Kaupunki

”Minulle on myyty ihan muuta kuin mitä olen luullut ostavani” – Tor-verkkoa hyödyntävä suomalaishanke ajaa muuntohuumeille testautuspalvelua

A-klinikkasäätiön uuden Muunto-hankkeen tarkoituksena on mahdollistaa muuntohuumeiden anonyymi testauttaminen ja luoda verkkoon avoin tietokanta liikkeellä olevista aineista.

Malmi

Muuntohuume PMMA aiheutti suoraan tai välillisesti yhdeksän nuoren kuoleman Norjassa 2010–2011. He olivat luulleet ostaneensa ekstaasia, mutta ottivatkin amfetamiinin tavoin vaikuttavaa muuntohuumetta.

Vaikka muuntohuumeet yksin eivät ole viime vuosina olleet merkittäviä kuoleman aiheuttajia, niiden moninaisuus aiheuttaa terveysriskejä.

”Minullekin on joskus myyty jotakin ihan muuta kuin mitä olen luullut ostavani”, sanoo HS:n haastattelema 25-vuotias nainen, joka ei halua kertoa nimeään. Hän on käyttänyt muuntohuumeita seitsemän vuotta.

Muuntohuumeiden vaarojen ehkäisemiseksi Suomessa on nyt aloitettu poikkeuksellinen hanke. Koska huumeet ovat uudenlaisia, myös hankkeen keinot ovat uudenlaisia.

Muunto-hankkeen tavoitteena on perustaa netinkäyttäjän henkilöllisyyden salaavaa Tor-verkkoa hyödyntäen tietokanta liikkeellä olevista uusista psykoaktiivisista yhdisteistä. Lisäksi selvitetään, olisiko mahdollista perustaa muuntohuumeiden käyttäjille aineiden laboratoriotestauttamispalvelu. Sen avulla käyttäjillä olisi mahdollisuus saada tietoonsa, mitä heidän hankkimansa muuntohuumeet todellisuudessa sisältävät.

Muuntohuumeet ovat huumausaineiksi määriteltyjen aineiden kaltaisia aineita, joita ei kuitenkaan valvota huumausaineina.

Niiden määrä kasvaa tasaisesti. Viime vuoden lopulla Euroopan unionin huumeseurantakeskuksen tarkkailussa oli yhteensä 560 erilaista muuntohuumeiksi luokiteltavaa yhdistettä. Määrä kasvoi sadalla viime vuonna.

Idea Muunto-hankkeesta virisi Malmin korvaushoitoyksikössä Helsingissä.

”Henkilökunta ja vertaistukihenkilöt huomasivat, ettei heillä ollut tiedon puutteen vuoksi valmiuksia hoitaa muuntohuumeisiin liittyviä, ensiapua vaativia tapauksia. Myös muuntohuumeisiin liittyviä kyselyjä tuli paljon, mutta vastauksia oli vaikea antaa”, kertoo hankkeen koordinaattori Miina Kajos, joka on saanut neurobiologian ja sosionomin koulutuksen.

Keväästä asti toimineen hankkeen perusti A-klinikkasäätiö Raha-automaattiyhdistys RAY:n ­tuella. Sillä on rahoitus vuoteen 2018 asti.

Ohjausryhmässä on edustus esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL), Suomen Punaiselta Ristiltä ja Humaania päihdepolitiikkaa -yhdistykseltä.

Kajos puhuu hankkeesta kieli keskellä suuta, sillä osa siihen liittyvistä kompastuskivistä on vielä ratkaisematta. Esimerkiksi:

Miten muuntohuumeiden käyttäjät voisivat tuoda käyttämiään aineita A-klinikkasäätiölle testattavaksi ilman, että säätiön työntekijöitä voitaisiin syyttää hallussapidosta?

Kuinka välttää se, että huumekauppiaat eivät hyödynnä palvelua, jolloin työntekijöitä voisi syyttää avunannosta rikokseen?

Toisaalta hankkeessa kerättyjä tietoja voisivat Kajoksen mukaan hyödyntää myös viranomaiset, kuten lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, THL, tulli ja poliisi.

Yksi muuntohuumeisiin liittyvä keskeinen ongelma nimittäin on, ettei viranomaisillakaan ole niistä kovin paljon tietoa.

THL:n mukaan muuntohuumeet eivät ole syrjäyttäneet perinteisiä huumausaineita, mutta väestötason esiintymislukuja ei ole Suomessa saatavilla.

Hankkeen ytimessä on huumeita käyttävän ihmisen auttaminen. Taustalla on käytön haittoja vähentävä ideologia.

”Mahdollisuus testauttaa hankkimansa aine ei ole tapa osoittaa aine turvalliseksi, mutta se mahdollistaa riskien faktapohjaisen tarkastelun”, sanoo Henry Vistbacka Humaania päihdepolitiikkaa -yhdistyksestä.

Kajos ajattelee, että esimerkiksi alaikäisiltä on kohtuutonta olettaa, että he ymmärtäisivät kaikkien tekojensa seuraukset.

”Jos Muunto-hankkeen avulla saadaan estettyä yhdenkään nuoren päätyminen tehohoitoon, niin tavoite on saavutettu”, hän sanoo.

HS:n haastattelema huumeiden käyttäjä uskoo, että Muunto-hanke voisi pelastaa henkiä. Hän on kokeillut useita kymmeniä eri yhdisteitä.

Naisen ja toisen HS:n haastatteleman lähteen mukaan esimerkiksi LSD:tä ostamaan lähteneet ihmiset ovatkin saaneet Bromo-Dragonfly -nimistä ainetta, joka on vaikutuksiltaan paljon LSD:tä arvaamattomampi ja pitkäkestoisempi. Bromo-Dragonfly on yksi tunnetuimmista entisistä muuntohuumeista, joka on nykyään jo kriminalisoitu.

”Olen itse säästynyt pahimmalta”, nainen kertoo.

”Mutta ystäväni yritti kerran tilata melko tunnetusta muuntohuumeiden nettikaupasta erästä ainetta ja hän kuuli myöhemmin, että kaupan omistaja oli itse kuollut tähän aineeseen. Kauppias ei ollut onneksi ehtinyt postittaa ystäväni tilausta.”

Tavoitteena vähentää haittoja

Muunto-hankkeen taustalla on ideologia, joka pyrkii huumeiden käytön haittojen vähentämiseen.

Ydinajatus on, että kiellot, rajoitukset tai rangaistukset eivät lopeta ihmisten päihteiden käyttöä tai siihen liittyviä ongelmia. Ajatusta on sovellettu esimerkiksi Portugalissa, jossa huumeiden käyttö on dekriminalisoitu. Sen jälkeen yliannostuskuolemat ovat vähentyneet.

Muunto-hankkeen ohjausryhmässä on edustus myös Humaania päihdepolitiikkaa -yhdistykseltä, joka ajaa huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista myös Suomessa.

”Jokaisen huumeiden aiheuttamia ongelmia vastustavan on syytä kannattaa haittoja vähentävää politiikkaa, sillä sen on tutkitusti todettu vähentävän näitä ongelmia”, sanoo Henry Vistbacka järjestöstä.

”Toki voi unelmoida maailmasta, jossa kukaan ei käytä päihteitä, mutta se on epärealistinen lähtökohta.”

Vistbackan mukaan kuitenkin esimerkiksi jotkut kannabiksen laillistamisen puolestapuhujat suhtautuvat aineen riskeihin vähättelevästi, mikä ei auta heidän ajamaansa asiaa.

Vistbacka ja Muunto-hankkeen koordinaattori Miina Kajos toivovat, että huumeiden käyttäjät nähtäisiin muunakin kuin ö-luokan kansalaisina.

”Päihdepalvelut pyörivät Suomessa riippuvuuden ympärillä”, Kajos sanoo.

”Ainoat roolit, joita huumeiden käyttäjille julkisuudessa varataan, ovat ’katuja’, ’raitistunut’, ’uskoon tullut’ tai ’ulkopuolinen syrjäytynyt’. Iso osa huumeita käyttävistä on kuitenkin integroitunut yhteiskuntaan. Ylipäätään, kuten [A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri] Kaarlo Simojoki sanoo: ei meillä ole Suomessa huumeongelmaa, vaan alkoholiongelma. Mutta huumeiden käyttöön liitetään vahva negatiivinen leima, ja sen takia moni ei hae apua.”

Muuntohuumeet kiertävät lainsäädännön

 Muuntohuumeet tunnetaan myös nimellä uudet psykoaktiiviset aineet tai tutkimuskemikaalit.

 Niitä ei valvota lainsäädännössä. Muuntohuume lakkaa olemasta muuntohuume, kun se otetaan huumausainelain piiriin.

 Aiemmin muuntohuumeita kutsuttiin myös design- tai designer-huumeiksi. Nimet viittaavat siihen, että niissä aineen rakennetta tai käyttötapaa on jollain tapaa muutettu verrattuna aikaisempaan.

 Muuntohuumeista löytyy samoja aineryhmiä kuin virallisestikin huumeiksi luokitelluista aineista, esimerkiksi opioideja ja kannabinoideja.

 Vuosina 2011–2013 yleisimmät myrkytyskuolemissa todetut muuntohuumeiden löydökset olivat alfa-PVP (27 tapausta) ja MDPV (18 tapausta). Kuudessa vainajassa todettiin kumpaakin.

 Lähde: Keskusrikospoliisi, Suomen Lääkärilehti 48/2015

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumeet
 • Päihdepolitiikka
 • A-klinikkasäätiö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  6. 6

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  7. 7

   Lude tekee kodista kauhean – asukas kertoo painajaisesta Töölössä

  8. 8

   Ihan tavallista seksiä on turha vähätellä – Liian suuret odotukset voivat johtaa pettymyksiin

  9. 9

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  10. 10

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  4. 4

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää