Kaupunki

Helsingin värit ovat silkkaa politiikkaa – Tuomiokirkkokin oli alun perin keltainen

Arkkitehtuurista voi päätellä kulloisenkin ajan ihanteita.

Helsinki, Pohjolan valkea kaupunki. Tällä fraasilla Helsinkiä kuvaillaan, mutta mistä sanonta tulee?

Kun katsoo ulos, Helsinki on ruskea. Ja vihreä ja valkoinen. Ja täällä Senaatintorilla keltainen.

”Keltainen on empiren väri. Tutkimusten mukaan Tuomiokirkkokin on alunperin ollut keltainen”, Helsingin rakennusvalvontaviraston virastopäällikkö Lauri Jääskeläinen sanoo.

Empirellä hän tarkoittaa 1800-luvulla vallalla ollutta arkkitehtuurin tyylisuuntausta.

Jääskeläisen mukaan Helsingin talojen väreistä voi päätellä niiden tarinoita. Hän tietää mistä puhuu, 40 vuotta rakennusvalvontavirastossa työskennellyt mies.

Otetaan vaikka tämä Carl Ludvig ­Engelin suunnittelema Senaatintorin ympäristö – se on keltainen ja vaalea, koska 1800-luvun empire-arkkitehtuuri ihannoi antiikin Kreikan ja Rooman vaaleita luonnonkivirakennuksia.

”Arkkitehtuurissa on aina mukana poliittisia kannanottoja”, Jääskeläinen sanoo.

Aivan aluksi Helsinki oli kuitenkin lähes harmaa. Helsingin julkisivuvärityksen historiasta kirjan kirjoittanut Hannu Tomminen kertoo Helsingin värikaava -nimisessä teoksessaan, että vielä 1700-luvun alkupuoliskolla suurin osa rakennuksista oli maalaamattomia puurakennuksia.

Maaliteknologia oli hyvin kehittymätöntä, eikä maaleja juurikaan ollut saatavilla. Tilanne alkoi muuttua vasta 1700-luvun puolenvälin jälkeen, kun Ruotsin Faluniin perustettiin punamulta­tehdas. Yhtäkkiä punaisen maalin saatavuus räjähti ja Helsingin väritön historia alkoi loppua.

Tarinoiden mukaan maalilla pyrittiin alun perin suojelemaan rakennuksia, mutta Tomminen epäilee, että totuus oli – ainakin osin – turhamaisempi. Maalatulla talolla tehtiin naapureihin vaikutus. Vauhtia 1700-luvun Helsingin värjäämiselle antoivat myös isäntämaa Ruotsin kuninkaat. Heidän vierailujensa alla porvaristoa kehotettiin usein maalaamaan talojaan punamullalla. Se oli tapa kunnioittaa kuningasta.

Muodin jumalat ovat kuitenkin oikukkaita, ja 1700-luvun lopulla punamullan vallankaappaus alkoi vedellä viimeisiään. Entisestä luksuksesta oli tullut tavallista, joten erottuakseen kaupunkilaisen piti keksiä jotain uutta.

Vuonna 1803 Ruotsin kuningas Kustaa IV Adolfkin reagoi punamullan ­arvonlaskuun. Kuningas lähetti useille kaupungeille kirjeen, jossa hän kehotti porvareita maalaamaan talonsa jollain muulla värillä.

”Keltainen väri näyttää olevan soveliain ja iloisin”, kuningas muotoili.

Kallion Karhupuiston vieressä sijaitseva roosan värinen Ihantola-talo kylpee auringossa. Lauri Jääskeläinen ottaa askeleen taaksepäin ja tähystää kohti muotoiltuja parvekkeita.

”Jugendissa korostetaan luonnon mystiikkaa. Tyylisuunta liittyy vahvasti kansallisvaltioiden nousuun”, Jääskeläinen sanoo.

Helsingin vaalea empire-kausi alkoi lähestyä loppuaan 1870-luvulla. Maaliteknologia oli kehittynyt ja erivärisiä pigmenttejä – maalin väriaineita – saapui markkinoille entistä enemmän.

Värit tekivät läpimurtonsa jo 1800-luvun lopun kertaustyylien kaudella, mutta erityisen kuultavia niistä tuli 1900-luvun alussa alkaneella kansallisromanttisella jugend-aikakaudella. Venäjä kiristi otettaan Suomesta, ja arkkitehdit tappelivat vastaan etsimällä taiteeseensa keinoja, joilla voitaisiin korostaa suomalaisuutta.

Pikkuhiljaa etenkin Kallioon, Katajanokalle ja Eiraan alkoi nousta taloja, joiden koristeista löytyi luonnon muotoja ja Suomen luonnosta tuttuja eläimiä, esimerkiksi susia ja karhuja.

Väreiksi valittiin vihreän eri sävyjä, roosaa, ruskeaa ja valkoista lähenevää keltaista. Arkkitehdit halusivat eroon raskaista valtasymboleista ja tavoittelivat töihinsä uudenlaista keveyttä.

”Jugend oli kuitenkin hyvin lyhyt vaihe. 1920-luvulla Suomella ei ollut enää samanlaista tarvetta erottautumiselle”, Jääskeläinen sanoo.

Pian Helsingin värit vaihtuivatkin taas. 1920-luvun klassismi oli jo vaaleiden rakennusten aikaa, ja 1930-luvulla alkaneen funktionalismin aikana rakennettiin monen helsinkiläisen rakastamia valkoisia monumentteja. Niihin kuuluvat muun muassa Olympiastadion torneineen, Käpylän kirkko ja Tilkan sotilassairaala.

Nyt tarkoitus saneli muodon ja moderni, tulevaisuudenuskoinen ajattelu hylkäsi menneen ihannoinnin.

Helsingin värit ovat vaihtuneet maailmanpoliittisten muutosten ja arkkitehtuurin muotivirtausten mukana, mutta lopullinen sana kaupungin ilmeestä on oikeasti kaupunkipoliitikoilla. Varsinkin nykyään Helsinkiin rakennettavien talojen väreistä päätetään usein jo asema­kaavoissa, jotka saavat lainvoiman vasta kaupunginvaltuuston hyväksynnän jälkeen.

Jääskeläinen kertoo, että Helsingin väritys on kuitenkin ollut koko hänen uransa ajan vahvasti arkkitehtien ja virka­miesten käsissä.

”Minun aikanani yksi päättäjä on ollut erityisen kiinnostunut väreistä. Pekka Korpinen, innokas Italia-harrastaja, puhui niistä paljon.”

Jälkiviisaus on helppoa, mutta välillä Helsingin historiassa on ollut kausia, jolloin kaupungin päättäjiltä olisi voinut toivoa tiukempaa puuttumista rakennetun ympäristön laadunvalvontaan. Esimerkiksi 1960-luvulla alkaneen teollisen rakentamisen aikana Helsinkiin rakennettiin lyhyessä ajassa iso kasa laatikkomaisia, harmaita elementtitaloja.

”Se ei ollut hyvää aikaa arkkitehtuurin historiassa. Jossain vaiheessa elementtirakentamista pidettiin jopa niin paljon hienompana kuin perinteistä paikan päällä muuraamista, että muurattuja taloja naamioitiin elementtitalojen näköisiksi”, Jääskeläinen kertoo.

Lopulta rakentamisen monotonisin vaihe jäi kuitenkin melko lyhyeksi. Jo 1980-luvun puolivälissä alettiin rakentaa Pikku Huopalahtea, Helsingin pastellinsävyistä vastausta postmodernismin kutsuun.

Nyt, 2000-luvulla, Helsingissä vannotaan laadukkaan rakentamisen nimeen. Myös värejä käytetään rohkeasti.

Mutta entä se fraasi Pohjolan vaaleasta kaupungista? Mistä se oikein tulee?

”Luulen, että se on lähtöisin juuri 1930-luvulta ja funktionalismin ajoilta. Venäjän vallan aikana esimerkiksi sotilasrakennuksia oli rakennettu punaisista tiilistä, joten valkoisella tehtiin eroa vanhaan”, Jääskeläinen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Helsinki
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  4. 4

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  5. 5

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  6. 6

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  7. 7

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  8. 8

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   Trump pitää odotetun ja pelätyn puheensa noin kello 17 – HSTV:n suora lähetys YK:n yleiskokouksesta käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilöopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus

  6. 6

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  7. 7

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  10. 10

   Juristeille riemuvoitto oikeudessa: Elokuvan verkossa jakanut mies joutui maksamaan 33 000 euron oikeudenkäyntikulut sadan euron hyvityksen päälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  4. 4

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  8. 8

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää