Kaupunki

Miksi autoilija ei pysähdy suojatien edessä?

Suomessa autoilijoiden arvostus suojateitä kohtaan on heikommalla tasolla kuin Ruotsissa ja Virossa.

Suuret, liikennevalottomat risteykset ovat usein vaarallisia ylittää, vaikka käytössä olisi suojatie. Ainakin valppaana täytyy olla.

Marja-Leena Fallenius kertoo olleensa monta kertaa vähällä jäädä auton alle ylittäessään Helsingissä Mannerheimintiellä Töölön kisahallin kohdalla olevaa valotonta suojatietä. Luotto siihen, että kovaa ajavat autoilijat pysähtyisivät antamaan tietä, ei aina riitä.

”Aika on opettanut kääntämään päätä tietä ylittäessä”, Fallenius sanoo.

Jalankulkijoita kunnioittavat sellaiset kuljettajat, jotka kun­nioittavat toisten ihmisten oikeuksia. Tähän vaikuttavat monet kulttuuriset ja yksilölliset erot, kertoo liikennepsykologian dosentti Sirkku Laapotti.

Vaikka kuljettaja tiedostaisikin jalankulkijoiden oikeudet, ei hän välttämättä kunnioita niitä kaikissa tilanteissa samalla tavalla. Esimerkiksi kiire ja ajatusten harhailu voivat aiheuttaa sen, että autoilija ei väistä kävelijää, vaan posottaa menemään.

Liikenneturva kysyi suomalaisilta viime joulukuussa syitä siihen, miksi he eivät pysähtyneet suojatien eteen ja antaneet tilaa suojatielle pyrkivälle.

Liikenneturvan koulutuspäällikön Satu Tuomikosken mukaan vastauksissa nousi esiin kiire ja se, ettei kuljettaja huomannut suojatielle astuvaa kävelijää. Joskus kuljettajan oma tarkkaavaisuus herpaantuu.

Huomion suojatiestä voi viedä esimerkiksi muu liikenne tai jokin autossa oleva asia, joka häiritsee kuljettajaa.

Myös jalankulkija voi vaikuttaa omalla käytöksellään siihen, päättääkö autoilija väistää suojatielle tulevaa vai ei, Sirkku Laapotti kertoo.

Liikenne on vuorovaikutusta, mutta liikennetilanteet eivät kuitenkaan ole aina niin yksiselitteisiä, että jokin yksinkertainen ele ratkaisisi tilanteen.

Esimerkiksi jalankulkijan on hyvä tarkkailla autoilijan katseen suuntaa, mutta katsekontaktin ottaminen ei välttämättä johda siihen, että autoilija väistäisi kävelijää suojatiellä, Laapotti kertoo. Joskus se voi viestiä autoilijalle siitä, että kävelijä on huomannut hänet, joten hänen ei tarvitse väistää.

Suojateihin suhtautumisessa on kulttuurisia eroja eri maiden ja yksittäisten kaupunkienkin välillä.

”Sillä on aika paljon tekemistä liikenneympäristön kanssa. Jos on alemmat nopeusrajoitukset, on helpompi pysähtyä, kun nopeus on jo vähän matalampi”, Laapotti sanoo.

Ruotsissa ja Virossa suojateiden kunnioitus on paremmalla tolalla kuin Suomessa, arvioi Liikenneturvan Tuomikoski. Jalankulkijoita kunnioittava liikennekulttuuri on luotu naapurimaissa tiukalla valvonnalla, kovilla rangaistuksilla ja kampanjoimalla suojateiden turvallisuuden puolesta.

Liikennekulttuurin muutos vaatisi, että autoilijoiden huono käytös jalankulkijoita kohtaan tehtäisiin entistä paheksuttavammaksi. Tuomikosken mukaan näin on Suomessa jo tehty rattijuopumustapauksissa.

Liikenneturvan tekemän ilmapiirikyselyn mukaan kaikki vastanneet pitivät tärkeänä sitä, että omalla kotikadulla ja naapurustossa annettaisiin jalankulkijoille tilaa suojateillä.

”Kun asia tulee omaan lähiympäristöön, niin nähdään, että tämä koskee minua, minun perhettäni ja minun lapsiani. Tavallaan siitähän on helppo lähteä rakentamaan ajatusta, että muuallakin on jollekin tärkeä ihminen menossa tien yli”, Tuomikoski sanoo.

Autoilijoiden asenteeseen voi vaikuttaa myös rakentamalla liikenneympäristöstä jalankulkijoiden oikeuksia ja turvallisuutta korostava.

Esimerkiksi Ruotsissa suojateiden määrää on vähennetty, mutta jäljelle jätetyt suojatiet on pyritty tekemään mahdollisimman turvallisiksi.

Suojateiden turvallisuutta voi parantaa merkitsemällä ne selkeästi ja valaisemalla ne pimeällä. Autoilijoilla pitää olla tarpeeksi hyvä näkyvyys suojateille. Nopeusrajoitusten tulisi olla mahdollisimman alhaisia. Turvallisuuteen vaikuttaa myös se, sijaitsevatko suojatiet siellä, missä jalankulkijoiden on luontevaa käyttää niitä.

 

Suojateiden turvallisuuden puolesta kampanjoidaan nyt näkyvästi

Suojateiden turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota koulujen alkaessa.

Helsingin kaupungin opetusvirasto ja varhaiskasvatusvirasto järjestävät koulujen alkaessa Raitaritarit-kampanjan. Tempauksessa jääkiekkoerotuomareiden paitoihin pukeutuneet vapaaehtoiset päivystävät suojateillä auttamassa pieniä lapsia pääsemään turvallisesti kouluun.

Mukaan kutsutaan myös ­kaupungin peruskoulujen 1.–6. -luokkalaisten vanhempia.

Raitaritarit päivystävät pää­osin kantakaupungin koulujen läheisyydessä ja niissä kouluissa, joiden liikenneyhteydet ovat erityisen vaarallisia.

Tempaus toteutetaan yhdessä Liikenneturvan, Helsingin IFK:n, Helsingin Jääkiekkotuomareiden, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin ja poliisin kanssa.

Liikenneturva aloitti vuonna 2014 suojatieturvallisuutta edistävän Sinä teet suojatien -kampanjan. Kampanjan tarkoituksena on muistuttaa siitä, miten jokainen voi omilla toimillaan tehdä suojatiestä nimensä veroisen. Päävastuu lasten turvallisuudesta liikenteessä on autoilijoilla.

Liikenneturva muistuttaa autoilijoita noudattamaan nopeusrajoituksia ja ajamaan tavallista rauhallisemmin koulujen läheisyydessä. Kuljettajan pitää olla tarkkana, sillä pienet lapset jäävät helposti katveeseen. Peruuttamista kannattaa välttää alueella, jossa on leikkiviä lapsia.

Vanhempien on hyvä käydä lasten kanssa läpi tienylityksen säännöt. Myös jalankulkijan pitää olla tarkkaavainen ja muistaa aina katsoa molempiin suuntiin ennen tielle astumista.

 

Tausta

Viime aikojen onnettomuuksia

Suojatieonnettomuuksissa loukkaantuneiden henkilöiden määrä Helsingissä on vähentynyt vuosien 2011 ja 2014 välillä yli puolella. Vaarallisia suojatieonnettomuuksia on silti tapahtunut pääkaupunkiseudulla vuosittain. HS listasi viime vuosina tapahtuneita suojatieonnettomuuksia.

Elokuu 2016

Suojatietä ylittänyt mies menetti tajuntansa törmätessään mopoautoon Kauniaisissa. Törmäys tapahtui kuskin menetettyä ajoneuvonsa hallinnan.

Marraskuu 2015

Iäkäs espoolaismies kuoli pienoislinja-auton ajettua hänen päälleen suojatiellä Espoon Karakalliossa.

Nainen kuoli, kun henkilöauto ajoi hänen päälleen suojatiellä Vantaan Martinlaaksossa.

Elokuu 2015

9-vuotias tyttö kuoli suojatiellä Helsingin Taka-Töölössä kuorma-auton törmättyä häneen. Tyttö oli ylittämässä katua, kun samasta suunnasta tullut kuorma-autoilija kääntyi risteyksessä ja ajoi tytön päälle. Sekä kuorma-autolle että tytölle paloivat vihreät liikennevalot.

Nuori nainen jäi suojatiellä auton alle Mannerheimintiellä elokuussa 2015. Suo­jatietä puoli viiden aikaan aamulla ylittämässä ollut nainen loukkaantui vakavasti. Poliisin mukaan naiseen törmänneen auton vauhti oli luultavasti ollut kova.

9-vuotias tyttö jäi auton alle, kun hän oli suojatiellä Ratapihantiellä Pasilan aseman kohdalla. Kuljettaja ohitti suojatien eteen pysähtyneen auton liikennesääntöjen vastaisesti pysähtymättä. Tyttö vietiin sairaalahoitoon.

8-vuotias poika jäi taksin alle suojatiellä Vantaan Tikkurilassa. Lapsi loukkaantui vakavasti. Poika juoksi yllättäen suojatielle ilmeisesti punaista valoa päin, eikä taksikuskilla ollut mahdollisuutta väistää häntä.

Huhtikuu 2015

Jalankulkija kuoli henkilöauton törmättyä häneen suojatiellä Helsingin Kumpulassa.

Marraskuu 2014

4-vuotias tyttö joutui linja-auton töytäisemäksi suojatiellä Helsingin laaksossa. Tyttö oli ylittämässä tietä isänsä kanssa. Hän lensi törmäyksen johdosta useiden metrien matkan. Linja-autokuskin epäiltiin jatkaneen ajoaan monikaistaisella tiellä, vaikka suojatien edessä oli muita ajoneuvoja pysähtyneenä.

Tammikuu 2013

Iäkäs nainen kuoli jäätyään bussin alle Helsingissä Pohjois-Haagassa. Bussi oli pysähtynyt suojatien eteen ja antanut tietä naiselle. Suojatien ylityksen jälkeen nainen oli kaatunut tielle ja jäänyt liikkeelle lähteneen bussin alle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Suojatie

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaalitulos pähkinänkuoressa: Kolme pääasiaa

  8. 8

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  9. 9

   Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  7. 7

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  8. 8

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää