Kaupunki

Mistä löytyisi vainaja? Lääketieteellinen tarvitsee ruumiita mutta niitä ei ole

Helsingin yliopiston lääke­tieteellinen tiedekunta tarvitsee lukuvuoden aikana opintoihin kymmenkunta ruumista.

Helsingin yliopiston lääke­tieteellisellä tiedekunnalla on jatkuva pula ruumiista.

Vainajia tarvitaan koko ajan lääketieteen anatomian opintoihin ja sen dissektio-opetukseen eli ruumiinavaukseen.

Ylitarjontaa oppimateriaalista ei ole.

”Kyllä meillä on koko ajan pulaa ruumiista, että saadaan vuoden kurssi täyteen”, sanoo preparaattori Matti Auer Helsingin yliopistolta. Lukukauden aikana tarvitaan kymmenisen ruumista.

Dissektiokurssilla tutustutaan ihmisen anatomiaan käytännössä. Helsingin yliopistossa opiskelijat tekevät dissektioita Ruskeasuon kampuksella.

Dissektion avulla opiskelija voi itse tekemällä hankkia ihmisruumiista sellaista konkreettista kokemusta, mitä ei kirjoista tai tietokoneista saa.

”Kuvissa kaikki näyttää samanlaiselta, mutta tässä tulee esille esimerkiksi yksilöiden variaatio”, perustelee vainajien käyttöä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan anatomian opettaja Suvi Viranta-Kovanen.

”Kyllähän nykyään käytetään digivainajiakin, mutta ei se ole sama asia. Niitä voi käyttää rinnakkain, mutta kokonaan se ei voi korvata opetusta. En voi kuvitellakaan, että kirurgi harjoittelisi pelkästään diginä, vaan kyllä leikkaamista pitää harjoitella käytännössä”, preparaattori Auer sanoo.

Vainajan omaiset saattavat empiä ruumiin luovuttamista, koska miettivät, kohdellaanko vainajaa kunnioittavasti.

Anatomian opettaja Viranta-Kovanen vakuuttaa, että valmistavalla luennolla käsitellään opiskelijoiden kanssa vainajan kunnioittamista ennen leikkaussaliin menoa. Vainajien yksilöllisyyttä kunnioitetaan niinkin, että opiskelijat ja opettajat eivät tiedä heidän henkilötietojaan.

Lääketieteen opiskelijat tekevät ensimmäisen ruumiinavauksen vajaan vuoden opiskelun jälkeen. Dissektio on varsinkin ensimmäisillä kerroilla opiskelijoille tunteita herättävä ja vaativa tilanne.

Usein moni opiskelija ei ole aiemmin nähnyt kuollutta ihmistä.

Lisäksi balsamoinnissa käytetyn formaldehydin haju saa jotkut opiskelijat voimaan pahoin. Balsamointiainetta tarvitaan bakteerien tappamiseen, jotta ruumiiden käsittely on turvallista.

Joskus ruumiinluovutustestamentin tehnyt vainaja ei kelpaa opetuskäyttöön vaarallisen tarttuvan taudin takia.

Joskus ruumiin käytön estävät omaiset, joille tieto vainajan tekemästä ruumistestamenttauksesta tulee täytenä yllätyksenä.

Jos ruumiinsa testamenttaa opetuskäyttöön, pitää hyväksyä ja tiedostaa, että kuoleman jälkeen sitä leikataan ja siitä otetaan myös käsin esille esimerkiksi hermoja, verisuonia ja elimiä.

Tästä olisi hyvä kertoa läheisille etukäteen, koska vasta kuoleman hetkellä asiasta saatu tieto saattaa järkyttää.

Toinen omaisien kannalta tärkeä tieto on se, että opetuskäyttöön luovutetun ruumiin tuhkaus ja hautaaminen siirtyvät noin vuoden, puolentoista päähän. Nämä asiat hoitaa yliopisto.

”Vainaja on meillä lukukauden ajan, ja tämä on ymmärrettävästi joillekin omaisille vaikea asia”, preparaattori Auer sanoo.

Joskus siunaustilaisuuksia pidetään Ruskeasuon kampuksen kappelilla ennen tuhkausta sen jälkeen kun ruumis on balsamoitu.

Virtuaalidissektio vai vainaja opetukseen?

Tänä syksynä linjataan, jatkuuko lääketieteen opiskelijoiden anatomian dissektio-opetus vainajilla.

Suomen viiden lääketieteellisen yliopiston dekaanit kokoontuvat tällä viikolla puimaan selvitysryhmän ehdotuksia anatomian dissektio-opetuksen jatkosta.

Nyt joissain tiedekunnissa kaikki opiskelijat osallistuvat dissektio-opetukseen, ja joissain tiedekunnissa vain osa opiskelijoista. Myös dissektio-opetuksen tuntimäärät vaihtelevat eri tiedekunnissa varsin paljon.

Yksi suunnitelma on, että anatomian dissektio-opetus keskitettäisiin johonkin yliopistoon ja muutoin anatomian opetuksessa käytettäisiin virtuaalisia materiaaleja.

”Tämä asia on juuri keskustelun alla”, sanoo lääketieteellisten tiedekuntien dekaanien puheenjohtaja Matti Lehto, joka työskentelee Tampereen yliopistossa.

Esillä on ollut myös, että vainajien käytöstä anatomian opetuksessa luovuttaisiin ja siirryttäisiin digioppiin eli käyttämään niin sanottua virtuaalidissektiolaitetta.

Lehdon mukaan laitteen haittapuoli leikkauslistojen kanssa painiskeleville yliopistoille on sen kuusinumeroinen hankintahinta ja viisinumeroiset vuosittaiset ylläpitokustannukset.

Helsingin yliopistossa virtuaalidissektiolaite on ollut käytössä vasta vajaan vuoden.

”Laitteen etu on, sitä voi hyödyntää opetuksessa integroiden. Eli ei niin, että opiskellaanpa nyt kaikki luut ja niiden nimet, vaan siten, että kun on esimerkiksi korvatautijakso, niin opiskellaan siihen liittyvä korva-, nenä-, ja kurkkuanatomia.”

Vainajien ruumiinavausta pidetään lääketieteen opiskeluun kuuluvana riittinä.

”Sitä se tietyssä mielessä onkin, mutta jos se on sitä enemmän kuin sisällön oppimista, herää kysymys, mikä sen tarkoitus on”, Lehto sanoo.

Vaikka anatomian dissektio-opetus siirtyisi digitaaliseksi, vainajia yhä tarvitaan ja käytetään lääketieteen koulutuksessa.

Lupa- ja valvontavirasto Valvira myönsi syksyllä 2013 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Kirurgian koulutuskeskukselle toimiluvan käyttää vainajia oikeuslääketieteellisten ja lääketieteellisten ruumiinavausten yhteydessä – kirurgien ja hoitajien jatkokoulutusta ja yliopiston lääketieteen opetustoimintaa varten.

”Idea on, että opetellaan se anatomia, mikä on merkityksellistä kulloisessakin hoitotapahtumassa eli kirurgisessa toimenpiteessä”, Lehto sanoo.

”Opetus siis poikkeaa radikaalisti siitä kun dissekoidaan ja otetaan täysin anatomisesta lähtökohdasta ruumiista esille vaikkapa hermoja, verisuonia, jänteitä, luita ja aivojen rakenteita.”

Helsingin yliopiston anatomian opettaja Suvi Viranta-Kovanen on huolissaan suunnitelmista, joiden mukaan vainajien käyttö anatomian opetuksessa lopetettaisiin ja siirryttäisiin vain kirja- ja virtuaalimaailmaan.

”Olisi kurjaa, että tulisi lääkärisukupolvi, jolle ei ole edes tarjolla tällaista anatomian kurssia.”

Näin testamenttaat ruumiisi

 Suomessa ruumiin voi testamentata kaikille yliopistoille, joissa on lääketieteen opetusta, eli Helsingin, Turun, Tampereen, Oulun ja Kuopion yliopistoille.

 Pyydä ruumiinluovutustestamentti yliopistolta, jolle haluat kuoltuasi ruumiisi luovuttaa.

 Helsingin yliopistosta testamentin ja tietoa asiasta voi pyytää preparaattori Matti Auerilta puhelimitse 029 412 7304 tai sähköpostilla matti.auer@helsinki.fi.

 Kun olet tehnyt testamentin, kerro siitä läheisillesi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruumiit
 • Opiskelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  4. 4

   Trump uhkasi Pohjois-Koreaa sotilaallisilla toimilla: ”Jos päädymme siihen vaihtoehtoon, siitä tulee tuhoisaa”

  5. 5

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  6. 6

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  7. 7

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  8. 8

   ”Hoitoa tarvitseva seksiaddikti” saattoi tehdä Trumpista presidentin – Anthony Weiner on ehkä Amerikan vihatuin mies

  9. 9

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  10. 10

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  5. 5

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  10. 10

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää