Kaupunki

25 vuotta tyhjillään ollut Konepajahalli herää henkiin – vanhat teollisuusmiljööt kiinnostavat nyt digitalouden yrityksiä

Telakkarannan Konepajahallin kaltaiset vanhat teollisuusmiljööt kiinnostavat luovan alan yrityksiä.

Telakkaranta

Telakkarannassa neljännesvuosisadan rapistunut Konepajahalli on yhtäkkiä herätetty eloon. Satavuotias punatiilihalli on kaikessa hiljaisuudessa remontoitu pikavauhtia väliaikaiseen vuokrakäyttöön lähinnä luovan alan yrityksille.

Konepajahallista katosi telakka jo 1990-luvun alussa. Nyt se on vihdoin saamassa uuden elämän, kun halliin tulee yritysten lisäksi kahvila, teehuone sekä katuruokaravintoloita.

Konepajahalli R24 avaa ensi viikolla ovensa kaupunkilaisille.

Yksi hallin yrityksistä on Vimma Company, jonka perustaja Marjut Rahkola oli hallissa keskiviikkona viimeistelemässä pohjakerroksen myymälätilaa.

”Haluamme olla siellä missä tapahtuu, ja uskomme tähän paikkaan”, Rahkola sanoo.

Designvaateyritys Vimma yhdistää Konepajahallissa myymälän, työtilat ja verkkokaupan varastomyynnin samaan paikkaan. Ideana on, että hallin ja sen lähialueen suunnittelijat ja taiteilijat voivat halutessaan pistäytyä Vimmassa työskentelemässä. Vuokraa työtiloista ei peritä.

”Aihioita tulevaisuuden tuotteille voi saada, vaikka tekijä olisi miltä alalta tahansa. Synergia suunnittelijoiden ja muotoilijoiden kanssa on meille ehdoton juttu täällä”, Rahkola sanoo.

Työmiehiä hallin kolmessa kerroksessa oli keskiviikkona kolmisenkymmentä. Uusi betoni ja maali tuoksuivat, puutyöt olivat kesken ja naisten vessassa oli pönttö, mutta ei seiniä. Osa lattian betonivaluista oli keskiviikkona tekemättä, ja e-autourheilua tarjoavan Circuit eMotorsportsin tiloihin piti vielä valaa asfaltti kello viideltä torstaiaamuna.

Ensimmäinen tapahtuma hallissa on jo tänään perjantaina.

”Kiire tässä tulee, mutta täysi luotto meillä on”, sanoo D11 Helsinki -konsultointitoimiston tuottaja Jan Weckström.

D11 ja Tubecon-tapahtuma järjestävät Konepajahallissa perjantaina Tubeconin Industry Day -tapahtuman, johon on kutsuttu liuta ulkomaalaisia puhujia sekä Suomen yritysmaailman viestintä- ja markkinointijohtoa. Paikalle tulee muun muassa Arun Chaudhary, joka veti muun muassa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman videokampanjaa. Myös Suomen kuuluisimmat tubettajat pääsevät ääneen.

”Taka-ajatuksena on herättää Suomen markkinointijohto näkemään, että maailma on muuttunut”, Weckström sanoo.

Weckström ja muut järjestäjät halusivat tilaisuuteen jotain erilaista. Tavalliset konferenssikeskukset on nähty. Rujolla tavalla kaunis, yli 20 metriä korkea teollisuushalli siltanostureineen ja valtavine kaari-ikkunoineen oli heti Weckströmin mieleen.

”Kaari-ikkunat tosin peitetään meidän tilaisuutta varten kankailla, mutta onhan tämä ainutlaatuinen tila! 500 hengen tapahtumapaikat ovat harvassa”, Weckström sanoo.

Useimpia Telakkarannan tiloja vuokraavan Vuoteknon toimitusjohtajan Pekka Viukarin mukaan ”digitaalisesta murroksesta bisnestä luovat toimijat” ovat entistä kiinnostuneempia vanhasta teollisuusmiljööstä ympäri Suomen. Kaikkiin 4 200 neliömetrin kokoisen Konepajahallin tiloihin on saatu vuokralainen vain neljässä kuukaudessa.

”Verrattuna vuoden 2008 notkahdukseen ja siitä alkaneeseen vaikeaan aikaan tilat menevät nyt kaupaksi kuusi kertaa nopeammin”, Viukari sanoo.

Telakkarannan asemakaava sai lainvoiman tammikuussa. Rakennuskonserni Skanska on suunnitellut alueelle parisensataa asuntoa arkkitehtikilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta.

Punavuoresta tulevat kadut eli Punavuoren-, Merimiehen- ja Pursimiehenkadut aiotaan jatkaa alueen läpi rantaan asti, ja ranta-alue avataan yleiseen käyttöön. Samalla kaupunki suunnittelee Telakkakadulle uutta raitiotietä Hernesaareen asti. Alue yritetään muuttaa kiinteäksi osaksi kantakaupunkia.

”Ensimmäisten asuintalojen rakentamisen on suunniteltu lähtevän liikkeelle alueen keskeltä nykyiseen Nosturiin päin”, kertoo Skanska Kotien hankekehitysjohtaja Satu Ryynänen.

Monet alueen vanhoista punatiilirakennuksista, kuten Konepajahallikin, on suojeltu. Hallissa saa asemakaavan mukaan olla ”kulttuuri- ja viihdetoimintaa sekä näitä palvelevaa ravintola-, harjoitus-, toimisto- ja liiketilaa”.

”Hallin lopullisen käyttötarkoituksen selvittäminen on vielä kesken”, sanoo Vuoteknon Viukari. Siksi hallin toimijoiden kanssa on solmittu vuokrasopimukset vain 31.12.2017 asti. Tiloissa voi mahdollisesti olla sen jälkeenkin.

”Väliaikaisella käytöllä rakennus pysyy kuitenkin kunnossa. Lisäksi monet vuokralaisista ovat niin nopeasti kasvavia yrityksiä, että parin vuoden päästä heidän pitäisi joka tapauksessa etsiä isompia tiloja.”

Vuotekno on sopinut Skanskan kanssa Konepajahallin vuokraamisesta. Hallia on kunnostettu pari kuukautta, jotta väliaikainen käyttö on mahdollista.

Löytävätkö kaupunkilaiset Konepajahallin ja sen väliaikaiset vuokralaiset? Potentiaalia on: Hernesaaren ranta ja Löyly ovat jo tuoneet Hietalahdelle enemmän kauttakulkijoita, ja bussi 14 pysähtyy aivan hallin vieressä.

”Olemme [hallin vuokralaiset] yhdessä päättäneet tehdä sen työn, jolla kaupunkilaiset löytävät tänne”, Vimman Marjut Rahkola sanoo.

Arun Chaudhary on seurannut Yhdysvaltain vaaleja aitiopaikalta, Ulkomaat A 26

Halli on ollut pitkään tyhjillään

 Konepajahalliin suunniteltiin pitkään Elävän musiikin yhdistyksen Elmun uusia tiloja.

 Projekti oli Helsingin mielestä kuitenkin liian kallis. Nyt Elmu on muuttamassa Nosturista Suvilahteen.

 Konepajahalli R24 on arkkitehti Sune Maconin suunnittelema. Se on valmistunut vuonna 1916. Rakennus on suojeltu ”rakennustaiteellisesti, kaupunkikuvallisesti ja historiallisesti huomattavan arvokkaana”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Telakkaranta
 • Helsinki
 • Konepajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  6. 6

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  7. 7

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää