Kaupunki

Keski-Pohjanmaan kulttuurikoordinaattori kävi Helsingissä ja kohtasi tungosta, tylyyttä ja härskiyttä – ”En tykännyt yhtään”

”Huiveja ja pompuloita” pääkaupungista etsinyt Keski-Pohjanmaan liiton kulttuurikoordinaattori Sanna-Maija Kauppi kirjasi surkeat matkakokemuksensa kolumniin. Kirjoitus on herättänyt hämmennystä kotiseudulla Kokkolassa.

”En tykännyt yhtään.” Näin tylyn tuomion sai Suomen pääkaupunki, kun Keski-Pohjanmaan liiton kulttuurikoordinaattori Sanna-Maija Kauppi summasi taannoiselta Helsingin-reissultaan kertyneitä kokemuksia.

Kauppi, joka myös vaikuttaa kokoomuksen riveissä Kokkolan kaupunginvaltuustossa, kertoi vierailustaan Helsinkiin Keskipohjanmaa-lehdessä elokuun alussa julkaistussa kolumnissa. Värikäs matkakertomus ei maalaile järin positiivista kuvaa Helsingistä tai helsinkiläisistä.

”Maalaistyttö stadissa” -otsikolla varustetussa kolumnissa Kauppi kertoo, kuinka hän yritti Suomi 100 -alueverkostopäivien jatkoksi tehdä ostoksia Helsingin keskustassa. Kiikarissa oli ”mitä ihanimpia huiveja ja pompuloita, joita ei Keski-Pohjanmaalta auta edes etsiä”.

Kauppi joutui kuitenkin pettymään, ja huivit ja hiusten kiinnittämiseen käytettävät pompulat löytyivät lopulta vasta kauppakeskuksesta koti-Kokkolasta.

Kolumnia on sittemmin puitu Keskipohjanmaan mielipidepalstalla. Kauppia muun muassa neuvotaan menemään Helsinkiin seuraavan kerran avoimin mielin tai vaihtoehtoisesti matkustamaan korkeintaan Kälviän Seo-huoltamolle.

HS tavoitti Kaupin tiistaina puhelimitse kotoaan Ruotsalon kylästä Kokkolasta. Hyväntuulinen kolumnisti kertoi saaneensa Helsinki-kirjoituksestaan enemmän palautetta kuin koskaan – enimmäkseen negatiivista.

”Pääosin järkytyttiin siitä, kuinka ahdasmielinen minä olen ja kuinka minulla ei ole minkäänlaisia kokemuksia oikeasta maailmasta”, Kauppi sanoo.

Hän on kuitenkin tyytyväinen, että kolumni herätti tunteita.

”Kolumnissahan on pilkettä silmäkulmassa. Minusta kuitenkin tuntui aidosti juuri siltä, mitä kirjoitin”, Kauppi vakuuttaa.

Ja miten se reissu pääkaupunkiin sitten oikein meni? Vain lyhyitä, satunnaisia vierailuja Helsinkiin aiemmin tehnyt Kauppi päätti suunnata ensitöikseen Kauppatorille.

”Ehkä minulla on vähän kliseinen kuva Helsingistä. Kun ajattelee Helsinkiä, niin sinne Kauppatorille se vetää ensimmäisenä”, Kauppi perustelee.

Ei löytynyt kuitenkaan huiveja eikä pompuloitakaan. Turistilaumoja oli sitäkin enemmän, ja Kauppi kertoo jääneensä mottiin niiden syövereihin.

Kaupin matka jatkui Kauppatorilta monen putiikin – tiettävästi Esplanadin puiston liepeiltä löytyvien muotiliikkeiden – kautta kohti Stockmannia. Ei huiveja eikä pompuloita.

Stockmannin edustalta löytyi jotain ihan muuta: maahan tuupertunut katusoittaja. Kauppi kirjoittaa kolumnissaan jääneensä tarkkailemaan tilannetta ja olleensa valmis puuttumaan siihen ”parissa minuutissa, jos kukaan muu ei sitä tee”. Rivien välistä on luettavissa olettamus, että Helsingissä ei ehkä puututtaisi yhtä herkästi tuntemattoman hätään kuin muualla Suomessa.

Jäit kuitenkin myös itse katsomaan ja odottamaan? Siitä huolimatta, että parikin minuuttia voi olla liikaa, jos hätä on todellinen.

”Kyllä, olen täysin samaa mieltä. En ole millään tavalla ylpeä siitä, että piti alkaa ensin viestitellä kotiin ja katsoa tilannetta.”

Kenenkään ei lopulta tarvinnut puuttua asiaan, sillä katusoittaja virkosi omatoimisesti. Kauppi lähti puolestaan jo kohti päärautatieasemaa ja lakeuksille kuljettavaa junaa.

”Maalaistyttö” ehti nähdä kummia vielä asemallakin.

”Hätkähdyttävin näky oli nuori rehevä nainen yllään liian pieni musta korsetti, pinkit röyhelörintaliivit, liian lyhyet shortsit ja maihinnousukengät. Koti-ikäväni kasvoi kilpaa junan lähdön viivästymisen kanssa”, Kauppi kertoo kolumnissaan.

Kauppi tietää, että verrattain niukassa kesävaatetuksessa kulkevia tyttöjä löytyy Keski-Pohjanmaaltakin, mutta härskiys on hänen kokemustensa mukaan aivan eri tasolla Helsingissä.

”Jos täällä Kokkolassa joku kävelisi siten, niin en tiedä puututtaisiinko siihen välittömästi”, Kauppi pohtii.

Kun Kauppi muistelee HS:lle tunnelmiaan reissun jälkeen, päästään hieman syvällisempään arvioon kuin kolumnin ”en tykännyt yhtään”. Sävy säilyy kuitenkin synkkänä, ellei jopa synkempänä.

”Olin pettynyt itseeni ja Helsinkiin. Miksi en saanut siitä irti muuta kuin epämiellyttäviä kokemuksia? Niin kliseisiä kokemuksia”, Kauppi pohdiskelee.

Oletko kuitenkin valmis antamaan Helsingille uuden mahdollisuuden?

”Sanotaan näin, että minulla tuli sellainen olo, että eipä tarvitse jatkossa antaa sitä omaa aikaa [Helsingille]. Otan kyllä mielelläni nopeimman paluujunan kohti Keski-Pohjanmaata.”

Kauppi haluaa ainakin seurakseen paikallisen oppaan, jos hän vielä yrittää sukeltaa Helsingin sykkeeseen. Ilmaisena vinkkinä mainittakoon jo tässä vaiheessa, että huiveja ja hiuspompuloita löytyy ydinkeskustasta varmuudella esimerkiksi Forumin ja Kampin kauppakeskuksista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  3. 3

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  8. 8

   Trumpin ja mieltään osoittavien NFL-pelaajien välinen taistelu kiihtyy – tähtihyökkääjä tuuletti ”virtsaamalla” kentälle

  9. 9

   Helsingin Kalasatamassa kaksio maksaa lähes miljoona euroa – HS:n suora lähetys kello 8.50 näyttää, millaiset näkymät Suomen korkeimman asuinrakennuksen saunasta avautuvat

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  7. 7

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  8. 8

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  9. 9

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää