallisessa tilanteessa.”

Gürhanlın mielestä ihmisten kaduille menossa oli lopulta enemmän kyse islamista ja nationalismista kuin demokratian puolustamisesta.

”Siellä oli lähinnä miehiä, jotka toivat huudoissaan uskontoa esille ja vaativat kuolemanrangaistusta takaisin.”

Gürhanlı kertoo seuranneensa vallankaappausyön tapahtumia esimerkiksi Twitterin yksittäisten toimittajien ja turkkilaisten, itsenäisten uutistoimistojen kautta, koska hänen mielestään Turkin valtamedia on alennustilassa.

Hän sanoo itse välttäneensä Turkin armeijan lakimuutoksen myötä. Muutoksen jälkeen ulkomailla työskentelevien turkkilaisten on ollut mahdollista maksaa itsensä ulos värväyksestä.

”Olen menossa vierailulle Turkkiin lähiaikoina, ja kyllä viimeaikaiset tapahtumat vaikuttavat turvallisuudentunteeseeni”, Gürhanlı pohtii.

”Olen avoimesti Turkin hallitusta kritisoiva tutkija, ja olen saanut tähänkin asti vihapostia näkemysteni vuoksi.”

Armeija yritti kaapata vallan Turkissa

 Osa armeijasta yritti kaapata vallan Turkissa 15.–16. heinäkuuta välisenä yönä.

 Turkin hallitus kukisti vallankaappausyrityksen ja pidätti tuhansia armeijan edustajia, joista osa on jo vapautettu.

 Vallankaappausyrityksen aikana kuoli ainakin 246 ihmistä, joista suuri osa siviilejä.

 Yli 11 000 ihmistä on pidätetty Turkissa vallankaappausyrityksen jälkeen. Puhdistukset hallinnossa ovat johtaneet kymmenientuhansien ihmisten erottamiseen tai viraltapanoon toistaiseksi, ja esimerkiksi yliopistojen työntekijöitä on kielletty matkustamasta ulkomaille.

 Epäonnistuneen vallankaappausyrityksen uskotaan vahvistavan Turkin itsevaltaisen presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ja tämän hallituksen asemaa entisestään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkin vallankaappausyritys
 • Helsinki
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  4. 4

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  5. 5

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  8. 8

   Melania Trump puhui YK:ssa nettikiusaamista vastaan – riko vaikka miehesi puhelin, vastasi internet

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  9. 9

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää