Kaupunki

Timo Martikaisen pihasta tuli kaljakellunnan törkyjen uhri – asukkaat siivosivat Vantaanjoen rantoja talkoilla

Martikaisen taloyhtiö toivoi, että laituriin kiinnitetty lippusiima sekä maihinnousun kieltävä kyltti pitäisivät virtsaajat loitolla. Puskissa kävi kuitenkin vilske.

Heinikkoon tallautunut polku johtaa pensasaidan suojiin Vantaanjoen rannalla Helsingin Tapaninvainiossa. Ilmassa oli aistittavissa vielä maanantaina pistäviä aromeja, mikä muistutti lauantaina järjestetystä Kaljakellunta-tapahtumasta ja erityisesti sen osallistujien tekemistä tarpeista.

Timo Martikainen asuu taloyhtiössä, jonka tontti ulottuu joenrantaan. Ilman virallista järjestäjää pidettävä satojen osallistujien kaljakellunta kulkee joka toinen vuosi taloyhtiön laiturin ohi, eikä yhtälö ole ongelmaton. Martikainen nosti kaljakellunnan lieveilmiöt esiin mielipidekirjoituksessaan, joka julkaistiin maanantaina Helsingin Sanomissa.

Koska tapahtuman ideana on oluen juomisen sekä kumiveneillä ja muilla kelluvilla vempaimilla seilaamisen yhdistäminen, tulee osallistujille myös jossain vaiheessa väistämättä tarve tyhjentää rakkoaan. Joen rantoja ei epävirallisen tapahtuman vuoksi vuorata bajamajoilla, joten kellujat hoitivat virtsaamisen kukin missäkin. Muun muassa Martikaisen kotitalon päädyssä sekä muiden taloyhtiöiden pensaissa Tapaninvainiossa.

”Jotkut taloyhtiöt olivat viisaita ja nostivat laiturinsa ylös ennen kaljakelluntaa”, Martikainen kertoo.

Martikaisen taloyhtiö ei näin tehnyt, vaan toivoi, että laituriin kiinnitetty lippusiima sekä maihinnousun kieltävä kyltti pitäisivät virtsaajat loitolla. Tämä jäi kuitenkin haaveeksi, sillä laiturilla ja sen edustalla olevissa puskissa riitti vilskettä. Oloaan kävivät helpottamassa tasaiseen tahtiin niin miehet kuin naisetkin.

”Kerran, kun kävin tässä ja laskin, niin sieltä tuli 15 kundia sellaisesta 20 kundin veneestä”, Martikainen kertoo.

”Eihän se, että käy pissalla, ole sinällään mikään suuri rikos. Mutta jos ymmärrettäisiin käydä vaikka yksi kerrallaan – se säästäisi laituria.”

Nyt edessä on kuitenkin laiturin korjaamista, sillä sen tukilankut pettivät, kun kellujat rantautuivat porukalla näkösuojaa tarjoavan pensasaidan luokse. Sama tapahtui Martikaisen mukaan myös kaksi vuotta sitten.

Yksittäisistä ilkivaltatapauksista huolimatta tämän vuoden kaljakellunnasta selvittiin yllättävän pienellä roskamäärällä.

Helsingin liikuntaviraston saaristopäällikkö Sanna Kallionpää kertoo, että sunnuntaina uimarantojen tilanne oli yllättävän hyvä.

”Kun pääsimme Pikkukoskelta Tapaninvainion uimarannalle, paikalliset aktiivit olivat jo siivonneet rantaa. Jos kelluntavälineitä ei olisi ollut, olisi voinut ajatella, että siellä oli ihan normaalin rantapäivän roskia”, Kallionpää sanoo.

Maanantaiaamuna paikan päälle päässyt työnjohtaja Veijo Komonen Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Staralta vahvistaa, että kumiveneiden ja olutlaatikoiden kaltaisia roskia oli aikaisempia vuosia paljon vähemmän. Komonen arvioi, että alueen siivous on huomiseen mennessä hoidettu.

”Lähtöpaikka ei vaikuttanut kovin likaiselta. Selviämme inhimillisillä kustannuksilla tänä vuonna”, kertoo Vantaan kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö kertoo

”Jokivarressa on joitain styroksinpaloja ja roskia, eli siivota täytyy vielä mutta uimarannat näyttivät aika hyviltä”, hän jatkaa.

”Siitä voi ihan kiittää alueen asukkaita”, Sanna Kallionpää sanoo.

Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksen puheenjohtaja Laura Vehkaoja kertoo, että alueen asukkaita kannustettiin siivoustalkoisiin Tapaninvainion Facebook-ryhmässä.

”Vein sunnuntaiaamuna paikalle jätesäkkejä, ja jotkut asukkaat olivat käyneet siivoamassa ympäristöä jo lauantai-iltana”, Vehkaoja sanoo. Vehkaoja muistelee toissavuotisia talkoita, joissa asukkaat olivat siivonneet roskia vedestä kumiveneen kyydissä.

Aikaisempina vuosina Vantaanjokeen on jätetty röykkiöittäin puhallettavia uima-altaita, ponttoonilauttoja sekä erilaisia kellukkeita ja kyhäelmiä.

Helsinki ja Vantaa suhtautuvat vastahakoisesti esimerkiksi bajamajojen pystyttämiseen reitin varrelle. Vantaan kaupunginvaltuustossa jätetyn aloitteen mukaan Vantaan tulisi osallistua kaljakelluntaan esimerkiksi järjestämällä tapahtuman reitin varrelle bajamajoja.

Viime vuonna yksityisyrittäjä pystytti reitin varrelle muutaman ulkokäymälän.

”Emme ole vielä päättäneet aiommeko tilata sinne bajamajoja. Jos joku firma ottaisi yhteyttä niin asiaa täytyisi miettiä. Lähinnä haluamme turvata oman toimintamme eli alueen siisteyden ylläpidon. Tällainen ihmismäärä vaatisi 40–50 bajamajaa”, Vantaan Vättö sanoo.

”Me emme tilaa bajamajoja, sillä se on tapahtumanjärjestäjän vastuu. Ehkä kahden vuoden päästä voimme katsoa, haluaisiko joku yrittäjä sponsoroida vessoja”, kertoo Riitta Partanen, Helsingin rakennusviraston vapaaehtoistyön koordinaattori.

Kaupunginosayhdistyksen Laura Vehkaoja ei kuitenkaan tuomitse vuodesta 1997 järjestettyä kaljakelluntaa kokonaan. Hän kiittelee tapahtuman iloista tunnelmaa, joka kuitenkin muuttui ikäväksi kellunnan reitin varrella asuville ihmisille mitä pidemmälle iltapäivää tapahtuma jatkui.

”Asukkailta tulee enimmäkseen surullisia kommentteja, sillä joenvarsi näyttää aina vähän raiskatulta. Edellisvuosien jälkeen olemme tajunneet, ettei kukaan muukaan aluetta siivoa”, Vehkaoja sanoo.

”Lapsiperheet saavat palkaksi muutaman kumiveneen.”

Luonnollisten tarpeiden uhri Martikainen näkee kaljakellunnan lieveilmiöissä syvällisemmänkin ongelman kuin murtuneet lankut tai virtsat pusikoissa.

”En ole niinkään suruissani rikkoutuneesta laiturista, koska niitähän pystyy rakentamaan uusia. Enemmän olen suruissani siitä, että kaljakellunta tällaisella välinpitämättömällä ja mistään piittaamattomalla toimintatavallaan kasvattaa nuorisoa, joka voi sitten jossain muussakin hommassa ruveta toimimaan samalla tavalla”, Martikainen pohtii.

Jo pelkkää toisten pihoille ulostamista voi pitää sangen röyhkeänä toimintana, mutta asiattomia olivat myös kommentit, joita Martikainen kertoo saaneensa kellujilta. Martikaista solvattiin muun muassa ”urpoksi”, kun hän kävi huomauttamassa virtsaajia.

Martikaisen mielestä laiturien rannalle nostelusta ja virtsaajien vahtimisesta ei ole kunnolliseksi lääkkeeksi kaljakellunnan lieveilmiöiden nujertamisessa. Hänen mukaansa keskeistä olisi se, että tapahtumalle tulisi virallinen järjestäjä, jolta edellytettäisiin paitsi siivoamista myös sotkujen ennaltaehkäisemistä.

Tapahtuma järjestäytyy puskaradion ja sosiaalisen median kautta, eli sillä ei ole virallista järjestäjää, joka hoitaisi loppusiivouksen. Reitti kulki tänä vuonna suurimmaksi osin Helsingin puolella, ja kaupungin rakennusvirastosta arvioidaan, että virastolle lankeavat siivouskulut olisivat noin 20 000–40 000 euroa.

Vantaan kunnossapitopäällikkö Vättö kertoo, että poliisi, pelastuslaitos sekä Helsingin ja Vantaan kaupungit olivat varautuneet tapahtumaan etukäteen yhteistyössä. Vantaa toi tapahtuman lähtöpaikalle kaksi roskalavaa, ja Helsinki neljä lavaa Tapaninvainion ja Pikkukosken uimarannoille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Verotus kevenee ja palkat nousevat, mutta kaikki eivät välttämättä voita – HS:n laskuri kertoo, kuinka muutokset tuntuvat kukkarossasi

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  8. 8

   ”Olisin saanut piiskaa, jos olisin sotkenut ulkopuolisia asiaan” – Tuore selvitys: Suomesta viedään tyttöjä ympärileikattavaksi ulkomaille, ja operaatioita tehdään jopa ilman puudutusta

  9. 9

   Ahvenanmaan Britt Lundberg kääntää kelkkansa – aikookin äänestää suomen kielen puolesta Pohjoismaiden neuvostossa

  10. 10

   Kreikan-matkalta voi saada malarian, Roomasta trooppisen kuumetaudin – jo paljaat sääret voivat olla riski

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  7. 7

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  8. 8

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  9. 9

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  10. 10

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää