Kaupunki

Kehitysvammaisten asuintalo vetää vierailijoita Japanista asti Helsingin Kalasatamaan – ”Tämä oli parempaa kuin kuvittelin”

Kalasataman Kipparintalo täyttää vuoden – kehitysvammaisen pojan äiti Marjukka Havumäki kiittää naapureita hyvästä vastaanotosta

Elokuussa Kalasatamassa juhlitaan. Silloin tulee täyteen vuosi siitä, kun ensimmäinen kehitysvammainen asukas muutti Kipparintaloon. Yhteensä 14 asukkaan talo tarjoaa kehitysvammaisille omat asunnot, yhteisen oleskelutilan ja keittiön sekä avustavaa henkilökuntaa. Nyt talo toimii myös kansainvälisenä esimerkkinä muille.

Ensimmäinen taloon muuttanut asukas oli Tommi Tyynilä. Viime viikolla hän oli ottamassa vastaan 32 japanilaisen vieraan ryhmää, joka tuli tutustumaan kehitysvammaisten asumisoloihin Suomessa. Aiemmin vieraita on ollut myös Saksasta.

Tyynilä on vuodessa kotiutunut Kipparintaloon täysin. Tärkein elementti kotona on oma rauha.

”Joskus jätän puhelimen huoneeseen ja tulen tänne alas rauhoittumaan, kun vanhemmat, tyttöystävä ja kaikki soittelevat muuten koko ajan.”

Seura on kuitenkin tärkeää. Etenkin naapuriasunnossa asuvan parhaan kaverinsa Kalle Havumäen kanssa Tyynilä viettää paljon aikaa.

”Kävimme esimerkiksi retkellä Porvoossa. Laivassa söimme komean aterian, ja Porvoossa istuimme terassilla. Join kyllä vain limppaa”, Tyynilä kertoo.

Havumäkikin herää ja tulee yhteisiin tiloihin vastaanottamaan japanilaisia. Käytävillä kaikuvat ”hello” ja ”welcome”.

Talohankkeen taustalla ovat Tyynilän ja Havumäen äidit sekä kaksi muuta vanhempaa, jotka alkoivat huolehtia lastensa tulevasta asuinpaikasta – jo 15 vuotta sitten. Nyt he kertovat projektista japanilaisille, joista suurin osa työskentelee erityisopettajana tai muuten kehitysvammaisten kanssa.

”15 vuotta sitten meillä oli unelma”, Marjukka Havumäki aloittaa. Hän kertoo, miten projektiin haettiin yhteistyökumppaneita, kuinka kaupunki palkkasi työntekijöitä ja miten hienosti nuoret kehitysvammaiset otettiin vastaan uudella asuinalueella.

Havumäki mainitsee, että talossa järjestetään kokkikursseja ja saunailtoja.

”Myös romansseja on ollut”, Havumäki jatkaa, ja sekä asukkaita että japanilaisia vieraita ­hihityttää.

Entinen erityisopettaja ja vähemmistöjen eteen työskentelevä japanilainen Katsuko Yamamoto kertoo, miten Japanissa ­raha ratkaisee sekä vanhusten että erityislasten hoidossa. Oma asunto kehitysvammaiselle lapselle kyllä löytyy, jos rahaa riittää. Aina tilanne ei ole ollut niinkään helppo.

”Vielä 30 vuotta sitten, kun opetin erityislapsia, heidän ­nimiään ei saanut laittaa heidän tekemiinsä piirustuksiin. Lapset ­olivat vain a, b tai c. Se oli kamalaa”, Yamamoto sanoo.

”Silloin saatettiin asuttaa vaikka 30 erityislasta samassa huoneessa. Nyt he pääsevät jo ”normaalien ihmisten” kategoriaan. Hallitus välittää, mutta ei ­tarpeeksi.”

Erilaisissa hoitolaitoksissa on toisinaan tapahtunut myös väkivallantekoja. Ryhmän vierailun aikana Japanissa tapahtui 19 kehitysvammaisen joukkomurha, joka järkytti myös Yamamotoa syvästi.

Vierailu jatkuu asuntoihin tutustumisella. Japanilaiset ihastelevat tilojen avaruutta, sisustusta ja kodikkuutta. Kuvia otetaan jopa kuvioidusta talouspaperista.

Kalle Havumäki esittää vieraille tekemänsä rap-kappaleen ja saa haltioituneen vastaanoton. Vieraiden joukossa puhutaan, että tässä voisi olla Suomen uusi euroviisuedustaja.

Asumisen mukavuus ja normaalius kiehtoo japanilaisia. Yamamoto kertoo, että hän on aina halunnut vähemmistöille ­tasavertaista elämää ja kohtelua.

”Mutta nyt ymmärrän, että pelkkä tasavertaisuus ei riitä, koska potentiaalia on enemmän. Tiesin kehitysvammaisten elävän täällä vapaasti, mutta tämä oli silti parempaa kuin kuvittelin”, Yamamoto sanoo.

Hän käy ympäri Japania ja maailmaa puhumassa vähemmistöjen kohtelusta, ja sai Suomesta inspiraatiota.

”Tärkeintä ei ole, että kehitysvammaisia koulutetaan, vaan että he saavat olla omia itsejään.”

Japanilaisryhmä antaa Kipparinkodin asukkaille lahjakassin, jossa on esimerkiksi japanilaista syötävää. Kalle Havumäki innostuu: ”Oi taivas!”

Vierailu päättyy perinteiseen japanilaiseen lauluun, joka kertoo kotikylästä.

”You’re beautiful, I like Japanese people and music”, Havumäki huudahtaa.

Lahjaksi saadut herkut säästetään Kipparintalon 1-vuotis­juhliin.

Vanhemmat kasvoivat taloprojektin mukana

Leena Tyynilä ja Marjukka Havumäki kertovat, että Kipparintalon rakennuttamisen vaatima pitkä prosessi teki hyvää sekä asukkaille että vanhemmille. Asukkaat saivat tutustua toisiinsa tapaamisissa etukäteen, ja vanhemmat saivat valmistautua siihen että paljon apua tarvitseva lapsi muuttaa pois kotoa.

”Pelkäsin nimby-ilmiötä [not in my backyard], ja osittain siksi halusimme talon uudelle asuinalueelle. Lopulta kaikki meni hienosti”, Tyynilä sanoo.

Kipparintalon ympärille ­rakentuvassa Kalasatamassa rakennusmiehet jopa keräsivät rahaa hankkiakseen kehitysvammaisten taloon jotain virikettä. He päätyivät ostamaan asukkaiden käyttöön kameran.

Lähipitseria kohtelee asukkaita arvokkaina kanta-asiakkaina ja saattaa antaa alennustakin.

Jos taloa ei olisi saatu tehtyä, Tyynilän ja Havumäen yli parikymppiset pojat asuisivat todennäköisesti vielä kotona.

”Nyt oli heille selvästi oikea ikä muuttaa”, Tyynilä sanoo.

Äidit vierailevat Kipparintalossa säännöllisesti – jos vain saavat. Marjukka Havumäki toteaa, että aina lasta ei saa kiinni, mutta siihen on tottunut.

”Poikien muutto oli pelottava asia myös meille äideille, mutta vuosien varrella tähän sai kasvaa yhdessä”, Havumäki sanoo.

Kipparintalo on ­toiminut vuoden

 Kehitysvammaisten lasten vanhemmat perustivat yhdistyksen löytääkseen ratkaisun nuorten asumiseen.

 Talon rakennutti Setlementtiasunnot, työntekijät ovat Helsingin kaupungin palkkalistoilla ja rahaa rahaa esimerkiksi yhteistilojen kalustamiseen kerättiin hyväntekeväisyyskonsertilla.

 Kipparintalossa asuu 14 kehitysvammaista.

 Talon 1-vuotisjuhlia vietetään 10. elokuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vammaiset
 • Japani
 • Kalasatama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  5. 5

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  6. 6

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  7. 7

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  8. 8

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää