Kaupunki

Citykanien määrä romahti Helsingissä: virus tappoi tuhansia, pyyntisaaliskin ennätyssuuri

Helsingissä pyydettiin viime syksyn ja talven aikana 2 700 villikania.

Citykanien eli virallisemmin villikanien määrä on vähentynyt rajusti Helsingissä. Asia ilmenee rakennusviraston tuoreesta kaniseurannasta, jossa populaatioita kartoitettiin puistoissa öisin elokuussa.

Kanien määrää on rokottanut paitsi keväällä leviämään lähtenyt virustauti myös ennätysmäisen ahkera metsästäminen.

Helsingin julkisilta puisto- ja viheralueilta pyydettiin rakennusviraston mukaan viime syksyn ja talven aikana 2 700 kania. Saalis on kaikkien aikojen suurin.

Elokuun kartoituksissa kaneja ei rakennusviraston mukaan havaittu lainkaan monilla sellaisilla alueilla, missä niitä oli vuosi sitten vastaavaan aikaan. Esimerkiksi Kumpulan ja Ruskeasuon eteläpuolella havaintoja tuli vain Eläintarhan alueelta, eli kantakaupungin puistot olivat kaneista tyhjiä.

”Yksittäisiä kaneja sielläkin varmasti on. Kun teemme kartoitustyötä, niin keskimäärin noin 60 prosenttia kannasta löytyy”, kertoo metsävastaava Vesa Koskikallio Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.

Eniten kaneja liikkui Haagassa, Ruskeasuolla, Pitäjänmäessä ja Munkkiniemessä.

”Mitään kymmenien kanien keskittymiä ei kuitenkaan löytynyt tänä vuonna yhdestäkään puistosta. Kanta on pudonnut merkittävästi – käytännössä kysymys on viruksen aiheuttamasta kannan romahtamisesta”, Koskikallio jatkaa.

Heti 31. maaliskuuta päättyneen pyyntikauden jälkeen kaneja alkoi kurittaa tauti, jota ei ollut aiemmin todettu Suomessa. Kanien mystinen joukkokuolema havaittiin ensimmäisenä Käpylässä huhtikuun loppupuolella, ja Evira ryhtyi tutkimaan, mikä kaneja tappaa.

Eviran tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikössä Oulussa tehdyissä tutkimuksissa selvisi, että kanien keskuudessa leviää rhd2-virus.

”Se kuolioittaa maksan ja sen jälkeen koko elimistön”, Eviran erikoistutkija Marja Isomursu kuvaili tautia viime keväänä.

Karkean arvion mukaan virustauti on tappanut vähintään pyyntisaaliin verran kaneja.

”Valistuneesti voi arvata, että varmaankin tuhansia kaneja on siihen virukseenkin kuollut, mutta mitään tarkkaa summaa emme pysty valitettavasti sanomaan”, Koskikallio toteaa.

Vaikuttaisi siltä, että ainakin rhd2-epidemian pahin kärki olisi jo taittunut.

”Minun korviini ei ole tullut enää tietoja kuolleista kaneista”, projektipäällikkö Antti Rautiainen Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Starasta kertoo.

Sama käsitys on myös Koskikalliolla.

Asiantuntijat muistuttavat, että vaikka kaneja on nyt poikkeuksellisen vähän, voi tilanne muuttua sähäkästi toiseen suuntaankin.

”Kun kyse on kaneista, niin kanta myös kasvaa nopeasti. Laji on erittäin nopeasti sikiävä”, Koskikallio sanoo.

Rakennusviraston pyrkimyksenä on kuitenkin hyödyntää nykytilanne ja pitää kanien määrä aisoissa. Kanit aiheuttavat kustannuksia kaupungille, koska ne järsivät puita ja istutuksia.

Tulevana syksynä ja talvena kaneja pyydetään jälleen loka–marraskuusta alkaen loukuilla ja hillerien avulla. Lisäksi siirtolapuutarhoissa käytetään rakennusviraston mukaan metsästysjousia.

Lemmikkien jälkeläisiä

 Pääkaupunkiseudun citykanikanta on saanut alkunsa vapaaksi päästetyistä tai karanneista lemmikkikaneista.

 Kanien metsästyskausi on 1.9.–31.3.

 Rhd2-virus leviää vain kanien keskuudessa, eli siitä ei ole vaaraa muille eläimille tai ihmisille.

 Lemmikkikanit voivat tartunnan saada, minkä vuoksi niiden ulkoiluttamista puistoissa neuvottiin välttämään epidemian roihutessa rajuimmillaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • citykani
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  7. 7

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää