Kaupunki

Elämä palaa Helsinkiin – Katso, millainen tapahtumien kimara valtaa pääkaupungin elokuussa

Helsinki vilkastuu, kun kaupunkilaiset palaavat lomilta ja turistit saapuvat tapahtumien perässä kaupunkiin. Weekend-festivaali täyttää Kyläsaaren viikonloppuna, ja myös Suvilahden tapahtuma-alueella järjestetään loppukesän aikana vielä kolme isoa festivaalia.

Lomansa lopettelevat pääsevät kaupunkiin palatessaan vielä nauttimaan kesästä ja kulttuurista ennen syksyn saapumista. Edessä ovat elokuisten yleisö­tapahtumien superviikonloput, jotka tuovat Helsinkiin turisteja läheltä ja kaukaa.

Monet tapahtuvat keskittyvät Sörnäisiin, jossa myös ravintolat täyttyvät ihmisistä elokuisina ­superviikonloppuina.

Vilhovuorenkadulla sijaitsevan Jamaican Mamas -ravintolan omistaja Hazel Brevett-Tirronen kertoo, että viime vuonna ravintolasta loppui ruoka kesken Kallio Block Partyn.

”Kello oli vasta kymmenen ja ihmisiä tuli koko ajan ovesta ­sisään. Se oli ihan hullua ja hienoa. Tänä vuonna varaudumme paremmin.”

Ruoka-ainesten santsaamisen lisäksi ravintolaan on palkattu lauantaiksi kaksi ylimääräistä työntekijää.

”Odotan jo sitä. Tuntuu, että tällaisina päivinä kaupunki näyttää parhaat puolensa.”

Lisämakua Brevett-Tirroselle tuo se, että lauantai sattuu olemaan myös Jamaikan itsenäisyyspäivä. Tarjolle asetetaan muun muassa kotitekoista inkivääriolutta, johon on lisätty rommia ja mausteita.

Kallio Block Partya ja Flowta on nimitelty hipsteritapahtumiksi, mutta Brevett-Tirrosen mukaan festivaalivieraiden elämän­asenne ei juuri näy ravintolassa. Lihaa menee siinä missä kasvis­annoksiakin ja partasuisiin miehiin on totuttu jo valmiiksi.

”Meillä käy paljon suomalaisia rastafareja”, Brevett-Tirronen ­sanoo.

Viikonloppuista vilskettä odotetaan myös Helsinginkadun Stadin Kebabissa. Ravintolan työntekijä Arsalan Chir kertoo, että ravintolaan on palkattu lauantaille täysmiehitys.

”Tällaisina päivinä katu on täynnä ja talo on täynnä. Silloin täällä tehdään töitä hiki hatussa 12 tuntia putkeen lähes ilman taukoja”, Chir sanoo.

Vilkkaimpina iltoina Stadin Kebabissa saatetaan myydä pelkästään kebabrullia 150. Tunnelma on muutenkin poikkeuksellinen.

”On mukavaa, kun ihmiset ovat liikkeellä”, Chir sanoo.

Visit Helsingin toimitusjohtajan Tuulikki Beckerin mukaan suurin osa Helsinkiin saapuvista matkailijoista tulee pääkaupunkiseudulta, mutta suuret tapahtumat vetävät kauempaakin.

”Nuoret matkailevat paljon festareiden perässä. Esimerkiksi Weekend ja Flow ovat todella suosittuja ympäri Suomen”, Becker sanoo.

Kansainvälistä tunnettavuutta saaneet festarit keräävät vierailijoita myös ulkomailta. Elokuu on ulkomaalaisten suosituin ­lomakuukausi.

Turistien määrästä kertoo myös Helsingin hotellien varausaste.

Booking.com -sivuston mukaan 75 prosenttia Helsingin majoituspaikoista on varattuna seuraavien kahden viikonlopun aikana. Esimerkiksi ydinkeskustan Original Sokos Hotel Helsinki on täynnä.

Hotellipäällikkö Heidi Rutin mukaan huoneen saaminen voi osoittautua haasteelliseksi jos majoituksen hankkimisen on jättänyt viime tinkaan.

”Jonkun verran tulee kuitenkin peruutuksia, ja ne ovat yleensä heti myytävissä”, Ruti sanoo.

HSL on varautunut matkailijoihin erityisesti yöllä. Metro kulkee kahtena seuraavana viikonloppuna kaksi tuntia normaalia pidempään, ja lähijunien yöliikenteeseen on lisätty vaunuja.

Helsingissä on viikonloppuna festivaalisuma – listaus koko loppukesän isoista tapahtumista

Elokuu toi tullessaan Helsingin tapahtumakesän vilkkaimmat viikonloput. Tänä viikonloppuna on edessä varsinainen tapahtumasuma, eikä menoista ole puutetta lähiviikkoinakaan. Alkamassa on myös kesän viimeisten isojen kesäfestivaalien kimara Kyläsaaressa ja Suvilahden tapahtuma-alueella.

Weekend Festival (pe 5. 8. ja la 6. 8. klo 14–24)

Elektronisen tanssimusiikin eli edm:n ystäville on tarjolla Kyläsaaressa muun muassa jättimäinen päälava ja genren kansainvälisiä huippunimiä. Weekendin artistilistasta löytyvät esimerkiksi Hardwell, Armin Van Buuren, Martin Garrix ja Tiësto. Kotimaisia kärkinimiä edustavat JVG ja Antti Tuisku. Tänä vuonna Weekend järjestetään samaan aikaan myös Ruotsin Tukholmassa ja Viron Pärnussa, minkä vuoksi pääesiintyjiä kuljetetaan järjestäjien mukaan maasta toiseen viidellä helikopterilla.

Kallio Block Party (la 6. 8. klo 14–22)

Maksuton Kallio Block Party muuttaa Kallion kadut ja puistot festarialueeksi jo kuudetta kertaa. Talkoovoimin järjestetyn korttelijuhlan sijainti vaihtelee vuosittain kaupunginosan sisällä, ja tänä vuonna tapahtuma-alue levittäytyy Ympyrätalolta Linjoille ja Tokoinrantaan. Suljettujen katujen vuoksi raitiolinjat 3 ja 9 sekä bussilinjat 23, 51 ja 502 ajavat poikkeusreittejä pitkin lauantaina.

Kallio Block Partyssa on ohjelmaa niin aikuisille, nuorille kuin lapsillekin. Monipuolisen musiikin lisäksi tarjolla on muun muassa tanssia, sirkusta ja skeittausta. Useiden esiintymislavojen lisäksi ohjelmaa järjestetään esimerkiksi Kallion kirkossa: siellä soi elektroninen musiikki.

Lasten festarit (la 6. 8. klo 10–16)

Töölönlahden kupeessa Hesperian puistossa järjestetään päiväfestivaalit, joiden ohjelma on räätälöity lapsille. Koko perheen ilmaistapahtumassa esiintyvät muun muassa Mutaveijarit ja Loiskis-orkesteri. Lapsia liikuttavat bändien ohessa myös esimerkiksi parkour- ja temppuradat, minkä lisäksi monia urheilulajeja pääsee kokeilemaan ammattilaisten opastuksella. Kulttuurinnälkäiset voivat valita ohjelmatarjonnasta myös vaikkapa Tatu ja Patu hiekkalaatikolla -näytelmän, joka esitetään festivaalilavalla.

URB 16 -festivaali (ke 3. 8.–pe 12.8.)

Monitaiteellisessa URB 16 -tapahtumassa keskiössä ovat nuoret urbaanin taiteen tekijät. Ohjelmassa on niin kotimaisten kuin kansainvälistenkin taiteilijoiden teoksia ja projekteja. Näyttelyjen lisäksi nähtävänä on tanssia, teatteria, elokuvaa sekä kaupunkitilaan sijoittuvia teoksia ja tapahtumia. URB 16 -festivaalin tapahtumapaikkoja ovat muun muassa nykytaiteen museo Kiasma, Alppitalo, Itäkeskuksen Stoa sekä yksityisasunto Helsingin keskustassa.

Flow Festival (pe 12. 8. klo 15.30–2, la 13. 8. klo 14–2 ja su 14. 8. klo 13–00.30)

Suvilahden vanhan voimala-alueen täyttävän Flow’n esiintyjäkaarti ulottuu rocklegenda Iggy Popista marginaalia edustaviin artisteihin, joten yleisökin tulee todennäköisesti olemaan viime vuosien tapaan kaikenkirjavaa. Lavalle nousevat muiden muassa Sia, Jamie xx, Morrissey, Massive Attack, New Order, Descendents ja J. Karjalainen.

Helsingin ympäristökeskuksen päätöksellä ulkoilmakonserttien on päätyttävä Flow’ssa perjantaina ja lauantaina kello 1 ja sunnuntaina kello 24. Muiden Suvilahden tapahtuma-alueen loppukesän festivaalien soitto saa jatkua vain kello 23:een, joten juhlat kestävät Flow’ssa poikkeuksellisen pitkään.

Tubecon16 (pe 12. 8. klo 15–21 ja la 13. 8. klo 12–21)

Suomen suurin Youtube-tapahtuma tarjoaa kohtaamispaikan tubettajille eli Youtube-videopalveluun sisältöä tuottaville ihmisille ja näiden yleisöille. Hartwall-areenassa Ilmalassa järjestettävän tapahtuman ohjelmassa on esimerkiksi suosittujen tubettajien esiintymisiä ja Tubecon Awards -palkintogaala.

Kolmatta kertaa järjestettävä Tubecon on paisunut vuosi vuodelta; viime vuonna tapahtuma myytiin loppuun ja tänä vuonna se kasvatettiin kaksipäiväiseksi.

Art Goes Kapakka (to 18. 8.–la 27. 8.)

Art Goes Kapakka -baarifestivaali levittäytyy kaikkiaan 34:ään ravintolaan Helsingin kantakaupungin alueella. Festivaalin ohjelmisto julkaistaan vasta tiistaina 9. elokuuta, mutta järjestäjien mukaan kapakoissa nähdään kymmenen illan aikana kaikkiaan 369 esitystä. Musiikin lisäksi luvassa on muun muassa tiedettä, keskusteluja sekä esittävää taidetta. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Helsingin juhlaviikot (pe 19. 8.–su 4. 9.)

Tokoinrannan Huvila-teltassa Kalliossa soi tänä vuonna jazz, blues, etno, rock ja pop. Juhlaviikkojen pääesiintyjiä ovat sitarin soittaja Anoushka Shankar, countryklassikoistaan tunnettu Jimmy Webb ja etnofuusiota tekevä Afro Celt Sound System. Juhlaviikkojen yhteydessä, torstaina 25. elokuuta, järjestetään myös Taiteiden yö.

We Love the 90’s (pe 26. 8. ja la 27. 8. klo 13.30–1.30)

Kaksi viikkoa Flow’n jälkeen Suvilahden tapahtuma-alueella matkataan musiikillisesti ajassa taaksepäin. Nimensä mukaisesti We Love the 90’s -festareilla on tarjolla takavuosien hittejä – tarkemmin sanottuna eurodance-hittejä. Nostalgiakattauksen kärkinimiä ovat Scooter, Sash!, E-Type, Sash! ja Haddaway.

We Love the 90’s -tapahtuman ulkoilmakonserttien pitää päättyä ympäristökeskuksen päätöksellä kello 23, mutta dj:t esiintyvät molempina festivaali-iltoina Kattilahallissa kello 1.30:een.

Iskelmä Live (pe 2. 9. klo 14.30–23 ja la 3. 9. klo 13.30–23)

Kesän viimeinen iso festivaali Helsingissä on Suvilahdessa syyskuun puolella järjestettävä Iskelmä Live. Iskelmäkansaa tanssittavat muun muassa Jari Sillanpää, Paula Koivuniemi, Juha Tapio, Frederik ja Tapani Kansa. Hieman vähemmän iskelmällistä linjaa edustaa Apulanta, joka on myös festivaalin viimeinen esiintyjä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  8. 8

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  9. 9

   Terrorismi kurottaa Marokosta eurooppalaisiin kaupunkeihin jihadistijärjestöjen mukana – suurin osa Isisin vierastaistelijoista oli viime vuonna marokkolaisia

  10. 10

   Tutkija: Jihadistisia iskuja tehdään aiempaa enemmän, vaikka terrorismia on kokonaisuutena vähemmän kuin vuosiin – ”Iskuja voidaan tehdä kaikkialla Euroopassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  6. 6

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  7. 7

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  8. 8

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää